• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  3 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  4 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  6 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  49%

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον

AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Ευθύνες σε Frontex και Βουλγαρία επιρρίπτει για επαναπροωθήσεις η Γιόχανσον

 • A-
 • A+

Την υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αρχής της μη επαναπροώθησης αλλά και της ενδελεχούς διερεύνησης καταγγελιών για προσβολές των δικαιωμάτων από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζει η Ίλβα Γιοχάνσον, απαντώντας σε ερώτηση 17 ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες. Η ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη, αφορούσε τις επαναπροωθήσεις από τη Βουλγαρία σε ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών.

Η Επίτροπος παραπέμπει το θέμα στη Frontex, ζητώντας απαντήσεις για τα καταγγελλόμενα, γεγονός που δείχνει ότι αναγνωρίζει και τη δική της ευθύνη για τα τεκταινόμενα.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν και οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και η οποία κατατέθηκε έπειτα από καταγγελίες που έφτασαν στους ευρωβουλευτές της Αριστεράς/The Left  Κώστα Αρβανίτη, Σίρα Ρέγκο και Κορνήλια Ερνστ κατά τη διάρκειά επίσκεψής τους σε προσφυγικές δομές στον Έβρο, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι βουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς «συνάντησαν θύματα βίαιης απέλασης προς την Ελλάδα από τις βουλγαρικές αρχές. Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε τουλάχιστον τρία περιστατικά “ομαδικών επαναπροώθησεων”, εκ των οποίων το ένα έλαβε χώρα πριν από ένα μήνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 75 άτομα εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος γυμνά, κακοποιημένα και χωρίς τα υπάρχοντά τους». 

Προστίθεται δε ότι η «ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στους βουλευτές του ΕΚ ότι υπάλληλοι του Frontex ήταν παρόντες κατά την εξέταση των θυμάτων των εν λόγω περιστατικών. Δεν μπόρεσαν να δώσουν εξήγηση ως προς το τι έκανε ο Frontex με τις πληροφορίες αυτές».

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών

Θέμα: Ομαδικές επαναπροωθήσεις από τις βουλγαρικές αρχές

Κατά τη διάρκεια αποστολής στη βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς συνάντησαν θύματα βίαιης απέλασης προς την Ελλάδα από τις βουλγαρικές αρχές. Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε τουλάχιστον τρία περιστατικά «ομαδικών επαναπροώθησεων», εκ των οποίων το ένα έλαβε χώρα πριν από ένα μήνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 75 άτομα εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος γυμνά, κακοποιημένα και χωρίς τα υπάρχοντά τους. Όλοι ανέφεραν ότι οι βουλγαρικές αρχές προέβησαν στην επαναπροώθησή τους από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στους βουλευτές του ΕΚ ότι υπάλληλοι του Frontex ήταν παρόντες κατά την εξέταση των θυμάτων των εν λόγω περιστατικών. Δεν μπόρεσαν να δώσουν εξήγηση ως προς το τι έκανε ο Frontex με τις πληροφορίες αυτές.

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή όσον αφορά τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι το περιστατικό αυτό παραβιάζει την οδηγία 2008/115/ΕΚ και το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα του ασύλου, λαμβανομένης επίσης υπόψη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει την Ιταλία για την άνευ καταγραφής, αυθαίρετη επανεισδοχή προσώπων στην Ελλάδα, καθώς και όσον αφορά την Ελλάδα λόγω των αδυναμιών του συστήματος ασύλου της;

Προτίθεται η Επιτροπή να δώσει συνέχεια σε σχέση με τον Frontex στο πλαίσιο των εν λόγω περιστατικών, μεταξύ άλλων όσον αφορά την εκπλήρωση της αποστολής του σύμφωνα με δεσμευτικούς κανονισμούς;

Ποια ήταν τα μέτρα που έλαβε και οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Frontex όσον αφορά τα περιστατικά; Υπέβαλε ο Frontex αναφορές σοβαρών συμβάντων (SIR) για κάποιο από τα περιστατικά αυτά και, εάν όχι, γιατί δεν υποβλήθηκαν οι εν λόγω αναφορές και γιατί τα ζητήματα δεν δημοσιοποιήθηκαν;

Konstantinos Arvanitis (The Left), Cornelia Ernst (The Left), Sira Rego (The Left), Clare Daly (The Left), Domènec Ruiz Devesa (S&D), Dimitrios Papadimoulis (The Left), Pernando Barrena Arza (The Left), Stelios Kouloglou (The Left), Katrin Langensiepen (Verts/ALE), Helmut Scholz (The Left), Eugenia Rodríguez Palop (The Left), Damien Carême (Verts/ALE), Elena Kountoura (The Left), Massimiliano Smeriglio (S&D), Alexis Georgoulis (The Left), Petros Kokkalis (The Left)

Η απάντηση της Ίλβα Γιόχανσον

Στην απάντησή της η Ευρωπαία επίτροπος «απονομιμοποιεί» τις καταγγελλόμενες πρακτικές των βουλγαρικών αρχών σημειώνοντας ρητά πως «η μεταφορά παράτυπα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών σε άλλο κράτος μέλος δεν μπορεί αφεαυτής να θεωρηθεί επιστροφή βάσει του δικαίου της Ένωσης», υιοθετώντας στην πράξη τη συλλογιστική της ερώτησης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών. Αφήνει ωστόσο ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο νομιμότητας κάνοντας λόγο για πιθανές «διμερείς συμφωνίες ή διευθετήσεις», πετώντας έτσι το «μπαλάκι» στις αρχές των δύο κρατών-μελών. 

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η αναφορά της στην υποχρέωση ελέγχου των καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναφορά που γίνεται μεν με αφορμή ερώτημα για ευθύνες των βουλγαρικών αρχών, ωστόσο γίνεται στον απόηχο της δημόσιας άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού για όσα καταγγέλλονται στα σύνορα της χώρας. 

Και όσον αφορά τη Frontex τονίζει ότι δεδομένου ότι η ερώτηση σχετικά με τις επακόλουθες ενέργειες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) όσον αφορά το καταγγελλόμενο επεισόδιο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οργανισμού, «η Επιτροπή ζήτησε από τον Frontex να παράσχει τα στοιχεία που ζήτησαν τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα αποστείλει στα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου την απάντηση του οργανισμού το συντομότερο δυνατόν».

Το κείμενο της απάντησης της επιτρόπου

18.10.2021

Η Επιτροπή πάντα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη καταγγελίες σχετικά με μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές των κρατών μελών κατά παράβαση των διατάξεων του εφαρμοστέου δικαίου της Ένωσης όσον αφορά τον έλεγχο στα σύνορα, το άσυλο και την επιστροφή.

Η μεταφορά παράτυπα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών σε άλλο κράτος μέλος δεν μπορεί αφεαυτής να θεωρηθεί επιστροφή βάσει του δικαίου της Ένωσης. Σύμφωνα με την οδηγία 2008/115/ΕΚ1 (οδηγία για την επιστροφή), τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής ή διευθετήσεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εν λόγω οδηγίας για την αποστολή υπηκόου τρίτης χώρας που διαμένει παράτυπα στο έδαφός τους πίσω σε άλλο κράτος μέλος. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να μεριμνούν ώστε όλες οι δράσεις να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αρχή της μη επαναπροώθησης. 

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/18962 απαιτεί από όλες τις εθνικές αρχές να μεριμνούν ώστε η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων τους να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διεξάγουν ενδελεχείς και αποτελεσματικές έρευνες, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις του εθνικού τους δικαίου, στο πλαίσιο καταγγελιών για προσβολές θεμελιωδών δικαιωμάτων από τις εθνικές αρχές.

Δεδομένου ότι η ερώτηση σχετικά με τις επακόλουθες ενέργειες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) όσον αφορά το καταγγελλόμενο επεισόδιο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οργανισμού, η Επιτροπή ζήτησε από τον Frontex να παράσχει τα στοιχεία που ζήτησαν τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα αποστείλει στα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου την απάντηση του οργανισμού το συντομότερο δυνατόν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
Δημοσίευμα στο Spiegel αποκαλύπτει πως η Κομισιόν έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση 15,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπίσει η χώρα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των...
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
Τη βαθειά ανησυχία της για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών εκφράζει η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή έξι ελληνικών οργανώσεων ανθρωπίνων...
«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex
Η ευρωομάδα της Αριστεράς καταγγέλλει ότι την περασμένη εβδομάδα οι πολιτικές ομάδες που συγκροτούν πλειοψηφία στην Ομάδα Εργασίας μπλόκαραν κάθε κίνηση να προσκληθούν να καταθέσουν οι οργανώσεις.
Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
Περισσότεροι από 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις ● Κοινή επιστολή πέντε οργανώσεων προς την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον.
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκληση από ΕΣΠ και ΕλΕΔΑ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
Έστειλαν κοινή επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κομισιόν για την αδράνεια της ελληνικής δικαιοσύνης να διερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Εκκληση από ΕΣΠ και ΕλΕΔΑ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων
Δεύτερη ημέρα για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων που διεξάγεται στην Αθήνα με παρέμβαση της Ίλβα Γιόχανσον και δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΕΟΧ.
Συνεχίζεται η 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας