• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 10.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.1°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 10.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.8°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 12.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.7°C / 5.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%

Δεξιά, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Λέσβο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI || ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οσα (ΔΕΝ) θα δει ο Πάπας στο Καρά Τεπέ

 • A-
 • A+
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, το 2016, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είχε πάρει μαζί του 12 πρόσφυγες, προσφέροντάς τους φιλοξενία, μόρφωση και ανθρωπιά ● Τρία «αγαθά» που δεν θα συναντήσει στο νέο ΚΥΤ της Μυτιλήνης ● Θα συναντήσει απελπισία, κατάθλιψη και έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων εξαρτημένων από αλκοόλ και φάρμακα που υποκαθιστούν ναρκωτικές ουσίες.

Δεκατρείς μήνες μετά την καταστροφή της Μόριας και την έναρξη λειτουργίας του νέου ΚΥΤ στη Μυτιλήνη, ο πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης επισκέπτεται το Καρά Τεπέ-Μαυροβούνι, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον τού προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας για τους πρόσφυγες αφενός είναι ανυπόκριτο, αφετέρου δε υπαρκτό και συνεχές.

Σχεδόν έξι χρόνια πριν, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μυτιλήνη, βλέποντας από κοντά την απελπισία των ανθρώπων εκεί, φεύγοντας είχε πάρε μαζί του στο Βατικανό και 12 πρόσφυγες, προσφέροντάς τους φιλοξενία, μόρφωση και κυρίως ανθρωπιά. Δηλαδή τα «αγαθά» που επιζητούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και τα οποία ο πάπας δεν αναμένεται να συναντήσει στο Καρά Τεπέ, μια και η χώρα μας, εγκλωβισμένη στο δόγμα «Να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο», είτε αδυνατεί είτε αρνείται να προσφέρει.

Αντίθετα, στο Καρά Τεπέ-Μαυροβούνι ή αλλιώς στη «Μόρια 2», όπως αποκαλούν το ΚΥΤ όσοι έζησαν από κοντά την αυθεντική φρίκη της Μόριας, τα μόνα που θα συναντήσει ο ποντίφικας θα είναι απελπισία, κατάθλιψη και έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων εξαρτημένων από αλκοόλ και φάρμακα που υποκαθιστούν ναρκωτικές ουσίες. Γενικά ένα κλίμα εγκατάλειψης-απομόνωσης, ενδημικό στις «φιλόξενες» φυλακές που έχει φτιάξει η Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

«Το συναίσθημα που επικρατεί στο ΚΥΤ περιγράφεται μόνο με μια λέξη: ματαίωση. Ματαίωση της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή» περιγράφει εργαζόμενη σε ΜΚΟ στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφύγων. Ματαίωση των ονείρων και των προσδοκιών που είχαν αυτοί οι άνθρωποι όταν με κίνδυνο της ζωής τους ξεκινούσαν από τα βάθη της Ασίας και της Αφρικής για να επιβιβαστούν σε μια ετοιμόρροπη φουσκωτή βάρκα, διασχίζοντας το Αιγαίο με στόχο να φτάσουν στην ευημερούσα Ευρώπη. Τώρα, εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ, βλέπουν τις εποχές να αλλάζουν, τον χρόνο να περνά και τους ίδιους να περιμένουν άραγε τι;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που καταστρέφει τον ψυχισμό τους ξεκινά από τον εγκλεισμό. Ο περιορισμός εδώ –εμβολιασμένων ή μη– δεν τελείωσε ποτέ. Ακόμα και οι ΜΚΟ αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να δίνουν κατάλογο με όσους έχουν ραντεβού προκειμένου να επιτραπεί σε αυτούς η έξοδος», εξηγεί η ίδια.

Οι ΜΚΟ το κάνουν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα, πολλοί πρόσφυγες που έχουν ανοιχτές υποθέσεις σε οργανισμούς ή υπηρεσίες να χάνουν τα ραντεβού ακόμα και αν πρόκειται για νομικές υποθέσεις.

Αυτά τα προβλήματα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική κατάστασή τους. Την επιβαρύνουν, χωρίς διακρίσεις φύλου ή ηλικίας, «εξίσου γυναίκες και άντρες, νέους και γέρους. Βέβαια, πιο μεγάλο πρόβλημα έχουν οι ηλικιωμένοι, που χρειάζονται κάποιον συνοδό για να μετακινηθούν με ασφάλεια και εκεί το πρόβλημα γιγαντώνεται, αφού συνήθως το όνομα αυτού του συνοδού δεν περιλαμβάνεται στις λίστες» αναφέρει η ίδια. Ο φόβος τούς συντροφεύει όλο το 24ωρο. Φόβος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ασύλου αν παραμένει σε εκκρεμότητα, φόβος για το μέλλον αν έχει απορριφθεί, φόβος ακόμα και αν έχει γίνει δεκτό, αφού τότε εντός τριάντα ημερών οφείλουν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό ενώ εξίσου σύντομα θα στερηθούν και τα ψίχουλα του επιδόματος. «Ολα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα του ίδιου του εαυτού τους. Στοιχίζουν στην αυτοεκτίμηση του ατόμου και γεννούν έντονες ανησυχίες» καταλήγει.

Εξίσου προβληματική είναι και η ιατρική κάλυψη. Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω πανδημίας μόλις δύο είναι οι γιατροί που διαθέτει ο ΕΟΔΥ στη δομή των 2.300 ανθρώπων, ενώ οι βάρδιες στα ιατρεία καλύπτονται από γιατρούς τριών ΜΚΟ.

Κρούσματα ψώρας, τσιμπήματα από κοριούς και ψύλλους είναι σχεδόν καθημερινά στα πρωτοβάθμια ιατρεία εντός και εκτός καταυλισμού. «Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι η χρήση φαρμακευτικών ουσιών όπως η πρεγκαμπαλίνη που τη λαμβάνουν χωρίς συνταγή γιατρού ως υποκατάστατο ναρκωτικών ουσιών. Οταν μάλιστα λαμβάνεται με τη συνοδεία αλκοόλ, το θέμα χειροτερεύει» μας είπε γιατρός στον καταυλισμό, που καθημερινά διαπιστώνει τη χρήση της όπως και την εξάπλωση του αλκοολισμού στη δομή.

Δεδομένα στον καταυλισμό παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μια και η σύνδεση στο κεντρικό δίκτυο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και οι γεννήτριες, που άλλωστε λειτουργούν με διαλείμματα, είναι ανεπαρκείς. Το πρόβλημα στον παραθαλάσσιο καταυλισμό τώρα τον χειμώνα αναμένεται να επιδεινωθεί.

Εξίσου προβληματική είναι και η υδροδότηση, που συνεχίζει να γίνεται με βυτία. Η μόνη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί αφορά τον μικρότερο αριθμό σκηνών λόγω της μείωσης του πληθυσμού στη δομή, καθώς και τις υποδομές υγιεινής, που όμως ακόμα παραμένουν σε αριθμό αναντίστοιχο με τις ανάγκες. Οι δε σκηνές αντικαθίστανται πυρετωδώς τις τελευταίες μέρες από οικίσκους ενόψει της έλευσης του πάπα.


Με μήνυμα «Ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου» ο Ποντίφικας στη Μυτιλήνη

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μεταβεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη επισκεπτόμενος στις 10.45 π.μ. το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου θα αναπέμψει δέηση, ενώ θα τον υποδεχθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καθολική Εκκλησία θα μεριμνήσει για τη μεταφορά περισσότερων από 100 προσφύγων από τη Μυτιλήνη στη Ρώμη. Το ίδιο θα συμβεί και με άγνωστο αριθμό προσφύγων που θα πάρει μαζί του ο πάπας από την Κύπρο, την οποία επισκέπτεται σήμερα και αύριο. Πρόκειται για ουσιαστική συνέχεια της κίνησης του πάπα Φραγκίσκου o οποίος, κατά την επίσκεψή του στη Μόρια το 2016, είχε πάρει μαζί του 12 πρόσφυγες στην πτήση επιστροφής στη Ρώμη.

Συμβολική φράση της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα θα είναι «Ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου». Χαρακτηριστικό και το λογότυπο της επίσκεψης που είναι μια βάρκα να διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό ως κατάρτι και το Αγιο Πνεύμα στην κορυφή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και απάνθρωπη και παράνομη η νέα δομή στο Καρά Τεπέ!
Προβλήματα νομιμότητας αλλά και βιωσιμότητας της χωροθέτησης της νέας δομής προσφύγων στο Καρά Τεπέ, αποκαλύπτουν παρέμβαση του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Και απάνθρωπη και παράνομη η νέα δομή στο Καρά Τεπέ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δομή-φυλακή στη Βάστρια βρίσκει σε «τοίχο»
«Φρένο» μπορεί να βάλει το ΣτΕ στη συνέχιση των εργασιών για νέα κλειστή δομή προσφύγων στη Λέσβο ● Οι αυθαιρεσίες του κ. Μηταράκη με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάζουν σε κίνδυνο ένα δάσος...
Η δομή-φυλακή στη Βάστρια βρίσκει σε «τοίχο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε 11 μέρες κλείνει το Καρά Τεπέ
Το δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας στη Λέσβο κλείνει και οι 885 φιλοξενούμενοί του θα μεταφερθούν στη νέα δομή στο Μαυροβούνι ● Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση η ομάδα «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο».
Σε 11 μέρες κλείνει το Καρά Τεπέ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΥΤία απάνθρωπων συνθηκών
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα μετά από προσφυγές 8 ευάλωτων προσφύγων που διέμεναν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Κω ● Σοκαριστικές μαρτυρίες.
ΚΥΤία απάνθρωπων συνθηκών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα άγρια επαναπροώθηση
30 πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο και ειδοποίησαν την Υπατη Αρμοστεία, η οποία ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ● Στο σημείο έφτασε μια ομάδα ανδρών, η οποία, αντί να τους οδηγήσει σε καμπ, τους έστειλε πίσω στην...
Νέα άγρια επαναπροώθηση
ΕΛΛΑΔΑ
Κανείς δεν είναι ασφαλής στο Καρά Τεπέ
Απροστάτευτο όχι μόνο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι το προσωρινό καμπ προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Το Σάββατο δύο σκηνές κάηκαν ολοσχερώς, ευτυχώς χωρίς να...
Κανείς δεν είναι ασφαλής στο Καρά Τεπέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας