• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 27.9°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 25.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.3°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.4°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 24.0°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 27.5°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα

 • A-
 • A+
Οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders κατάφεραν να γνωστοποιηθεί με εισαγγελική παραγγελία η μέχρι σήμερα μυστική εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, πάνω στην οποία βασίστηκε η ΚΥΑ που ορίζει τη γείτονα ως ασφαλή χώρα για πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Πακιστάν και Σομαλία, αν και πλήθος στοιχείων επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο.

Αυθαίρετη, νομικά έωλη και αντίθετη με το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο είναι η ΚΥΑ που βαφτίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία, προκειμένου να στερηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων στη χώρα μας τη δυνατότητα να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο στην Ελλάδα και να υποχρεωθούν να απελαθούν στην Τουρκία.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders, οι οποίες κατάφεραν να γνωστοποιηθεί με εισαγγελική παραγγελία η μέχρι σήμερα μυστική εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριου Καλέα, στην οποία βασίζεται η περιβόητη ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στις 7 Ιουνίου.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η εισήγηση περιέχει στοιχεία που οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τις πέντε εθνικότητες, και ζητούν την ανάκληση της ΚΥΑ.

Στα μέσα Ιουνίου, οι δυο οργανώσεις κατέθεσαν αίτηση πρόσβασης σε έγγραφα ζητώντας αντίγραφο της εισήγησης, προκειμένου να μπορέσουν να αμφισβητήσουν νομικά την εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας στην περίπτωση προσφύγων τους οποίους εκπροσωπούσαν νομικά, μιας οικογένειας Σύρων και ενός Σομαλού. Οι πρόσφυγες αυτοί είχαν κληθεί σε συνέντευξη όχι για να εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημά τους για άσυλο, να αποδείξουν δηλαδή ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους και δικαιούνται προστασία στην Ελλάδα, αλλά για να αποδείξουν γιατί δεν είναι ασφαλές γι’ αυτούς να απελαθούν στην Τουρκία και να υποβάλουν εκεί αίτημα ασύλου.

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου απέρριψε την αίτηση πρόσβασης στην εισήγηση, με το εμφανώς παράδοξο επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες δεν είχαν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν γιατί χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες της εθνικότητάς τους.

Απέρριψε επίσης με το ίδιο παράδοξο επιχείρημα το αίτημα πρόσβασης που υπέβαλε η HIAS, εκπροσωπώντας οικογένεια Αφγανών της οποίας είχε απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα ασύλου με το σκεπτικό ότι γι’ αυτήν είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.

Στις 15 Ιουλίου, η Εισαγγελία Αθηνών εξέδωσε εισαγγελική παραγγελία στην Υπηρεσία Ασύλου να δώσει αντίγραφο της εισήγησης στη HIAS, αναγνωρίζοντας το έννομο συμφέρον των εντολέων της οργάνωσης να γνωρίζουν το περιεχόμενό της. Είναι αποκαλυπτικό το περιεχόμενο της εισήγησης του κ. Καλέα, ο οποίος είχε πρόσφατα τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου με σπουδές άσχετες με τη νομική επιστήμη, διαδεχόμενος επιστήμονες με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία στο διεθνές και προσφυγικό δίκαιο:

«Σε αντίθεση με το Αρθρο 86 (3) του Ελληνικού Νόμου περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις 4636/2019, η εν λόγω “Εισήγηση” είναι απλώς μια συλλογή πηγών πληροφόρησης για την Τουρκία και δεν εμπεριέχει κανένα απολύτως νομικό σκεπτικό σχετικά με το γιατί αυτές οι πηγές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τις συγκεκριμένες πέντε χώρες. Στην πραγματικότητα, οι πηγές που αναφέρονται στην “Εισήγηση” φαίνεται μάλλον να τεκμηριώνουν το αντίθετο συμπέρασμα [...] Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η “Εισήγηση” δεν αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της EASO για την Τουρκία, η οποία επίσης δεν ήταν δημόσια, και η οποία φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί “ασφαλής τρίτη χώρα”», σημειώνουν οι οργανώσεις.

Τα στοιχεία που καταρρίπτουν το συμπέρασμα της ΚΥΑ

Ενδεικτικά στοιχεία της εισήγησης του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου από πηγές που αντιβαίνουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τις πέντε εθνικότητες.

Συρία

● «Υπήρχαν πολλοί ισχυρισμοί ότι Σύροι υποβάλλονταν σε εξαναγκαστική επιστροφή στη Συρία, όπως επίσης ότι και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων σε προαναχωρησιακά κέντρα εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν έγγραφα εκούσιας επιστροφής. Οι αρχές αρνήθηκαν ότι αυτή ήταν μια συστηματική πρακτική».

● «Οι αρχές απαιτούσαν από τους Σύρους αιτούντες άσυλο να καταγραφούν στην Τουρκική Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης για να νομιμοποιήσουν την προσωρινή παραμονή τους στη χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η κυβέρνηση της Προύσας ανακοίνωσε ότι οι επαρχίες της Αττάλειας, του Αϊδινίου, της Προύσας, του Τσανάκαλε, της Ντούζτσε, του Εντιρνέ, της Χατάι, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Κιρκλαρελί, της Κοτζαελί, της Μούγλα, της Σακαριά, της Τεκίρνταγ και της Γιάλοβα θα περιόριζαν τη διαδικασία καταγραφής μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις και νεογέννητα».

Αφγανιστάν

● «Η κύρια πρακτική φαίνεται να είναι το να μην καταγράφονται τα άτομα, προκειμένου να ωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, ειδικά οι Αφγανοί, εκτός από ευάλωτες περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι Αφγανοί φαίνονται ως “μη εγγεγραμμένοι παράτυποι μετανάστες” στο σύστημα μετανάστευσης ή υποβάλλονται στην ταχεία διαδικασία κατά την παραλαβή της αίτησής τους για διεθνή προστασία».

● «Οι Αφγανοί [μόνοι] άνδρες φαίνεται να δυσκολεύονται να εγγραφούν ως αιτούντες διεθνή προστασία και να αποκτήσουν δελτία ταυτότητας, επειδή, σύμφωνα με έναν βασικό πληροφοριοδότη, οι μόνοι άντρες από το Αφγανιστάν θεωρούνται κυρίως οικονομικοί μετανάστες και όχι ως άτομα που χρήζουν προστασίας. Η μη κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων ενέχει τον κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και απέλασης. Επιπλέον, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, οι αιτούντες άσυλο είναι πιθανό να αποκλείονται από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Αυτό φέρεται να οδήγησε στο “παράτυπο καθεστώς” των Αφγανών στην Τουρκία, επειδή μπορεί να εγκαταλείψουν τις δορυφορικές πόλεις στις οποίες διαμένουν χωρίς την έγκριση αρχών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, σε άτυπη απασχόληση, σε οικογενειακή επανένωση ή σε ευκαιρίες να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη».

Σομαλία

Ενώ οι Σομαλοί υπήκοοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω φόβου δίωξης ή σοβαρής βλάβης και ζητούν προστασία στην Ευρώπη, η «Εισήγηση» υπογραμμίζει τις εξαιρετικές διπλωματικές οδούς που συνδέουν την τουρκική και τη σομαλική κυβέρνηση και την «ιστορική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρ. Ταγίπ Ερντογάν στη Σομαλία το 2011», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Πακιστάν – Μπανγκλαντές

● «[Οι] πληροφορίες σχετικά με την αρχή της μη επαναπροώθησης, των αιτήσεων ασύλου και της παράτυπης μετανάστευσης υπηκόων του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές είναι γενικά πολύ περιορισμένες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελάθηκε από τη Γερμανία κρατείται παράνομα στη Λέρο
Στη Λέρο κρατείται ο ένας από τους τέσσερις Σύρους που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο στα σύνορα της Γερμανίας και απελάθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας, παρόλο που η κυβέρνηση...
Απελάθηκε από τη Γερμανία κρατείται παράνομα στη Λέρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στερούν το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης
Εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της οργάνωσης Oxfam αποκαλύπτουν ότι τα κράτη της Ε.Ε. εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ζήσουν μαζί με τους οικείους τους, θεσπίζοντας αυστηρές προϋποθέσεις και...
Στερούν το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
Τα δύο οικεία του πρόσωπα στην Ελλάδα βρέθηκαν νεκρά στη σκεπασμένη απ’ τα χιόνια σκηνή που μοιράζονταν μαζί του στη Μόρια. Καταπονημένος ψυχικά και τραυματίας από έκρηξη στη Βαγδάτη ο 23χρονος Χουσέιν Ζ. από...
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ
Πίσω στο Ιράκ, στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, εκεί από όπου είχαν φύγει για να ζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα η εξαμελής οικογένεια Σύρων που απελάθηκε...
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας