• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 32.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.6°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 32.0°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.3°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  39%
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξάρτητος μηχανισμός για τους πρόσφυγες... εν κρυπτώ

 • A-
 • A+
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποκάλυψε την απόφαση της Ελλάδας για δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης των προσφυγικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως απαιτούσε η Ε.Ε. ● Αγνωστο γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν την ανακοινώνει. Για να μη διεγείρει το ακροδεξιό ακροατήριό της ή για να αποφύγει την υλοποίησή της;

Την εν κρυπτώ δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης των προσφυγικών δικαιωμάτων στα σύνορα επιχειρεί η κυβέρνηση, χωρίς όμως ποτέ να το ανακοινώσει και στους Ελληνες πολίτες. Αναγκασμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέλοντας, προφανώς, να μη διεγείρει τα αντανακλαστικά του ακροδεξιού της ακροατηρίου, μέχρι τώρα κρατάει κρυφές τις προθέσεις της, τις οποίες ωστόσο έφερε στο φως μέσω Twitter το ευρωπαϊκό γραφείο της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, που επιπλέον στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσιεύει και κείμενο δέκα σημείων με «οδηγίες» ώστε ο μηχανισμός αυτός να είναι όντως ανεξάρτητος και αξιόπιστος.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Twitter, η UNHR θεωρεί ως ειλημμένη την απόφαση δημιουργίας του μηχανισμού αυτού, φροντίζοντας να την «καλωσορίσει» και να εκφράσει την ικανοποίησή της.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί βεβαίως είναι αν όντως πρόκειται για ειλημμένη απόφαση ή αν και αυτό αποτελεί μια μπλόφα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να κερδίσει χρόνο ή ακόμα και να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση των 16.000.000 για το Λιμενικό Σώμα, που παραμένει παγωμένη με απόφαση της Κομισιόν εξαιτίας ακριβώς της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης στη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου, που θα ερευνήσει μεταξύ άλλων και τις υποθέσεις των παράνομων επαναπροωθήσεων και την καταπάτηση όλων των βασικών προσφυγικών δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Μια τέτοια έρευνα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο, αφού τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας μακράς ποινικής διαδικασίας με συνέπειες πολύ σοβαρές για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποφεύγει την ανακοίνωση μιας απόφασης που σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» έχει ληφθεί από τον Ιούνιο δείχνει τις προθέσεις της ως προς την ουσία της υπόθεσης και για το πώς θα προσπαθήσει είτε να κωλυσιεργήσει είτε να φέρει τον μηχανισμό στα μέτρα της, καθιστώντας τον υποχείριο της πολιτικής της. Οπως και να ‘χει πάντως, οι εξελίξεις δείχνουν να στριμώχνουν πλέον την κυβέρνηση και τους εμπνευστές των επαναπροωθήσεων.

Δέκα σημεία

Θέλοντας να συμβάλει, όπως αναφέρει η UNHR, στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα, η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο δέκα θέσεων.

«Η αποτελεσματική και ανεξάρτητη παρακολούθηση αποτελεί βασικό εργαλείο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα προστατεύει. Προστατεύει επίσης το κράτος και τα θεσμικά του όργανα, παρέχοντας αμερόληπτη και ουδέτερη αναφορά, ενισχύοντας έτσι τη λογοδοσία και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού» αναφέρει χαρακτηριστικά στον εισαγωγικό της πρόλογο, τονίζοντας ότι η θέσπιση του μηχανισμού μπορεί να αποδειχθεί «ιδιαίτερα επωφελής για δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε τοποθεσίες όπου το κοινό δεν έχει υπό τις συνήθεις συνθήκες καμία πρόσβαση ή έχει περιορισμένη. (...) Η παρακολούθηση πρέπει να συμβάλλει στον εντοπισμό και στη διόρθωση πιθανών ελλείψεων, να υποστηρίζει τα θύματα και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου, στα ένδικα μέσα και στη Δικαιοσύνη».

Μεταξύ άλλων εισηγείται:

 1. Παροχή του μηχανισμού με μια ευρεία θεματική εντολή για την παρακολούθηση του σεβασμού όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τους συνοριακούς ελέγχους, κατά τη διάρκεια της επιτήρησης των συνόρων και κατά την αρχική εγγραφή νέων αφίξεων.
 2. Να είναι πραγματικά ανεξάρτητος. Οι οντότητες που τον αποτελούν να είναι απαλλαγμένες από οποιαδήποτε θεσμική σύνδεση με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων και τη μετανάστευση. Η θεσμική ανεξαρτησία του να αποτυπωθεί στην πρωτογενή νομοθεσία ή ακόμη καλύτερα στο Σύνταγμα.
 3. Να έχει λειτουργική αυτονομία και εξουσία να αναλάβει δράση για το πώς, πότε και τι παρακολουθεί.
 4. Να εξασφαλίζει τη συνοχή και συμπληρωματικότητα με τους υφιστάμενους φορείς παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και να λαμβάνει υπόψη τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
 5. Τα άτομα που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον αυτό να έχουν πλήρη θεσμική βάση, γνώση και εμπειρία στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 6. Να παρέχονται στον μηχανισμό επαρκής χρηματοδότηση και ανθρώπινοι πόροι για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του.
 7. Να έχει ο μηχανισμός εξουσία και δικαίωμα σε περιοδικές και απροειδοποίητες επισκέψεις, πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και αρχεία, σε όλα τα μέρη όπου πραγματοποιούνται οι ενέργειες που πρέπει να παρακολουθούνται, ακρόαση μαρτύρων και φερόμενων θυμάτων, με πλήρη σεβασμό του απορρήτου, να λαμβάνει, να εξετάζει και όπου χρειάζεται να δίνει συνέχεια σε αξιόπιστες πληροφορίες που συλλέγονται από τον ίδιο ή από άλλους σχετικούς φορείς, να συλλέγει πληροφορίες από θύματα, μάρτυρες και άλλους που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και να συνεργάζεται με φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες και με διεθνείς οργανώσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Κομισιόν αδειάζει τον Μηταράκη
Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Μετανάστευσης –μέσω απάντησης στη Βουλή– ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού ελέγχου συνόρων,...
Η Κομισιόν αδειάζει τον Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήτημα ζωής και θανάτου η αποσυμφόρηση στη Μόρια
Επείγουσα έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών από τη Μόρια σε ασφαλή καταλύματα απευθύνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δηλώνοντας σοκαρισμένη από πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Ζήτημα ζωής και θανάτου η αποσυμφόρηση στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κούρδισσα γιαγιά Λεϊλά πέρασε στην αιωνιότητα
Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 112 ετών άφησε η Λεϊλά Σαλέχ, η γηραιότερη πρόσφυγας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και πιθανότατα σε όλο τον κόσμο. Γεννημένη στο μαρτυρικό Κομπάνι της Συρίας το μακρινό 1907, βρήκε...
Η Κούρδισσα γιαγιά Λεϊλά πέρασε στην αιωνιότητα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
Μόλις λίγα μέτρα από την ακτή έσβησε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ενός 9χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν. Στη Λέσβο η θάλασσα έγινε ακόμη μια φορά υγρός τάφος για ένα παιδί που μαζί με την οικογένειά του...
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανησυχία ΟΗΕ για σεξουαλική παρενόχληση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων
Την ανησυχία της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σχετικά με αναφορές από αιτούντες άσυλο, οι οποίο καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση και βία στα κέντρα υποδοχής στα ελληνική νησιά.
Ανησυχία ΟΗΕ για σεξουαλική παρενόχληση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
​Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται να ζουν μέχρι το τέλος του έτους σε διαμερίσματα μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί πλήρως το μοντέλο των συσσιτίων και της παροχής ειδών από...
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας