Πώς συνδέονται οι πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη με ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά; Μπορεί το παιδικό παιχνίδι να σταθεί ως ανάχωμα στη διάχυση ρατσιστικών ιδεών και η μπάλα -που διαχρονικά συνδέεται με ιστορίες ρατσισμού και μισαλλοδοξίας- να γίνει σύμβολο συμπερίληψης;
Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Με τον ρατσισμό στα σχολεία δεν παίζουμε - Τουρνουά ενάντια στις διακρίσεις». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο πλαίσιο του πολυήμερου ποδοσφαιρικού τουρνουά «Μαραντόνα», μια πρωτοβουλία του ΑΠΘ και του Παντείου Πανεπιστημίου, που όμως αναβλήθηκε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Στη δράση θα συμμετείχαν δεκάδες αγόρια και κορίτσια 10-15 ετών από το καμπ του Ελαιώνα και από σχολεία της Αττικής, όμως αντ’ αυτού, αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής του Παντείου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο καμπ για τη διεξαγωγή αθλητικών δράσεων εντός του.
«Τα σχολεία έχουν υπάρξει θερμοκήπια φασιστικών και νεοναζιστικών κινήσεων και είναι σημαντικό να επέμβουμε. Η δράση μας ανήκει στις πρωτοβουλίες εκείνες που εμποδίζουν τη διάχυση του ρατσισμού στα παιδιά», επισήμανε η κ. Κουλούρη, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ συμπλήρωσε πως αν και το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ιστορικά ως όχημα εθνικιστικής ιδεολογίας, μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας υπέρβασης των διακρίσεων.
«Οφείλουμε να μιλάμε για τη συμπερίληψη, αλλά πιο σημαντικό από τα λόγια είναι η δράση», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Jean-Didier Totow Tom-Ata. «Η ένταξη ξεκινά από την εκπαίδευση, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε για να μεταλαμπαδεύσουμε αξίες. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον ρατσισμό να αναπτυχθεί αλλά να οργανωθούμε για να μειώσουμε περιστατικά που αναδύονται στην κοινωνία, όπως το πιο πρόσφατο της Σταυρούπολης».
Ο Κώστας Κατσάπης, καθηγητής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, επισήμανε πως οι επικείμενοι αγώνες δεν είναι μια απλή αθλητική διοργάνωση, αλλά «κάτι ανώτερο, κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού και μια αφορμή για να βρεθούμε όλοι μαζί». «Ο αντίπαλος δεν αποτελεί εχθρό, αλλά συναθλητή και συνοδοιπόρο», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Μπαλτάς, διδάκτορας στο Πάντειο, και κατέληξε: «Ο αθλητισμός οφείλει να είναι δίαυλος επικοινωνίας και συνύπαρξης και να ενώνει τους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι η Ιστορία επιβεβαιώνει το αντίθετο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας