• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 28.0°C
  1 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 24.8°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 22.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 28.2°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  84%
AP Photo/Petros Giannakouris, File

SOS από 27 οργανώσεις για κρίση πείνας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

Για κρίση πείνας στην Ελλάδα για πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί ή έχουν δει τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται από τη διακοπή χρηματικής ενίσχυσης στους αιτούντες άσυλο και την άρνηση παροχής επισιτιστικής υποστήριξης, προειδοποιούν σήμερα 27 ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Σοκαριστικό το στοιχείο που δείχνει ότι το 60% των διαμενόντων σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή εδώ και σχεδόν δύο μήνες καθώς έμειναν χωρίς σανίδα σωτηρίας.

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, μετά την εφαρμογή, τον Οκτώβριο του 2021, νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, η κυβέρνηση σταμάτησε να παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες σε όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει δεκτές. Τονίζουν επίσης πως 1 στους 4 φιλοξενούμενους είναι γυναίκες και 2 στους 5 είναι παιδιά. «Οι γυναίκες στον καταυλισμό του Ελαιώνα μας λένε συνέχεια ότι τα παιδιά τους κλαίνε τη νύχτα από την πείνα. Οι μητέρες τώρα δεν έχουν χρήματα για βρεφικό γάλα, γι' αυτό αντ' αυτού πολτοποιούν μπισκότα στο νερό», είπε η Emily Wilson από το Project Elea. «Αν δεν φάω εγώ, εντάξει, αλλά δεν μπορώ να αφήσω τα μωρά μου πεινασμένα» δηλώνει πατέρας τριών παιδιών από το Αφγανιστάν, με χρόνια πάθηση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο έμειναν επίσης για δύο μήνες χωρίς τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας μέσω κέτερινγκ και τραπεζικών καρτών, που τους επέτρεπαν να αγοράσουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα βασικά είδη, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει νηστικούς όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου.

Απαντώντας στις εκκλήσεις ΜΚΟ για επείγουσα αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε δημοσίως ότι οι διανομές -στις οποίες βασίζονταν οι άνθρωποι- θα ξαναρχίσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, ένα μήνα μετά,  το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ο καταστροφικός αντίκτυπος στους αιτούντες άσυλο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η Μάρθα Ρούσσου από την International Rescue Committee υπογραμμίζει πως «οι ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι ωθούνται στα άκρα: τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο πεινασμένα. Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάρουν λεωφορείο για να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες και οι οικογένειες δεν έχουν πόρους για να προετοιμαστούν για έναν κρύο χειμώνα».

«Μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται είναι αιτούντες άσυλο που δεν πήραν έγκριση, που δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλυμα ή υγειονομική περίθαλψη, δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν με βάση ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές από την Ελλάδα» η Άνα Λιζ Τσίμπαν από την Fenix ​​– Humanitarian Legal Aid. 

Τι ζητούν

Οι ΜΚΟ και οι υπόλοιπες οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα τους κινδύνου και για ορισμένους αιτούντες άσυλο, που ζουν εκτός των καταυλισμών, δικαιούχους του προγράμματος ESTIA, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς έχουν επίσης επηρεαστεί από τη διακοπή της της χρηματικής βοήθειας αλλά σε αντίθεση με τους διαμένοντες στα στρατόπεδα, δεν παίρνουν ούτε έτοιμα τρόφιμα. 

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας, τόσο με τις πράξεις όσο και με την αδράνειά της, δημιουργεί κρίση πείνας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Είναι παράνομο, περιττό και εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό στην Ε.Ε.» καταγγέλλει η Ανίτα Μπέι, επικεφαλής της Save the Children Europe.

Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης και, μεταξύ άλλων, ζητούν τα εξής:

 • Πολιτική προτεραιότητα στην επανέναρξη της οικονομικής βοήθειας
 • Παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης με διανομή βασικών αγαθών ή κουπονιών για καταστήματα ή μεταφορά, σε αιτούντες άσυλο που λάμβαναν στο παρελθόν βοήθεια με μετρητά
 • Παροχή επαρκούς και θρεπτικής τροφής σε όλα τα άτομα που διαμένουν σε καταυλισμούς, ανεξάρτητα από το αν είναι αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή όχι 
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφήνουν χιλιάδες πρόσφυγες να πεινούν
Από τα στοιχεία που έχει η «Εφ.Συν.» από τρία μεγάλα καμπ της Κεντρικής Μακεδονίας, σε σύνολο 3.300 ατόμων μόνο τα 830 σιτίζονται καθημερινά με τρεις διανομές φαγητού ημερησίως.
Αφήνουν χιλιάδες πρόσφυγες να πεινούν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
NYT: Η Ελλάδα σκληραίνει τη γραμμή της στο προσφυγικό με απελάσεις και επαναπροωθήσεις
Tη «νέα μέθοδο» της κυβέρνησης, αυτή των βίαιων και παράνομων επαναπροωθήσεων που επανειλημμένα έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», εκθέτει ακόμα ένα δημοσίευμα στο οποίο επιχείρησε να απαντήσει ο...
NYT: Η Ελλάδα σκληραίνει τη γραμμή της στο προσφυγικό με απελάσεις και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βραβείο 2 εκατ.δολ. στη ΜETAδραση για την προσφορά της στους πρόσφυγες
Η ελληνική ΜΚΟ ΜETAδραση κέρδισε το βραβείο του ιδρύματος Conrad N Hilton για το ανθρωπιστικό της έργο και την προσφορά της στους πρόσφυγες, κυρίως παιδιά και ασυνόδευτους ανήλικους.
Βραβείο 2 εκατ.δολ. στη ΜETAδραση για την προσφορά της στους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμία κινητοποίηση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου, παρά την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Εγκλωβισμένοι σε διαφορετικές νησίδες στον Εβρο παραμένουν εδώ και μέρες δύο ομάδες Σύρων προσφύγων σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή...
Καμία κινητοποίηση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου, παρά την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεκτοί με διαδικασίες-εξπρές οι Ουκρανοί στην Ελλάδα
Αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη γνωστή αντιπροσφυγική ρητορική και πολιτική της τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και δηλώνει...
Δεκτοί με διαδικασίες-εξπρές οι Ουκρανοί στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τις τουρκικές φυλακές, Γαλλίδα κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροώθηση
Γαλλίδα πολίτης η οποία βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι ανάγκασαν την ίδια και άλλους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Τουρκία, παραβιάζοντας το δικαίωμά της τόσο ως άτομο που...
Από τις τουρκικές φυλακές, Γαλλίδα κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροώθηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας