• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 27.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.3°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 26.9°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.5°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 25.5°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  60%

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για προστασία συνόρων, ιδίως στο Αιγαίο. Είπαμε ότι μια τέτοια χρηματοδότηση πρέπει να συνδεθεί με τη θέσπιση ενός μηχανισμού επιτήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αναμένω να υπάρξει πρόοδος σ' αυτό το ζήτημα», δήλωσε στο Spiegel η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Δημοσίευμα στο Spiegel αποκαλύπτει πως η Κομισιόν έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση 15,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπίσει η χώρα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των καταγγελιών ● Τι απαντά στην «Εφ.Συν.» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σφίγγει ο κλοιός για τη διερεύνηση των καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο και στον Εβρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμακώνει τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης των πολλών και σοβαρών καταγγελιών που τεκμηριώνονται σε πλήθος δημοσιεύματα του διεθνούς και του ελληνικού Τύπου, όπως και σε εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών οργανισμών.

Πρόκειται για αίτημα που επαναλαμβάνει διαρκώς με ολοένα αυξανόμενη ένταση μετά τον Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, καθώς τα στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις Λιμενικού και Αστυνομίας εκθέτουν την ίδια την πολιτική της Ε.Ε. στα σύνορα. Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά το αίτημα της επιτρόπου, η οποία πρόσφατα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει των ιδρυτικών συνθηκών της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας.

Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση έκτακτων κονδυλίων ύψους 15,8 εκατομμυρίων προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Συνόρων, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπίσει η Ελλάδα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, χωρίς τη συμμετοχή κρατικών αρχών, και ιδίως της Αστυνομίας, του Λιμενικού ή και της Frontex.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Γιόχανσον δηλώνει στο Spiegel: «Η Ελλάδα έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για προστασία συνόρων, ιδίως στο Αιγαίο. Είπαμε ότι μια τέτοια χρηματοδότηση πρέπει να συνδεθεί με τη θέσπιση ενός μηχανισμού επιτήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αναμένω να υπάρξει πρόοδος σ' αυτό το ζήτημα».

Η είδηση για πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις της Frontex στην Ελλάδα και στις διαδικασίες φύλαξης συνόρων ήρθε από δημοσίευμα της «Καθημερινής» («Εβρος – Ανατολικό Αιγαίο: σχέδια έκτακτης ανάγκης από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό», Γιάννης Σουλιώτης, 22/8/2021), ωστόσο πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διέψευσαν ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Παρ' όλα αυτά, το δημοσίευμα του Spiegel επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο, με την Επιτροπή να πιέζει ασφυκτικά πια την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να θεσπίσει τον περασμένο Ιούνιο ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των παραβιάσεων στα σύνορα, κάτι για το οποίο αποφεύγει κάθε αναφορά δημοσίως στην Ελλάδα η κυβέρνηση. Παρά τη δέσμευσή της, δεν έχει προχωρήσει στη θέσπιση του μηχανισμού, γεγονός που, όπως φαίνεται, αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταφύγει σε άλλα μέσα για να αναγκάσει την Ελλάδα.

Η δήλωση των πηγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφημερίδα μας έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή υποστηρίζει οικονομικά τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, στη διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και Συνόρων με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Αυτή η υποστήριξη δεν έχει σταματήσει. Η Frontex συνεχίζει τις κοινές επιχειρήσεις της στην Ελλάδα.

»Σε ό,τι αφορά τις αναφορές και τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και κακομεταχείριση στα εξωτερικά σύνορα, η Επιτροπή ανησυχεί βαθιά για τις επίμονες και αυξανόμενες αναφορές και καταγγελίες επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης και τις αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα.

»Η Επιτροπή συνεχίζει να καλεί όλα τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη να διερευνήσουν πλήρως και με αξιοπιστία όλες τις καταγγελίες, να διασταυρώσει απολύτως τα γεγονότα και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, αν και όταν αποδειχτούν σφάλματα.

»Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να συστήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης για όλα τα κράτη-μέλη σε όλα τα εξωτερικά σύνορα.

»Η Επιτροπή επιδιώκει συμπαγείς διμερείς συνομιλίες με έναν αριθμό κρατών-μελών ώστε να προωθήσει την εφαρμογή του μηχανισμού όπου χρειάζεται περισσότερο.

»Οι ελληνικές αρχές, μαζί με την επικεφαλής της ομάδας δράσης της Επιτροπής, συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για να εγκαθιδρύσουν έναν τέτοιο μηχανισμό επιτήρησης τον φετινό Ιούνιο. Για την Επιτροπή αποτελεί προτεραιότητα να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα εγκαθιδρύσουν ομαλά έναν τέτοιο ανεξάρτητο και αξιόπιστο μηχανισμό επιτήρησης που θα βοηθήσει να μπει φρένο στις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως και να διασφαλίσει την ύπαρξη διαδικασιών ώστε να διερευνώνται αποτελεσματικά όλες οι καταγγελίες για παρόμοιες παραβιάσεις. Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα της βελτίωσης της διαχείρισης συνόρων και μετανάστευσης στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
Περισσότεροι από 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις ● Κοινή επιστολή πέντε οργανώσεων προς την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον.
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Frontex: Ομολογία ενοχής χωρίς τιμωρία για το πόρισμα της OLAF 
Επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα του πορίσματος – κόλαφος για τη σκανδαλώδη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ποινική και πειθαρχική διαδικασία απόδοσης ευθυνών ούτε να...
Frontex: Ομολογία ενοχής χωρίς τιμωρία για το πόρισμα της OLAF 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πώς η Frontex συγκάλυπτε τις παρανομίες στο Αιγαίο
Eνα ολόκληρο οπλοστάσιο μεθοδεύσεων χρησιμοποίησαν τουλάχιστον από το 2020 υψηλόβαθμα στελέχη της Frontex για να συγκαλύψουν τις επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία.
Πώς η Frontex συγκάλυπτε τις παρανομίες στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Αγγ. Μπίνης, ελεγκτής της Frontex
Ο τέως διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αγγελος Μπίνης θα προσφέρει στη Frontex την τεχνογνωσία του στη συγκάλυψη των παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων, καθώς έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο...
Ο Αγγ. Μπίνης, ελεγκτής της Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλλαγές στη Frontex: στο ίδιο έργο θεατές
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, η νέα προσωρινή διευθύντρια ζήτησε χρόνο για να φανούν οι αλλαγές και επέλεξε να μη δεσμευτεί σε τίποτα συγκεκριμένο.
Αλλαγές στη Frontex: στο ίδιο έργο θεατές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων.
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας