• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 23.8°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 17.5°C / 22.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 18.3°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.9°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.8°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.6°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.3°C / 21.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 18.2°C / 23.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προειδοποίηση Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Βαθιά ανησυχητικό χαρακτηρίζει το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον και ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση «της διαδικασίας για την παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ενεργοποίηση της διαδικασίας για παράβαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, κλείνοντας την απάντησή της σε επιστολή έξι ελληνικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεταν το ζήτημα των επαναπροωθήσεων των ελληνικών αρχών και της ενδεχόμενης παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών», σημειώνει η κ. Γιόχανσον. Η επιστολή στάλθηκε στις 8 Ιουλίου και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα με κοινό δελτίο Τύπου των οργανώσεων ΑΡΣΙΣ, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, HIAS, HumanRights360, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

«Συμφωνώ ότι το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές είναι βαθιά ανησυχητικό. Οι υπηρεσίες μου συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση μέσω εκθέσεων του προσωπικού που εργάζεται στην Ελλάδα, μέσω διεθνών οργανισμών, όπως και της κοινωνίας των πολιτών.

»Εξακολουθώ επίσης να επαναλαμβάνω τη θέση μου σχετικά με την προσδιορισμένη ανάγκη να ερευνηθούν ενδελεχώς και με διαφάνεια αυτές οι καταγγελίες από τις ελληνικές αρχές. Οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό και έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου στο ζήτημα τόσο δημόσια όσο και σε διμερείς συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές», επισημαίνει η επίτροπος.

Στην επιστολή τους στην κ. Γιόχανσον στις 27 Απριλίου οι οργανώσεις επισήμαιναν μεταξύ άλλων επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Λιμενικού που δείχνουν ότι το 2020 εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 22.000 πρόσφυγες που καταγράφονται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ελληνικά και διεθνή ύδατα, αλλά δεν καταγράφονται στις αφίξεις. Η επίτροπος απαντά ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία και επισημαίνει την υποχρέωση των κρατών-μελών βάσει του Κώδικα της Σένγκεν να επιτηρούν τα σύνορα για να μην επιτρέπουν αφίξεις παρά μόνο μέσω των επίσημων συνοριακών περασμάτων. Υπογραμμίζει ωστόσο:

«Η νομοθεσία της Ε.Ε. σε συμφωνία με τις σχετικές διατάξεις της διεθνούς νομοθεσίας διασφαλίζει ότι οι πρόσφυγες και οι άλλοι υπήκοοι τρίτων χωρών που χρειάζονται διεθνή προστασία εξαιρούνται από τις κυρώσεις». Και επισημαίνει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Ανεπάρκεια της Frontex»

«Παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα αποτελούν “ψευδείς ειδήσεις” ή/και είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας κέντρων που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται ότι δεν έχουν την ίδια γνώμη», σημειώνουν οι οργανώσεις.

Επισημαίνουν ότι το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τον Ελεγχο της Frontex «υπογραμμίζει την ανεπάρκεια της Frontex να διασφαλίσει την τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης στα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι υπάρχουν παράνομες επιχειρήσεις, δηλαδή επαναπροωθήσεις, στο Αιγαίο, με τη συνεχιζόμενη ευθύνη ή/και ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης».

Και καταλήγουν: «Μια ευνομούμενη πολιτεία [...] οφείλει να απέχει πλήρως από τέτοιες παράνομες πρακτικές. Οταν δε υπάρχουν καταγγελίες για τέτοιες επιχειρήσεις, οφείλει να τις διερευνά σε βάθος και με διαφάνεια και όχι να επικαλείται συνωμοσίες και να στρέφεται κατά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
Δημοσίευμα στο Spiegel αποκαλύπτει πως η Κομισιόν έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση 15,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπίσει η χώρα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των...
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιλβα Γιόχανσον και επαναπροωθήσεις
Η Ευρωπαία επίτροπος φέρεται πρόθυμη να ρίξει την ευθύνη στις ελληνικές αρχές για την απουσία σοβαρής διερεύνησης των σχετικών καταγγελιών, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για πιο...
Ιλβα Γιόχανσον και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
Περισσότεροι από 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις ● Κοινή επιστολή πέντε οργανώσεων προς την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον.
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λογοκρισία-σοκ από το Λιμενικό για τη μεταφορά Κούρδων προσφύγων
Το Λιμεναρχείο Κυθήρων επικαλούμενο «εντολές ανωτέρων» απαίτησε από τοπική ιστοσελίδα να αφαιρέσει βίντεο που απεικονίζουν δεκάδες Κούρδους να επιβιβάζονται σε σκάφος του Λιμενικού στον Αβλέμονα ή να αλλοιώσει...
Λογοκρισία-σοκ από το Λιμενικό για τη μεταφορά Κούρδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
Τη βαθειά ανησυχία της για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών εκφράζει η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή έξι ελληνικών οργανώσεων ανθρωπίνων...
«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρίβειν διά της... διαστρέβλωσης
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αποσιωπήσει τα βασικά ευρήματα της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις και τον ρόλο της Frontex σε αυτές.
Στρίβειν διά της... διαστρέβλωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας