Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσμοθετήσει κανόνες εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο στην περίπτωση της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, με πρόσχημα τον «υβριδικό πόλεμο» που δέχονται τάχα από τη Λευκορωσία. Ετσι προσπαθεί να μεταφράσει η Επιτροπή την παρουσία μερικών χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, ακολουθώντας τον επικίνδυνο δρόμο παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου που είχε ανοίξει τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Εβρο, όπου μίλησε για «υβριδικό πόλεμο» που τάχα απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών LIBE μέσω του προέδρου της Χουάν Αγκιλάρ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και αντιπρότεινε να ενισχυθεί ο μηχανισμός αλληλεγγύης της Ε.Ε. στην περίπτωση των προσφύγων από τη Λευκορωσία, που σημαίνει ότι κάθε ευρωπαϊκό κράτος θα αναλάμβανε να δεχτεί αναλογικά έναν αριθμό από τους πρόσφυγες που περιμένουν στα σύνορα. Η απάντηση της Κομισιόν ήταν να προσπαθήσει να αφαιρέσει από το Ευρωκοινοβούλιο την αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης καταστάσεων κρίσης, ώστε να αποφασίζουν γι’ αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Δεν αντιμετωπίζουμε μεταναστευτική κρίση, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια κρίση σεβασμού του δικαιώματος στο άσυλο στην Ε.Ε.», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτίνα της Αριστεράς, Κορνίλια Ερνστ.
Από την πλευρά της ευρωομάδας των Πρασίνων, η ευρωβουλευτίνα Τίνεκε Στρικ σημείωσε ότι τα «προσωρινά μέτρα για το άσυλο και τις επιστροφές» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ισοδυναμούν με υιοθέτηση της ανήθικης και παράνομης πρακτικής των επαναπροωθήσεων». Η κ. Τίνεκε σημείωσε ότι «η Επιτροπή υπέκυψε στις ακροδεξιές πιέσεις της πολωνικής κυβέρνησης και στους εκβιασμούς του δικτάτορα της Λευκορωσίας και έριξε στο περιθώριο τις ευρωπαϊκές αξίες. Αντί να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ε.Ε. για το άσυλο και να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει, η Επιτροπή επιλέγει να επιτρέψει τις παράνομες πρακτικές της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας στα σύνορα της Ε.Ε.».
Εντονη ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, που υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει μέτρα που υπονομεύουν τα δικαιώματα και εξομαλύνουν την απανθρωποποίηση και τον πόνο των ανθρώπων στα σύνορα της Ε.Ε.». Διευκρινίζει: «Η άφιξη ανθρώπων στα σύνορα της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία είναι απολύτως διαχειρίσιμη με τους κανόνες που ισχύουν. Οι σημερινές προτάσεις θα τιμωρήσουν περαιτέρω τους ανθρώπους για πολιτικό όφελος, θα αποδυναμώσουν την προστασία του ασύλου και θα υπονομεύσουν το κύρος της Ε.Ε. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. [...] Η σημερινή κατάσταση στα σύνορα της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες ως δικαιολογία για να αποδυναμώσουν την προστασία των αιτούντων άσυλο και να προωθήσουν την αντιμεταναστευτική τους ατζέντα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας