Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.7° 15.6°
3 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.0° 15.7°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 15.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
13.5° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.0° 16.2°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.1°
3 BF
51%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.8° 18.8°
4 BF
71%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
16°C
15.7° 15.7°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
38%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
14°C
14.6° 13.9°
0 BF
88%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 14.5°
0 BF
56%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
71%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
21.0° 15.8°
1 BF
62%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
0 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.4° 13.7°
1 BF
77%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Ν. Μηταράκης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο Μετανάστευσης και Ασύλου | EUROKINSSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Λαθρο»-νομοσχέδιο απελάσεων, διώξεων και υπό όρους διασώσεων έγινε Νόμος

Την Παρασκευή, στη φορτισμένη ατμόσφαιρα και στο πένθος για τον πολίτη του κόσμου Μίκη Θεοδωράκη, σχεδόν λάθρα και μέσα στη γνωστή μιντιακή σιωπή, πέρασε με τις ψήφους αποκλειστικά της Ν.Δ. άλλο ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου («Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών [...]») που επιμένει στον δρόμο της βαρβαρότητας και μεγαλώνει κι άλλο την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Στο κράτος Μητσοτάκη, σε αντίθεση με άλλα κράτη της Ε.Ε., δεν έχουν καν παγώσει οι απελάσεις Αφγανών στο Αφγανιστάν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους. Η κυβερνητική πλειοψηφία περιχαρής υπερψήφισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου - και τις πιο προβληματικές και αμφιλεγόμενες.

Κι ενώ στη Βουλή η Ν.Δ. επέλεγε να αγνοήσει τις έντονες προειδοποιήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις των πλέον αρμόδιων φορέων και ψήφιζε το αντιανθρωπιστικό νομοσχέδιο, στο Μεταξουργείο η κούκλα Αμάλ και οι φίλοι της δέχονταν τα χημικά και τις κρότου-λάμψης του νέου «σερίφη» Τάκη Θεοδωρικάκου και των ακροδεξιών παλικαράδων που καιροφυλακτούσαν.

Η ατμόσφαιρα για το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε βαρύνει από το πρωί της Παρασκευής, μετά την πολύ αυστηρή προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης διά στόματος της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντούνια Μιγιάτοβιτς:

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση που συζητείται η οποία θα εμποδίζει σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Το άρθρο 40 του νομοσχεδίου απέλασης και επιστροφής εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής και η μη τήρηση αυτών θα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα. Με απογοήτευση μαθαίνω ότι τα σχόλια και οι συστάσεις των εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΜΚΟ εμπειρογνωμόνων σχετικά με την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ελληνικές αρχές.

»Καλώ τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν αυτές τις συστάσεις για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες» επισήμαινε μεταξύ άλλων η κ. Μιγιάτοβιτς.

Κόλαφος ήταν και η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), του μεγαλύτερου πανευρωπαϊκού δικτύου οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Το νομοσχέδιο για τις απελάσεις συνεχίζει τη διάβρωση της προστασίας. Οι ελληνικές αρχές επιβάλλουν πρόστιμα σε πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο [...]».

Στο σύνολό της η αντιπολίτευση σφυροκόπησε τις ντροπιαστικές διατάξεις του νομοσχεδίου Μηταράκη, ο οποίος καταγγέλθηκε αρκετές φορές για σκόπιμη παραπλάνηση σχετικά με τον αριθμό των απελάσεων, την εθνικότητα όσων απελάθηκαν και την ύφεση της προσφυγικής ροής στην Ελλάδα. «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα είμαστε εμείς η πύλη εισόδου της Ευρώπης για παράνομες μεταναστευτικές ροές» βροντοφώναξε ο υπουργός, συσκοτίζοντας πλήρως το γεγονός ότι οι ροές συνίστανται στο μεγαλύτερο μέρος τους από πρόσφυγες τους οποίους υποχρεούται να προστατέψει η Ελλάδα, όπως υποχρεούται επίσης να εξασφαλίσει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όσους ζητούν άσυλο.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας θύμισε πως το φθινόπωρο του 2020 ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. ισχυρίζονταν τελείως αναληθώς και σε αντίθεση με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου πως τάχα οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες, ιδιότητα την οποία αναγνώριζαν μόνο στους Σύρους. «Δεν μπορεί ο κάθε Μηταράκης, ο κάθε Μουζάλας, ο κάθε Μητσοτάκης, ο κάθε Τσίπρας να κάνει ό,τι θέλει σε σχέση με το προσφυγικό και με το μεταναστευτικό. Αυτή είναι η απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή είναι η διεθνής νομοθεσία, αυτή είναι η νομοθεσία της Ευρώπης. Αυτή είναι η συζήτηση που κάνουμε σήμερα. Εσείς μέσα από διάφορα ψέματα, μέσα από διάφορα τρικ, προσπαθείτε να την υποβαθμίσετε και να την αλλοιώσετε» σημείωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Σήμερα η κυβέρνησή σας με βάση το δόγμα της αποτροπής προτάσσει για ακόμη μια φορά τις επιστροφές, τις απελάσεις και την κράτηση για όλους ως πανάκεια και βασικό τρόπο διαχείρισης ενός πολυσύνθετου προβλήματος. Μύθος της κυβέρνησης, αφού ξέρετε ότι οι επιστροφές που γίνονται, ακόμη και οι οικειοθελείς, είναι ελάχιστες» τόνισε η πρώην υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. «Είναι ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει τον αδιέξοδο, ξενοφοβικό και ολισθηρό από νομικής άποψης, δρόμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Με περισσότερους ανθρώπους που καταδικάζονται να ζουν σε γκρίζες ζώνες κάνοντάς τους αόρατους, χωρίς δικαιώματα και υποχρεώσεις, χωρίς ζωή, χωρίς ισορροπία δικαιωμάτων και ένταξη με τις τοπικές κοινωνίες» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού.

«Πιστεύει άραγε κανείς ότι η μετατροπή κάποιων διατάξεων επί το αυστηρότερο σε βάρος των μεταναστών θα λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα; Ερχεστε και συντομεύετε κάποιες προθεσμίες και βάζετε διαδικαστικά εμπόδια. Μα δεν έχετε διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Καμίνης, τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Εντονες επιφυλάξεις είχε διατυπώσει για διατάξεις του νομοσχεδίου στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Συνήγορος του Πολίτη: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κατάχρηση των διαδικασιών απέλασης και επιστροφής με παραβίαση των εγγυήσεων της σχετικής οδηγίας. Πρέπει να είναι σαφές ότι ειδικά για τους αιτούντες άσυλο ισχύει ρητή εξαίρεση από τις διατάξεις παρέκκλισης της Οδηγίας Επιστροφών και ότι έχουν ρητώς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση».

Εντονη ανησυχία διατύπωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή και η Υπατη Αρμοστεία για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που υποκαθιστούν τη σημερινή νομοθεσία που ενσωματώνει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις απελάσεις. Η Υπατη Αρμοστεία εξέφρασε την αντίθεσή της στο διαβόητο άρθρο 40, που επιχειρεί να αποκλείσει από το Αιγαίο διασωστικές οργανώσεις και να ποινικοποιήσει το έργο της διάσωσης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, κινούμενο στη λογική της βάρβαρης και αποτυχημένης πολιτικής Σαλβίνι στην Ιταλία. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στη διάταξη που αφαιρεί από την Υπηρεσία Ασύλου και τις άλλες αρμόδιες αρχές την απόφαση για χορήγηση διεθνούς προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η απέλαση κάποιου ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του ή ενδέχεται να παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης. Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους ανήκει πλέον στην αστυνομία!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Λαθρο»-νομοσχέδιο απελάσεων, διώξεων και υπό όρους διασώσεων έγινε Νόμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας