• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.2°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 5.4°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 16.4°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.6°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.6°C / 4.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 4.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 6.4°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  2 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.5°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  43%
Photo 163904220 © Aleksandr Vorobev | Dreamstime.com

Αποσύρεται η Intersex Greece από έρευνα του Παντείου για τα ίντερσεξ άτομα

 • A-
 • A+

Στρεβλώσεις κατά τη μεταφορά των λεγομένων τους, αυθαίρετες εννοιολογήσεις, ακόμα και μεταφραστικά λάθη έχουν διαπιστώσει εδώ και καιρό τα μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν καλή τη πίστει στο ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το «τρέχει» το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σε ανακοίνωσή της η Intersex Greece καταγγέλλει ότι παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της η συντονίζουσα αρχή της έκθεσης έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ελάχιστες διορθώσεις και μάλιστα αντιμετωπίζει την οργάνωση με επιθετικό και προσβλητικό τρόπο.

Για τον λόγο αυτό, η Intersex Greece αποφάσισε την αποχώρησή της από το project, αίτημα όμως που, όπως επισημαίνει, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτό.

Η καταγγελία της Intersex Greece σχετικά με το Ερευνητικό Έργο Bring-IN

Βρισκόμαστε στην πολύ άβολη θέση να προβούμε σε δημόσια ανακοίνωση – καταγγελία προκειμένου να διασαφηνίσουμε την εμπλοκή του πανελλαδικού (και πολύ σύντομα νομικά αναγνωρισμένου) σωματείου «Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ- Intersex Greece» στο ερευνητικό έργο Bring-IN, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και συντονίζεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Καθώς η οργάνωση μας είναι η πρώτη και μοναδική ως τώρα intersex-led συλλογικότητα στη χώρα, απαντήσαμε καταρχήν θετικά και ένθερμα στην πρόσκληση στο έργο και τέσσερα μέλη μας (ίντερσεξ ή γονείς ίντερσεξ παιδιών και μία ειδική επιστήμονας σε θέματα ίντερσεξ) προσέφεραν, απολύτως εθελοντικά, ισάριθμες βιωματικές συνεντεύξεις, στις οποίες στηρίχθηκε το μεγαλύτερο ερευνητικό μέρος της Εθνικής Έκθεσης με τίτλο Η κοινωνική κατάσταση των ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα / The status of intersex people in Greece.

Ωστόσο, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε η Έκθεση, διαπιστώσαμε ότι τα λόγια μας μεταφέρθηκαν στα κείμενα με αρκετές στρεβλώσεις, αυθαίρετες εννοιολογήσεις, ακόμα και μεταφραστικά λάθη και -καλή τη πίστει- προσφερθήκαμε επίσης εθελοντικά και καταθέσαμε διορθώσεις και σχόλια. Προς μεγάλη μας έκπληξη, η προσφορά μας αυτή αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα επιθετικό και προσβλητικό τρόπο και τα αρχικά κείμενα παρέμειναν online για πολύ καιρό, μέχρι τελικά να γίνουν δεκτές κάποιες -αλλά όχι όλες- οι διορθώσεις μας.

Νιώθοντας εκτεθειμένα τα συνεντευξιαζόμενα μέλη μας και η ειδικός-μέλος μας, επιχείρησαν να ασκήσουν το μοναδικό δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος και κατέθεσαν ομόφωνα και μέσω νομικού της συλλογικότητάς μας αίτημα απόσυρσης από την έρευνα και το έργο Bring-IN συνολικά.

H Intersex Greece έχει υποβάλει αίτημα απόσυρσης από την έρευνα του Bring-IN από τον Απρίλιο 2021 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτό. Το αίτημα αυτό κρίναμε απαραίτητο να υποβληθεί, καθώς:

 • Τα προσωπικά δεδομένα που μοιραστήκαμε στα πλαίσια των συνεντεύξεων για το πρόγραμμα έχουν δημοσιευθεί με εσφαλμένο τρόπο, ο οποίος μας στιγματίζει και δεν προάγει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
 • Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μας ενημέρωσε πως αυτό το ερευνητικό έργο δεν έχει λάβει άδεια διεξαγωγής από την Επιτροπή σύμφωνα με το αρ. 23 παρ. 2α του Νόμου 4521/2018.
 • Μέχρι σήμερα, τα μέλη μας, συμπεριλαμβανομένης της ειδικού μας, εμφανίζονται στην κριτική ανάγνωση των εν λόγω κειμένων, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν ενσωματωθεί όλα τα σχόλια τα οποία επαναλαμβανόμενα αποστείλαμε ως κριτικοί/ες αναγνώστες/στριες.
 • Προβαίνουμε σε αυτή τη δημόσια ενημέρωση τώρα, καθώς στις 4 και 5 Νοεμβρίου διοργανώνονται δημόσιες διαδικτυακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα βασιστούν σε δεδομένα μας που βρίσκονται δημοσιευμένα χωρίς την έγκρισή μας στο διαδίκτυο.

Θα επιθυμούσαμε τέλος, η παρούσα ενημέρωση-καταγγελία μας να λειτουργήσει συνάμα ως μία έκκληση προς ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα για περισσότερο άρτια και πραγματικά συμπεριληπτική ως προς τα ίντερσεξ ζητήματα ποιοτική έρευνα.

Έρευνα που δεν θα αντιμετωπίζει τα ίντερσεξ πρόσωπα σαν «αντικείμενα έρευνας»,
αλλά σαν ενεργά υποκείμενα, τα οποία μάχονται για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους που παραβιάζονται.

Κοινώς... Τίποτα για μας χωρίς εμάς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»
Για πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για την σημερινή διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας.
«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερευνώντας το φαινόμενο της ξενοφοβίας
Σε δύο άξονες κινήθηκε η ενδελεχής μελέτη του Παντείου σε συνεργασία με το κέντρο «Αθηνά»: την ανάλυση της λεκτικής επιθετικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των επιθέσεων, όπως καταγράφονται στον Τύπο...
Ερευνώντας το φαινόμενο της ξενοφοβίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια ιστορική κατάσταση “ανοιχτών συνόρων”»
Ο Δημήτρης Σκλεπάρης έχει μιλήσει με πάνω από 150 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ και στη σημερινή του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» μεταφέρει μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων...
«Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια ιστορική κατάσταση “ανοιχτών συνόρων”»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της 24χρονης αποφάσισε η εισαγγελία στην υπόθεση βιασμού
Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση διέταξε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους μίλησε το βράδυ του βιασμού της, και την επομένη.
Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της 24χρονης αποφάσισε η εισαγγελία στην υπόθεση βιασμού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απειλείται η ζωή της 24χρονης, κατήγγειλε ο εργοδότης της
Απειλές για τη ζωή της δέχεται η κοπέλα, όπως αποκάλυψε ο εργοδότης της, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών που θα κρίνουν το είδος των ενδεχόμενων ποινικών διώξεων.
Απειλείται η ζωή της 24χρονης, κατήγγειλε ο εργοδότης της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας