• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  3 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.1°C / 32.5°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  3 BF
  40%
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Αποδοκιμάζει τις επαναπροωθήσεις και ζητά περαιτέρω έρευνα από την Ελλάδα

 • A-
 • A+

Για ακόμα μία φορά η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης «αδειάζει» ξεκάθαρα την χώρα μας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις αποδοκιμάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχει απαντήσει σωστά στην σωρεία καταγγελιών για την παράνομη πρακτική σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, η Ιλβα Γιόχανσον δήλωσε πως σε συζήτησή της με τον Νότη Μηταράκη έκανε σαφές πως δεν θα δεχτεί να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνα για το ζήτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επαναπροωθήσεις και για τις εξηγήσεις, που τις έχουν δώσει οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κροατίας, η Επίτροπος επέκρινε την ανταπόκριση της χώρας μας σε αντίθεση με την βαλκανική χώρα, που θα χρησιμοποιήσει τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας για το θέμα.

Και ξεκαθάρισε ότι περιμένει να συμμορφωθεί η Αθήνα με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας την ανάγκη να ερευνηθούν τα δημοσιεύματα. «Νομίζω ότι η Κροατία πήρε την απόλυτα σωστή απόφαση. Το πήρε σοβαρά, θα κάνει έρευνα για να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Και περιμένω η Ελλάδα να πράξει το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, επεσήμανε πως όλα τα κράτη έχουν ευθύνη να δρουν ευθυγραμμισμένα με το νόμο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλιώς θα υποστεί βλάβη η φήμη όλης της Ε.Ε. «Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και μπορούμε να το κάνουμε μαζί».

Αμετανόητος ο Μηταράκης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εμφανίστηκε αμετανόητος κάνοντας λόγο για «υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις» και ισχυρίστηκε πως μετέφερε χθες ότι «οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν τέτοιους ισχυρισμούς. Κάθε υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα». 

Ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε πως το νέο Σύμφωνο θα «πρέπει να είναι πιο επιθετικό στο θέμα της αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική πίεση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τις χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και για ολόκληρη την Ένωση. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βάρη κατανέμονται ισότιμα και δίκαια μεταξύ των κρατών μελών» ανέφερε για να προσθέσει πως δεν πρέπει «να περάσουμε σε μία φάση αδράνειας περιμένοντας το νέο Σύμφωνο. Θα πρέπει να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πολύ περισσότερα στο ζήτημα της εξωτερικής διάστασης, στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και στην επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία».  

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα για περισσότερη πρόοδο από την Ε.Ε. σε ότι αφορά την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας σημειώνοντας πως «κάθε λέμβος που αναχωρεί από τις τουρκικές ακτές αποτελεί παραβίαση της Κοινής Δήλωσης. Κάθε άτομο που θεωρείται ότι δεν πληροί τα κριτήρια για διεθνή προστασία και δεν μπορεί να επιστρέψει (στην Τουρκία) είναι επίσης αποτυχία της Κοινής Δήλωσης».

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται αφενός μετά τα αδιάσειστα στοιχεία δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών για τις επαναπροωθήσεις, που έφεραν προειδοποιήσεις από την Κομισιόν για λήψη μέτρων, και αφετέρου ύστερα από την επιστολή 12 χωρών της Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες καλούν τις Βρυξέλλες να αυστηροποιήσουν τα συνοριακά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών ενόψει  της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, ο οποίος διέπει τον κοινό ταξιδιωτικό χώρο της Γηραιάς Ηπείρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε. με τη στάση Μηταράκη
Στην έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου Lighthouse Reports συμπεριλαμβάνονται 15 βίντεο από την Ελλάδα στα οποία μασκοφόροι καρφώνουν τις βάρκες των προσφύγων με άγκιστρα και ρίχνουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε. με τη στάση Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μασκοφόροι του Λιμενικού εγκληματούν με άνωθεν εντολές
Δημοσιογραφική έρευνα 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών επιβεβαιώνει τις παράνομες επαναπροωθήσεις από Έλληνες αξιωματικούς.
Μασκοφόροι του Λιμενικού εγκληματούν με άνωθεν εντολές
ΕΥΡΩΠΗ
Βάρβαρο κώδικα Σένγκεν με νόμιμες επαναπροωθήσεις θέλουν 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέσα στις 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούν τις Βρυξέλλες να αυστηροποιήσουν τα συνοριακά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών ενόψει  της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του...
Βάρβαρο κώδικα Σένγκεν με νόμιμες επαναπροωθήσεις θέλουν 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Κομισιόν αδειάζει τον Μηταράκη
Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Μετανάστευσης –μέσω απάντησης στη Βουλή– ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού ελέγχου συνόρων,...
Η Κομισιόν αδειάζει τον Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιμένει να μη βλέπει επαναπροωθήσεις ο Ν. Μηταράκης
Νέο ρεπορτάζ του BBC για τις παράνομες επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο εκθέτει διεθνώς τις βάναυσες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα και την πολιτική ανοχής της Ε.Ε..
Επιμένει να μη βλέπει επαναπροωθήσεις ο Ν. Μηταράκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας