Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ντροπής

Από την εθνική οδό Ευζώνων-Θεσσαλονίκης και τις γραμμές του τρένου έως και τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη

Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΑΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΗΣ

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ντροπής

  • A-
  • A+

Επιμέλεια: Γιάννης Νικολαΐδης / Φωτογραφία-επεξεργασία: Βασίλης Τσαρτσάνης, Γιώργος Γεωργαλίδης

Μια νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση εξελίσσεται για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε επίσημα, έπειτα από ένα χρόνο πιέσεων και τις πολλαπλές καταγγελίες διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη μαφία που δρα εντός των συνόρων της εναντίον Σύρων και άλλων προσφύγων, να δίνει χαρτιά για 72 ώρες στους πρόσφυγες.

Με την ανακοίνωση όμως του ελληνικού δημοψηφίσματος, το θέμα πήρε μια νέα, περίεργη τροπή. Ξαφνικά, η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ έχει ανακοπεί. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της γείτονος χώρας έχουν εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Δεκάδες εκατοντάδες Σύροι και άλλων εθνικοτήτων πρόσφυγες, έγκυες, βρέφη, μικρά παιδιά, ανάπηροι, γέροντες βρίσκονται ανέστιοι, δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Xθες, η αστυνομία της γειτονικής χώρας εισέβαλε στην ουδέτερη συνοριακή ζώνη και επιχείρησε να απωθήσει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες αλλά και να συλλάβει δημοσιογράφους από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οπως μας καταγγέλλει η δημοσιογράφος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αυστρίας, Κορνίλια Κρεμπς, αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κινήθηκαν εναντίον της, την ώρα που βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη καλύπτοντας τα γεγονότα, και επιχείρησαν να τη συλλάβουν. Η σύλληψη αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση εθελοντών και προσφύγων.

Γροθιά στο στομάχι

Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΑΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΗΣ

Η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα για την υγεία ευπαθών ομάδων που οδοιπορούν, είναι μια γροθιά στο στομάχι της «πολιτισμένης» Ελλάδας. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τις επιχειρήσεις-σκούπα που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, με τις εικόνες δεκάδων εκατοντάδων προσφύγων να περπατάνε στην εθνική οδό και στις γραμμές του τρένου, δημιουργείται η εικόνα μιας χώρας υπό κατάρρευση.

Από την εθνική οδό Ευζώνων-Θεσσαλονίκης και τις γραμμές του τρένου έως και τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε αν και γιατί κάποιος να θέλει να υπάρχουν αυτές οι εικόνες ντροπής που καταδεικνύουν την κατάπτωση της Ελλάδας. Επίσης, αναρωτιόμαστε αν οι επιχειρήσεις-σκούπα, που γίνονται τον τελευταίο καιρό, θέλουν να δείξουν την ίδια κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, μιας χώρας δηλαδή υπό κατάρρευση, μιας χώρας τιμωρού.

Οι απαγορεύσεις μέχρι τώρα αποδεικνύεται πως δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα, όχι βέβαια γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Πρώτον, γιατί η γεωγραφία της περιοχής είναι τέτοια που, ακόμα και στρατό να βγάλουμε, τα ποτάμια των προσφύγων θα βρίσκουν τρόπο διαφυγής. Είναι τέτοια η εξαθλίωσή τους που θα προσπαθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να περάσουν τα σύνορα. Ολες οι απαγορεύσεις είναι πλέον βέβαιο πως οδηγούν με σιγουριά στην περαιτέρω εδραίωση της μαφίας.

Ας δούμε ένα περιστατικό που συνέβη στις 27/6/2015 Σάββατο, 9 το πρωί. Κατευθυνόμουν από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη μέσω της εθνικής οδού. Στο ύψος του χωριού Βαθύλακκος, λίγο πριν από την έξοδο για Θεσσαλονίκη, βρήκα πεσμένο έναν Σύρο πρόσφυγα. Σταμάτησα με το αυτοκίνητό μου, αφού ο άνθρωπος είχε εμφανή σημάδια από χτυπήματα. Στη σύντομη ιστορία που σας παραθέτω θα καταλάβετε πώς τελικά οι απαγορεύσεις γιγαντώνουν τη μαφία, κάνοντας την ελληνική πολιτεία και την Ευρώπη αρωγούς της άθελά τους.

Ο 28χρονος Αχμέτ από τη Δαμασκό έχασε τη γυναίκα και το εξάχρονο κοριτσάκι του από βομβαρδισμούς στη Συρία. Εφτασε με τρένο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Στον σταθμό τον πλησίασαν δύο πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής και του είπαν ότι μπορούν να τον μεταφέρουν με ταξί στους Ευζώνους με αντίτιμο 100 ευρώ. Λίγο πριν από το χωριό Βαθύλακκος, ο ταξιτζής τού είπε ότι υπάρχει αστυνομία στην περιοχή και πρέπει να τον αφήσει εκεί.

Αφού περπάτησε 200 μέτρα στην εθνική οδό, στις 2 η ώρα το βράδυ, τον πλησίασε ένας εγκληματίας -όπως αποδείχτηκε- αφγανικής καταγωγής και τον ρώτησε τι ώρα είναι. Τότε από πίσω του ήρθε ακόμα ένας που μιλούσε τουρκικά και αφγανικά και άρχισε να τον χτυπάει. Τον υποχρέωσαν να γδυθεί ολότελα, συνεχίζοντας να τον χτυπάνε.

Του κλέψανε 300 ευρώ και το κινητό τηλέφωνο, αδειάζοντας όλα του τα υπάρχοντα στην έρημη εθνική οδό της ντροπής. Εμεινε 7 ώρες αβοήθητος, πεσμένος στον δρόμο, αφού κανένας από τους πολίτες δεν μπορεί να πάρει πρόσφυγα στο αυτοκίνητό του, λόγω της απαγόρευσης που ισχύει. Είναι ένα καθαρό παράδειγμα για το πώς δρα η μαφία απέναντι σε απροστάτευτους πρόσφυγες.

Πυροβολισμοί στον αέρα

Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΑΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΗΣ

Τηλεφώνησα στην Ελληνική Αστυνομία για να ρωτήσω τι ακριβώς πρέπει να κάνω. Μου είπαν ότι πρέπει να υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων. Αλήθεια, ένας άνθρωπος που του λήστεψαν το διαβατήριο και τα χαρτιά του καθώς και όλα του τα χρήματα τι δυνατότητα έχει να καταγγείλει το οτιδήποτε; Καμία!

Στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί εδώ και 3 μέρες από την ΠΓΔΜ. Οπως οι ίδιοι μαρτυρούν, πέφτουν αρκετά συχνά πυροβολισμοί στον αέρα για εκφοβισμό. Αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες που δεν τους επιτρέπουν να περάσουν, η μαφία -που εισβάλλει στη χώρα μας από τα σύνορα της ΠΓΔΜ- λειτουργεί κατά έναν περίεργο τρόπο ως αγέλη λύκων.

Ουσιαστικά δημιουργώντας μικρά ορμητήρια επιθέσεων, εγκλωβίζει ακριβώς δίπλα στις γραμμές του τρένου, εκεί από όπου περνούν τα επιβατικά τρένα για Ευρώπη, τους πρόσφυγες, καταδεικνύοντας την κατάπτωση της ελληνικής πολιτείας με τις εικόνες ντροπής. Το 1923 17.000 Πόντιοι και Καππαδόκες, ζητώντας προστασία από τον τουρκικό εθνικισμό, ζήτησαν και πήραν άδεια διαμονής στη Συρία. Είναι χρέος προς τη μνήμη των προσφύγων παππούδων μας.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ειδομένη όπως... Αφρική
Η κατάσταση των προσφύγων που συνωστίζονται στην Ειδομένη για να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από κει σε χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύεται στο νέο πεδίο στο οποίο θα κριθούν τα ανακλαστικά της κυβέρνησης ως προς την...
Ειδομένη όπως... Αφρική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης
Δεκαέξι συλλήψεις προσφύγων έκανε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, σε δύο απανωτούς ξεσηκωμούς σε δομή της «Αρσις» και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ● Και στις δύο περιπτώσεις διαμαρτυρήθηκαν για τις...
Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα
«Εκλεισαν οι κάνουλες» για τα προγράμματα υποστήριξης παιδιών και ανηλίκων και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που τα υλοποιούσε αποχώρησε από τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης οργανώνοντας μια συγκινητική γιορτή ● Το πρόβλημα οξύνεται...
E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
​Η πλειονότητα των προσφύγων του πλανήτη δεν είναι στην Ευρώπη αλλά σε άλλες ηπείρους, κυρίως σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και, αναλογικά, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα λιγότεροι από το 1%, συγκεκριμένα...
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διεθνής Αμνηστία: Μη ασφαλείς οι συνθήκες στο Ελληνικό
Τη μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε εναλλακτικές δομές στέγασης ζητάει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία τονίζει ότι πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε «απαράδεκτες και μη ασφαλείς...
Διεθνής Αμνηστία: Μη ασφαλείς οι συνθήκες στο Ελληνικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πέφτουν όλο και περισσότεροι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, καθώς χρειάζονται πάση θυσία πόρους για τη επιβίωσή τους αλλά και την εξόφληση...
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας