• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 28.8°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  5 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.8°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%

Στρασβούργο, το κτίριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

© Toriru | Dreamstime.com

Στο ΕΔΔΑ υπόθεση πιθανής κακομεταχείρισης ομοφυλόφιλου ασυνόδευτου ανηλίκου στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κοινοποίησε στην Ελλάδα την προσφυγή ομοφυλόφιλου ασυνόδευτου ανηλίκου ο οποίος καταγγέλλει απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Το ΕΔΔΑ σημειώνει πως εξετάζει εάν οι συνθήκες καραντίνας και υποδοχής που επιβλήθηκαν σε ομοφυλόφιλο ασυνόδευτο ανήλικο στη Λέσβο, συνιστούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» (άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «ΕΣΔΑ») και εάν ο ασυνόδευτος ανήλικος είχε στη διάθεσή του «αποτελεσματικό ένδικο μέσο» για να προσφύγει ενάντια στις συνθήκες διαβίωσής του (άρθρο 13 ΕΣΔΑ).

Η υπόθεση (S.I. κατά Ελλάδας, Αρ. Αίτησης 48244/20), όπως ενημερώνουν σχετικά η HIAS Ελλάδος και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, αφορά τον S.I. που εκπροσωπείται από την HIAS Ελλάδος, αφορά έναν ομοφυλόφιλο άνδρα από την Ουγκάντα, ο οποίος ήταν ασυνόδευτος ανήλικος κατά την άφιξή του στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 και ο οποίος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να νοήσει σοβαρά από την πανδημία του Covid-19 καθώς πάσχει από άσθμα.

Παρά το γεγονός ότι ο S.I. δήλωσε ότι ήταν ανήλικος κατά την άφιξη του, οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα, ο οποίος ενεργεί βάσει νόμου ως προσωρινός επίτροπος για ασυνόδευτους ανηλίκους, ούτε το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – αρμόδια αρχή για την παραλαβή παραπομπών με στόχο τη διαμονή ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας) για την παρουσία του. Ο S.I. κατέληξε να διαμένει σε μια μικρή σκηνή σε μια απομακρυσμένη και αφύλαχτη περιοχή κοντά στην παραλία όπου είχε φτάσει, χωρίς μάλιστα να έχει υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο, αναφέρεται στην προσφυγή.

Επιπλέον, επισημαίνεται, ο S.I. κοιμόταν μαζί με 14 ενήλικες, καθιστώντας αδύνατη την τήρηση αποστάσεων. Στην περιοχή υπήρχαν πολλά φίδια, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμες εγκαταστάσεις υγιεινής, ούτε τρεχούμενο νερό ή ρεύμα. Το φαγητό και το νερό που διανεμήθηκε δεν ήταν αρκετό. Η άρνηση των αρχών να μεταχειριστούν τον S.I. ως ανήλικο και να παράσχουν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, εξέθεσε τον S.I. σε κίνδυνο σωματικής και σεξουαλικής βίας. Το άσθμα του S.I. επιδεινώθηκε καθώς κάποιοι από τους ενήλικες κάπνιζαν μέσα στη σκηνή προκειμένου να ζεσταθούν. Ο S.I. παρέμεινε σε αυτές τις συνθήκες για 35 ημέρες, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος παράτασης της καραντίνας πλέον των 14 ημερών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Καταγράφηκε ως ενήλικος

Όταν ο S.I. τελικά μεταφέρθηκε στο καμπ της Μόριας, οι αρμόδιες αρχές (ΕΛ.ΑΣ, FRONTEX) κατέγραψαν εσφαλμένα τον S.I. ως ενήλικο, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ότι ήταν ανήλικος. Ως αποτέλεσμα, δεν παραπέμφθηκε σε κατάλληλο κατάλυμα και δεν του διορίστηκε επίτροπος. Συνεπώς, αναφέρουν οι Οργανώσεις, ο S.I. χρειάστηκε να διαμείνει σε ένα αυτοσχέδιο και ανασφαλές κατάλυμα στη «ζούγκλα» (Olive Grove), δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, όπου και δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις. Ακόμα και όταν, μετά από παρέμβαση της δικηγόρου του, παραπέμφθηκε σε διαδικασία για τη διαπίστωση ανηλικότητας, οι αρχές συνέχισαν να τον μεταχειρίζονται ως ενήλικο, κατά παράβαση της αρχής του «τεκμηρίου της ανηλικότητας», μέχρι και την αναγνώρισή του ως ανηλίκου στα τέλη Ιουνίου του 2020.

H άρνηση των αρχών να παράσχουν στον S.I. κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, τον άφησε εκτεθειμένο σε επανειλημμένες ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, κατά τις οποίες ξυλοκοπήθηκε, κακοποιήθηκε λεκτικά και έπεσε θύμα ληστειών. Μέλη της Lesvos LGBTIQ+ Refugee Solidarity, μιας συλλογικότητας στην οποία δραστηριοποιούνταν ο S.I., έχουν καταγράψει πώς οι ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες στη Λέσβο συνεχίζουν να γίνονται στόχος ομοφοβικών και τρανσοφοβικών επιθέσεων, αντίστοιχων με εκείνες που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους καταυλισμούς, όπου υπάρχει πλήρης έλλειψη ιδιωτικότητας, με αποτέλεσμα τα άτομα να εκτίθενται σε βία και σεξουαλικές επιθέσεις. Τα συγκεκριμένα άτομα συχνά αποκλείονται από τα δίκτυα αλληλεγγύης με άλλους μετανάστες και είτε δεν έχουν πρόσβαση στην ελάχιστη βοήθεια που παρέχεται από επίσημους θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, είτε τυγχάνουν ομοφοβικής και τρανσοφοβικής αντιμετώπισης όταν κάνουν χρήση αυτής της υποστήριξης.

Σύμφωνα με την προσφυγή, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ανήλικο, ο οποίος εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού εκτέθηκε σε επαναλαμβανόμενη βία, ενώ παράλληλα το υποκείμενο νόσημά του τον έθετε σε αυξημένο κίνδυνο από τον Covid-19, ο S.I. παρέμεινε σε αυτές τις ανασφαλείς και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης για σχεδόν 5 μήνες. Οι αρχές δεν έλαβαν τα μέτρα που εύλογα αναμενόταν από αυτές και συγκεκριμένα δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση τους περί ανάληψης της ευθύνης προστασίας του ανηλίκου, ειδικά ενόψει των πολλαπλών ευαλωτοτητών του. Οι συνθήκες διαβίωσης του S.I. του προκάλεσαν μεγάλη ψυχική, συναισθηματική και σωματική οδύνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει συχνές κρίσεις πανικού και το άσθμα του να έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολιτική εκδήλωση «Άνευ όρων»
«Σημασία έχει να αγαπάς... Ανευ όρων» είναι το θέμα της πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνουν η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αύριο Πέμπτη 23/6/22 στις 20.00 στο Πάρκο Σελεπίτσαρι (Ανδρ. Παπανδρέου)...
Πολιτική εκδήλωση «Άνευ όρων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κατώτερη των περιστάσεων η έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+
Η Επιτροπή αποφεύγει να προτείνει ρητά τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και μιλά για «τυχόν θεσμοθέτηση», αφήνοντάς το στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.
Κατώτερη των περιστάσεων η έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην πανελλαδική διαμαρτυρία της 6ης Μάη
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι το δικαίωμα στην 8ωρη εργασία είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη και το δικαίωμα στην ισότητα στους χώρους εργασίας.
Η ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην πανελλαδική διαμαρτυρία της 6ης Μάη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηλεκτρονικό ψήφισμα για το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια
Το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να πραγματοποιούν πολιτικό γάμο και στην Ελλάδα είναι το θέμα του ψηφίσματος που συνέταξε η άτυπη ομάδα «Λοατκι Κόρινθος & Φίλοι» και μας καλεί να υπογράψουμε.
Ηλεκτρονικό ψήφισμα για το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Τον Ιούνιο το «Global Pride»
Ένα «Global Pride» θα διοργανωθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου, καθώς, λόγω πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχουν ακυρώσεις και αναβολές στους pride εορτασμούς σε όλο τον κόσμο.
ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Τον Ιούνιο το «Global Pride»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας