• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -1.6°C
  0 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -5.1°C / 1.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 8.4°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.1°C / -0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -0.5°C / 6.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.7°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 3.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  80%

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί την έκθεση Κουντουρά για τις συνέπειες της ενδοσυζυγικής βίας

 • A-
 • A+

Με συντριπτική πλειοψηφία (510 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 141 αποχή) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει τις προτάσεις της έκθεσης Κουντουρά για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων στις Γυναίκες και τα Παιδιά».

Για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο αντιτάσσεται εμφανώς στο νόμο Τσιάρα, θέτοντας στο επίκεντρο τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στα παιδιά.

Υιοθετώντας τις προτάσεις της Έλενας Κουντουρά το Ευρωκοινοβούλίο υποστήριξε την κατάργηση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, προτείνοντας να εξετάζεται ξεχωριστά κάθε μεμονωμένη περίπτωση, αποβλέποντας στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Την ίδια στάση κράτησε το Κοινοβούλιο απέναντι στο Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης και συναφών όρων, λόγω ελλιπούς επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και επειδή χρησιμοποιούνται ως στρατηγική κατά των θυμάτων και στη Διαμεσολάβηση, ιδιαίτερα σε υποθέσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για ενδοοικογενειακή βία, υποστηρίζοντας ένθερμα το Δικαίωμα Ακρόασης του Παιδιού.

«Είμαι υπερήφανη που μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, η Έκθεση αυτή που κατάρτισα υιοθετήθηκε πλέον ως θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.[...] Ζητούμε μεταρρυθμίσεις ώστε καμία γυναίκα και κανένα παιδί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης βίας από τον κακοποιητή τους[...]», δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε;

Οι βασικές προτάσεις της έκθεσης Κουντουρά μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες:

• Να κυρωθεί άμεσα η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όλα τα κράτη-μέλη και την ΕΕ για να εφαρμοστεί το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο πρόληψης, καταπολέμησης και δίωξης της έμφυλης βίας.

• Η Κομισιόν να εντάξει την έμφυλη βία στη λίστα εγκλημάτων της ΕΕ – Eurocrimes, και με αυτό ως βάση να προτείνει δεσμευτικά μέτρα και ολιστική ευρωπαϊκή οδηγία, συμπληρωματικά της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής.

• Να εγκριθούν ειδικά μέτρα από τα κράτη- μέλη και την Επιτροπή για την εξάλειψη της βίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης, του κυβερνοεκφοβισμού και της μισογυνικής ρητορικής μίσους, που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά.

• Να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή πρόσβαση των θυμάτων σε δομές και υπηρεσίες στήριξης, με αύξηση των δομών και των μέτρων υποστήριξης, και με χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους.

• Εξειδικευμένη εκπαίδευση των αρχών που διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: Πρέπει να προβλεφθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση του δικαστικού, αστυνομικού και ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές της βίας και τους μηχανισμούς της, την εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση κάθε περίπτωσης, τον εντοπισμό σημαδιών κακοποίησης, αλλά και την καλύτερη επικοινωνία με τα θύματα και παροχή υποστήριξης.

• Αντιμετώπιση της οικονομικής βίας εναντίον των γυναικών: Η οικονομική ενδυνάμωση και αυτονομία είναι προϋπόθεση για να ξεφύγει το θύμα από μία κακοποιητική σχέση. Πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των θυμάτων σε στέγαση και βασικές δημόσιες υπηρεσίες, η επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη τους, η εξασφάλιση εισοδήματος, και να λαμβάνονται πιο άμεσα αποφάσεις όπως πχ. το επίδομα του παιδιού.

• Ειδικά Προγράμματα Αποτροπής της Βίας: Ζητείται πρόβλεψη και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και αποκατάστασης για τους θύτες με στόχο την αλλαγή μοτίβων βίαιων συμπεριφορών.

• Μηχανισμός Πρόληψης σε περιόδους κρίσης: Όπως έδειξε και η πανδημία, χρειάζεται ένας μηχανισμός σε ετοιμότητα, που να μπορεί να εξασφαλίζει μεταξύ άλλων ένα ασφαλές και ευέλικτο σύστημα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης και γραμμές βοήθειας, την ένταξη των θυμάτων σε βασικές υπηρεσίες προστασίας και την πρόσβαση τους σε ασφαλή διαμονή και σε υπηρεσίες υγείας στα κράτη-μέλη.

• Σύστημα Συλλογής Στοιχείων για την Εξάλειψη της Βίας: Ζητείται να δημιουργηθεί από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη ένας μόνιμος μηχανισμός παροχής εναρμονισμένων, αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για το δικαίωμα στην άμβλωση
Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για την υπεράσπιση «του θεμελιώδους δικαιώματος» όλων των γυναικών στην άμβλωση....
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για το δικαίωμα στην άμβλωση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μεταξύ προσφύγων
Με στόχο την αντιμετώπιση της έμφυλης ή σεξουαλικής βίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι Γιατροί του Κόσμου υλοποιούν πρόγραμμα εκπαίδευσης για το προσωπικό τους. Όπως εξηγούν, οπουδήποτε στον κόσμο...
Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μεταξύ προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά του trafficking η σημερινή
Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου τιμάται η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του trafficking, ταυτόχρονα με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης...
Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά του trafficking η σημερινή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δώστε πλέον τέλος στην κράτηση
Με εξαιρετικά μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, που προχωρά σε νέες συστάσεις προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η έκθεση...
Δώστε πλέον τέλος στην κράτηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Guardian: Σεξουαλική βία σε προσφυγόπουλα στην Ελλάδα
Μέλη οργανώσεων αρωγής και ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, παιδιά και γυναίκες υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian,...
Guardian: Σεξουαλική βία σε προσφυγόπουλα στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δίχτυ προστασίας της ΕΛ.ΑΣ για γυναίκες και ανήλικους πρόσφυγες
Διαταγή η οποία περιέχει εξειδικευμένες οδηγίες προς τους αστυνομικούς για το πώς να συμπεριφέρονται στους ανήλικους και τις γυναίκες μετανάστριες ή πρόσφυγες εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. Στόχος, να διασφαλιστεί η...
Δίχτυ προστασίας της ΕΛ.ΑΣ για γυναίκες και ανήλικους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας