• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  3 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  4 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 16.8°C / 17.7°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  5 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%

Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+

Δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία και τον πανικό του για την έκθεση – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και καταφεύγει στη μέθοδο της μονταζιέρας και της χοντροκομμένης αλλοίωσης των διατυπώσεων της έκθεσης.

Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, πηγές του υπουργείου εξαφάνισαν το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης και κάθε άλλη αναφορά στις παράνομες επαναπροωθήσεις, στην άρνηση των ελληνικών αρχών να διερευνήσουν τις καταγγελίες και στην απόκρυψη ενοχοποιητικών στοιχείων από το διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι.

Λείπουν επίσης οι αναφορές που ζητούν πλήρη αξιολόγηση των καταγγελιών για συστηματικές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η ενεργοποίηση του άρθρου 46 του Κανονισμού της Frontex για την αναστολή ή τον τερματισμό της αποστολής της στην Ελλάδα, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία.

Η μονταζιέρα του υπουργείου αφαίρεσε όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία και κράτησε μόνο ότι στην έκθεση «διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (FRONTEX), με φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων».

Ωστόσο, η έκθεση δεν αναφέρεται σε «φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων». Η λέξη «φερόμενα» αποτελεί προσθήκη του υπουργείου σε μια προσπάθεια να αποκρύψει ότι η έκθεση θεωρεί δεδομένες τις επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών.

Η ακριβής διατύπωση είναι η εξής: «Η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex δεν βρήκε πειστικά στοιχεία ότι η Frontex διέπραξε απευθείας επαναπροωθήσεις και/ή μαζικές απελάσεις στις υποθέσεις σοβαρών περιστατικών που μπόρεσε να εξετάσει η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex» («The FSWG did not find conclusive evidence on the direct performance of pushbacks and/or collective expulsions by Frontex in the serious incident cases that could be examined by the FSWG»).

Αμέσως μετά ακολουθεί το επίμαχο συμπέρασμα, το οποίο εξαφανίστηκε τελείως από την ενημέρωση του υπουργείου: «Ωστόσο, η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex συμπεραίνει ότι η Υπηρεσία βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη μέλη με τα οποία είχε κοινή επιχείρηση, αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις, και να δώσει συνέχεια, με τρόπο κατάλληλο, ενδελεχή και αποτελεσματικό. Ως αποτέλεσμα, η Frontex δεν εμπόδισε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων» («However, the FSWG concludes that the Agency found evidence in support of allegations of fundamental rights violations in Member States with which it had a joint operation, but failed to address and follow-up on these violations promptly, vigilantly and effectively. As a result, Frontex did not prevent these violations, nor reduced the risk of future fundamental rights violations»).

Αντιθέτως, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η έκθεση «όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς».

Ουδέν ψευδέστερο. Οχι μόνο διότι η έκθεση θεωρεί δεδομένες τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο, αλλά και διότι αναφέρει ρητά ότι βασίζεται σε μαρτυρίες «πολλών αξιόπιστων φορέων»: «Η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Frontex συμπεραίνει ότι πολλοί αξιόπιστοι παράγοντες, όπως εθνικά και διεθνή σώματα και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν με συνέπεια αναφέρει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα ενός αριθμού κρατών μελών, αλλά γενικά η Frontex παρέβλεψε αυτές τις αναφορές. Η Υπηρεσία επίσης απέφυγε να απαντήσει επαρκώς σε εσωτερικές παρατηρήσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις πιθανών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη μέλη, που αναδείχτηκαν από τον Αξιωματούχο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Συμβουλευτικό Φόρουμ ή μέσω εσωτερικής αναφοράς» («The FSWG concludes that several reliable actors, such as national- and international human rights bodies and organisations, consistently reported about fundamental rights violations at the border in a number of Member States, but that Frontex generally disregarded these reports. The Agency also failed to adequately respond to internal observations about certain cases of probable fundamental rights violations in Member States which were raised by the FRO, the CF or through incident report»).

Ενώ το υπουργείο καταπίνει την κάμηλο των επαναπροωθήσεων και της συγκάλυψης της Frontex, διυλίζει τον κώνωπα της... γεωπολιτικής:

«Το συμπέρασμα της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της λειτουργίας του FRONTEX, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σύνθετες προκλήσεις από την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "ο Frontex δρα και θα συνεχίσει να δρα σε περιοχές, όπου οι γεωπολιτικές περιπλοκότητες είναι απρόβλεπτες". Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι ο ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ για την προστασία των συνόρων της ΕΕ», ισχυρίζεται το υπουργείο.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για την έκθεση: Γνώριζαν και συγκάλυπταν τις επαναπροωθήσεις

Διαβάστε την κύρια άποψη της «Εφ.Συν.»: Και τώρα, κ. Μηταράκη; 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Spiegel: Ο Λετζέρι κατέστρεψε στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
Κόλαφος το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τον επικεφαλής της Frontex. Απέκρυψε πληροφορίες, κατέστρεψε ενοχοποιητικά στοιχεία.
Spiegel: Ο Λετζέρι κατέστρεψε στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
ΕΥΡΩΠΗ
H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκαν «πειστικά στοιχεία» για εμπλοκή της Frontex στις επαναπροωθήσεις αλλά η επικεφαλής τονίζει ότι τουλάχιστον γνώριζε τι συμβαίνει στο Αιγαίο και ζητά...
H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Frontex: Ομολογία ενοχής χωρίς τιμωρία για το πόρισμα της OLAF 
Επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα του πορίσματος – κόλαφος για τη σκανδαλώδη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ποινική και πειθαρχική διαδικασία απόδοσης ευθυνών ούτε να...
Frontex: Ομολογία ενοχής χωρίς τιμωρία για το πόρισμα της OLAF 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας