• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 22.4°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 16.4°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.8°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 14.6°C / 23.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 22.9°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 14.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 22.5°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  28%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρίβειν διά της... διαστρέβλωσης

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση παραποιεί τα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία επισημαίνεται ότι η Frontex γνώριζε και συγκάλυπτε τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο, και καταφεύγει στην παραπληροφόρηση για να εξασφαλίσει ατιμωρησία για τις βάναυσες πολιτικές της. ● Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προκειμένου να αποφύγει με κάθε τρόπο να λογοδοτήσει για τις βάναυσες και παράνομες αντιπροσφυγικές πολιτικές της στα σύνορα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να αποσιωπήσει τα βασικά ευρήματα της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις και τον ρόλο της Frontex και να διαστρεβλώσει πλήρως το περιεχόμενό της και το κεντρικό της συμπέρασμα.

Στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλαν την Παρασκευή στους δημοσιογράφους οι πηγές του υπουργείου, αποσιωπάται πλήρως το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης, ότι η Frontex γνώριζε τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών αλλά απέστρεφε το βλέμμα και τις συγκάλυπτε.

Διότι μπορεί η έκθεση να μην καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Frontex είχε απευθείας εμπλοκή στις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, δεν αφήνει όμως καμία αμφιβολία ότι αυτές αποτελούν πραγματικότητα με τη συγκάλυψη της Frontex.

Οι δύο πρώτες παράγραφοι των γενικών συμπερασμάτων της έκθεσης είναι ξεκάθαρες: «Η Ομάδα Εργασίας για τον Ελεγχο της Frontex συμπεραίνει ότι πολλοί αξιόπιστοι παράγοντες, όπως εθνικοί και διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρονται με συνέπεια σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα σε έναν αριθμό κρατών-μελών, αλλά σε γενικές γραμμές η Frontex αγνόησε αυτές τις αναφορές. Η υπηρεσία απέτυχε επίσης να απαντήσει σε εσωτερικές παρατηρήσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις πιθανών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη-μέλη, τις οποίες ανέδειξαν η αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Συμβουλευτικό Φόρουμ ή εσωτερικές εκθέσεις.

Η Ομάδα Εργασίας για τον Ελεγχο της Frontex δεν βρήκε πειστικά στοιχεία ότι η Frontex διέπραξε απευθείας επαναπροωθήσεις και/ή μαζικές απελάσεις στις υποθέσεις σοβαρών περιστατικών που μπόρεσε να εξετάσει η Ομάδα Εργασίας. Ωστόσο, η Ομάδα Εργασίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη-μέλη με τα οποία έκανε κοινές επιχειρήσεις, αλλά απέτυχε να εξετάσει αυτές τις παραβιάσεις και να δώσει συνέχεια με τρόπο κατάλληλο, δυναμικό και αποτελεσματικό. Σαν αποτέλεσμα, η Frontex δεν εμπόδισε αυτές τις παραβιάσεις ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Από αυτά τα συμπεράσματα-κόλαφο, οι πηγές του υπουργείου κατάλαβαν μόνο ότι στην έκθεση «διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (FRONTEX), με φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων» και ότι «όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς».

Ουδέν ψευδέστερο. Η έκθεση θεωρεί δεδομένες τις επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών και κάνει λόγο για αξιόπιστες καταγγελίες, που βέβαια δεν περιορίζονται στη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά προέρχονται από θεσμούς όπως ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, ο Ελληνας Συνήγορος του Πολίτη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, στο λεξιλόγιο της οποίας δεν υπάρχει η λέξη «επαναπροώθηση», όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, δεν μπόρεσε να κατανοήσει την πληθώρα αναφορών της έκθεσης στις επαναπροωθήσεις και στη στάση των ελληνικών αρχών, που αγνόησαν το αίτημα να κάνουν εσωτερική έρευνα. Το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι η λέξη «επαναπροώθηση» υπάρχει στο λεξιλόγιο όλων των άλλων, που δείχνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν το κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν ψέματα της τουρκικής προπαγάνδας.

Αποσιώπηση

Ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι πηγές του υπουργείου αποσιωπούν επίσης τα συμπεράσματα για τον ρόλο του διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, στον οποίο καταλογίζονται συστηματική υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη λειτουργία της υπηρεσίας, μη συμμόρφωση με αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και με τον Κανονισμό της Frontex, αφαίρεση ενοχοποιητικών στοιχείων από τον φάκελο διερεύνησης σε υπόθεση επαναπροώθησης, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και απόκρυψη στοιχείων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ολα αυτά η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου τα προσπερνά με την εξής φράση: «Η Εκθεση συμπεραίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας του FRONTEX και απευθύνει συστάσεις στον Οργανισμό, την Επιτροπή και το Συμβούλιο για πιο αποτελεσματική δράση και αντιμετώπιση τυχόν παρατηρούμενων δυσλειτουργιών».

Αποσιωπά επίσης ότι η έκθεση ζητά από τη Frontex να αξιολογήσει τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για να αποφασίσει αν θα αναστείλει ή αν θα τερματίσει την αποστολή της στη χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού της, όπως το έπραξε στην Ουγγαρία. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση καταφεύγει άλλη μια φορά στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, προκειμένου να συνεχίσει τις βάναυσες πολιτικές της στα σύνορα, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία και την αποφυγή της λογοδοσίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Να δώσει εξηγήσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την έκθεση καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και επισημαίνει ότι δεν «θα μπορέσει να κρυφτεί κανείς πίσω από μια παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, του διαβόητου κυρίου Leggeri, όσο αναγκαία κι επιβεβλημένη κι αν είναι αυτή».

Συγκλονισμένος από τα στοιχεία για «τη σκοτεινή δραστηριότητα της Frontex στο Αιγαίο» και τις «ανατριχιαστικές […] αναφορές για παρεμπόδιση από την ιεραρχία κάθε ανεξάρτητης έρευνας, [που] θυμίζουν τηλεοπτικά σίριαλ συγκάλυψης και πολιτικής διαφθοράς», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Φίλης και επισήμανε ότι οι μεγαλοστομίες για την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης» έκρυβαν τον ρόλο που επιφύλασσε στην κυβέρνηση η Ευρώπη: να κάνει τη βρόμικη δουλειά.

Πλήρη διερεύνηση των επαναπροωθήσεων ζητά το Μέρα25 και σημειώνει: «Μετά την πανδημία και τα οικονομικά στοιχεία που για να ταιριάζουν στο αφήγημά τους τα αλλοίωσαν, σειρά είχε και η αλλοίωση του πορίσματος της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Παρά και το πλήθος των καταγγελιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα, μη διστάζοντας μάλιστα σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων να αποκόψει το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης που αναφερόταν στις απαράδεκτες αυτές πρακτικές».

«Η ενίσχυση του μηχανισμού Frontex στα ελληνικά σύνορα αυτό το καλοκαίρι, με οπλισμό και αύξηση προσωπικού, αποτελεί νέο σημάδι κλιμάκωσης της αντιδραστικής πολιτικής της Ενωσης και θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών και των προσφύγων», επισημαίνει το ΚΚΕ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
Απολύτως έκθετο αφήνει το Ελληνικό Λιμενικό, την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, η αποκάλυψη εσωτερικών εγγράφων της Frontex για επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τα στοιχεία ευημερούν» για τον κύριο Μηταράκη
«Θετική εξέλιξη» θεωρεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου την έρευνα που διεξάγει η Frontex για την εμπλοκή της σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, καθώς έτσι «θα σταματήσει η παραπληροφόρηση».
«Τα στοιχεία ευημερούν» για τον κύριο Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
Δημοσίευμα στο Spiegel αποκαλύπτει πως η Κομισιόν έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση 15,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπίσει η χώρα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των...
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του για την έκθεση – κόλαφο του Ευρωκοινοβυλίου για τις επαναπροωθήσεις το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας