• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.7°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.5°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.2°C / 13.4°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 20.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.3°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.9°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 16.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  72%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«O Covid-19 επανακάμπτει στις φυλακές»

 • A-
 • A+

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων». Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συρροή κρουσμάτων στις φυλακές, τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως υπάρχουν  υπερπλήρεις φυλακές με έναν μόνον νοσηλευτή για 600-700 άτομα, ενώ σε ορισμένες δεν υπάρχει καν γιατρός παθολόγος.

Η Πρωτοβουλία καλεί τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των φυλακών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε προγράμματα ενημέρωσης για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες που έρχονται στην Πρωτοβουλία ενημερώνουν για συρροή κρουσμάτων στις φυλακές. Στις 28/8, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, μετά από έλεγχο με rapid test βρέθηκαν τρία (3) θετικά κρούσματα στην πτέρυγα του ισογείου η οποία αριθμεί περίπου 40 κρατούμενες. Τα θετικά κρούσματα συμβιούν με τις υπόλοιπες κρατούμενες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάδοση της μετάλλαξης Δ.  Ήδη στις φυλακές Μαλανδρίνου τα κρούσματα  ξεπερνούν τα εξήντα (60), εκ των οποίων  δύο (2) σοβαρά, με αποτέλεσμα να  μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης  κρούσματα σε κρατούμενους βρέθηκαν και στις φυλακές Νιγρίτας (πτέρυγες Ε1 και Δ2) τα οποία μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα δεκαπέντε (15), αλλά και σε εργαζόμενους. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης  για τις φυλακές Δομοκού και Διαβατών. Οι νοσούντες κρατούμενοι παραμένουν σε καραντίνα στο κελί τους -πολλές φορές μαζί με τους συγκελίτες τους-, ή στην πτέρυγά τους, γιατί λόγω του υπερπληθυσμού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για καραντίνα.

 Ένας πολύ σοβαρός λόγος  ανησυχίας των κρατουμένων και των συγγενών τους είναι η έλλειψη –όχι μόνον στα συγκεκριμένα καταστήματα- τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που θα έδινε ένα εχέγγυο στήριξης και φροντίδας σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και επίφοβη λόγω του εγκλεισμού και του υπερσυνωστισμού. Υπάρχουν  υπερπλήρεις φυλακές με έναν μόνον νοσηλευτή για 600-700 άτομα, και σε ορισμένες δεν υπάρχει καν γιατρός παθολόγος! Μη υπάρχοντος υπεύθυνου γιατρού όπου να μπορούν να απευθυνθούν, το αποτέλεσμα είναι πολλοί κρατούμενοι, και μάλιστα από ευπαθείς ομάδες, να διστάζουν να εμβολιαστούν φοβούμενοι τις παρενέργειες του εμβολίου. Όπως μας καταγγέλλουν καμία απολύτως ενημέρωση δεν τους έχει γίνει σχετικά με τα εμβόλια,  απλώς τους δόθηκε μια υπεύθυνη δήλωση για να υπογράψουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν. Όμως, όταν άρχισε ο εμβολιασμός, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν επιλογή στο εμβόλιο και ότι υποχρεωτικά θα εμβολιάζονταν με το μονοδοσικό της Jonhson, με αποτέλεσμα οι φήμες να φουντώσουν, η ανασφάλεια να κορυφωθεί και οι φόβοι τους να θεριέψουν, κι έτσι αρκετοί να κάνουν πίσω. Εδώ να σημειώσουμε ότι μεταξύ των κρουσμάτων, και μάλιστα με έντονα συμπτώματα, υπάρχουν και προ μηνών εμβολιασμένα άτομα.

Η υποστελέχωση των φυλακών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι διαχρονικό πρόβλημα, όμως θα περίμενε κανείς ότι, στην παρούσα συγκυρία του Covid-19, η Γενική Γραμματέας από τον πακτωλό χρημάτων για τις απευθείας αναθέσεις, θα διέθετε και ένα αξιοπρεπές ποσό για τη στελέχωση των φυλακών με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να υπάρχει κίνητρο και για τους επαγγελματίες υγείας, και οι κρατούμενοι να νιώθουν ασφάλεια και η πρωτοβάθμια φροντίδα να λαμβάνει χώρα μέσα στο κατάστημα κράτησης και όχι να μεταφέρονται οι ασθενείς κρατούμενοι σιδηροδέσμιοι είτε στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας (αν υπάρχει)  είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους εργαζόμενους. Είναι γνωστό βέβαια ότι όποιος κρατούμενος έχει οικονομική δυνατότητα, καλεί τον δικό του γιατρό, οι υπόλοιποι –κι είναι οι περισσότεροι- στον Καιάδα.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία αντιμετωπίζει τους κρατούμενους ως άτομα β΄ κατηγορίας, και μαζί μ' αυτούς και το φυλακτικό προσωπικό, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία και τη ζωή τους. Παρά την έξαρση των κρουσμάτων και τους θανάτους στις φυλακές τους προηγούμενους μήνες (βλ. Διαβατά, Νιγρίτα, Πάτρα, Λάρισα, Ελεώνας Θηβών κ.λπ), η Γενική Γραμματεία και το Υπουργείο αντί να έχουν λάβει, ως όφειλαν,  όλα τα απαραίτητα μέτρα -κυρίως να έχουν προχωρήσει σε αποσυμφόρηση-, ώστε η υποτροπή της νόσου στις κλειστές δομές των φυλακών να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο,   καθεύδουν υπό μανδραγόρα.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των φυλακών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προσφέροντας αξιοπρεπή οικονομικά κίνητρα και εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους την πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εντός των καταστημάτων κράτησης.

Καλούμε τους αρμόδιους να οργανώσουν προγράμματα ενημέρωσης,  τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το  προσωπικό των φυλακών, σχετικά με  τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, ώστε να εκλείψουν οι όποιες αμφιβολίες και δισταγμοί.     

Καλούμε τη Γενική Γραμματέα και το Υπουργείο να δώσουν επιτέλους μια ανάσα στις φυλακές και  να προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση, προτού να είναι αργά για την υγεία και τη ζωή τόσο  των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση της Πρωτοβουλίας για άμεσο εμβολιασμό των κρατουμένων
Την ανάγκη της άμεσης έναρξης των εμβολιασμών κατά της ασθένειας Covid-19 επισημαίνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, επισημαίνοντας ότι παρά τα συνεχή κρούσματα και τους θανάτους, παρά τις...
Έκκληση της Πρωτοβουλίας για άμεσο εμβολιασμό των κρατουμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν εμβόλια και στους κρατούμενους
Με σημαντική καθυστέρηση και ύστερα από επίμονη προσπάθεια της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων άρχισε χθες ο μαζικός εμβολιασμός στις φυλακές ● «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», το σχόλιο του προέδρου της ΟΣΥΕ.
Ξεκίνησαν εμβόλια και στους κρατούμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές στο έλεος της πανδημίας
11.200 κρατούμενοι και 2.300 σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους χωρίς τεστ και εμβόλια, ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί στα επισκεπτήρια και στις μεταγωγές.
Φυλακές στο έλεος της πανδημίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ψήφισμα για αποσυμφόρηση των φυλακών και στην Ελλάδα
Νέα καμπάνια με τίτλο «Covid-19: Αποσυμφόρηση των φυλακών και στην Ελλάδα» ξεκίνησε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, επειδή η ζωή των κρατουμένων μετράει.
Ψήφισμα για αποσυμφόρηση των φυλακών και στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεγάλος κίνδυνος στις φυλακές Λάρισας για άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό
Οι συνήγοροι του κρατούμενου Β. Σταθόπουλου υπογραμμίζουν ότι τυχόν παράταση της προσωρινής του κράτησης «θα ισοδυναμεί με προκαταβολική θανατική ποινή». 
Μεγάλος κίνδυνος στις φυλακές Λάρισας για άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας