• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.1°C
  4 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  44%
AP Photo/Giannis Papanikos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απίστευτο «καψόνι» σε ασυνόδευτα ανήλικα

 • A-
 • A+
Εξι παιδιά που έχουν γίνει δεκτά από το γερμανικό κράτος και περίμεναν πώς και πώς να ολοκληρωθεί η οικογενειακή τους επανένωση «κόλλησαν» στην Ελλάδα επειδή το υπουργείο Μετανάστευσης δεν σύναψε έγκαιρα σύμβαση με ταξιδιωτικό πρακτορείο! Αποτέλεσμα να νιώθουν ματαίωση και παγωμάρα ή να καταρρέουν ψυχολογικά.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται ανάμεσα στις δεκάδες περιπτώσεις προσφύγων που δεν μπόρεσαν να επανενωθούν με τους στενούς συγγενείς τους στη Γερμανία λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να υπογράψει σύμβαση με το ταξιδιωτικό πρακτορείο που θα έβγαζε τα αεροπορικά εισιτήρια.

Από τις υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης ασυνόδευτων ανήλικων που χειρίζεται η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, έξι ασυνόδευτοι ανήλικοι 16-17 ετών, όλα αγόρια, έχασαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να ζήσουν μαζί με τη μητέρα του ο ένας, τα αδέλφια τους οι τέσσερις και τον θείο του άλλος ένας, αν και το αίτημά τους είχε γίνει δεκτό από τη Γερμανία τον Οκτώβριο και σε μία περίπτωση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Ιρις Πανδίρη, γενική συντονίστρια Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων της ΑΡΣΙΣ, κάνει λόγο για αίσθημα «απερίγραπτης ματαίωσης» που ένιωσαν οι ανήλικοι στο άκουσμα της είδησης, η οποία εκδηλώθηκε με παγωμάρα, συναισθηματική απόσυρση και σε δύο περιπτώσεις με συναισθηματική κατάρρευση, καθώς βλέπουν ότι ματαιώνονται βίαια τα όνειρά τους και η προετοιμασία τους για τη νέα χώρα και ότι πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα άγνωστο για πόσο, ενώ ανησυχούν ότι θα απελαθούν στην Τουρκία. Σκέφτονται μάλιστα να ταξιδέψουν στη Γερμανία μόνοι τους αψηφώντας τους σοβαρούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την αυστηρή προθεσμία του Κανονισμού του Δουβλίνου, από τη στιγμή της αποδοχής τους οι ανήλικοι έπρεπε να ταξιδέψουν μέσα σε έξι μήνες με ευθύνη της Ελλάδας. Από τα μέσα Δεκεμβρίου η ΑΡΣΙΣ ζητούσε επανειλημμένα ενημέρωση από τη Μονάδα Δουβλίνου της υπηρεσίας Ασύλου, αρμόδια για τις οικογενειακές επανενώσεις, καθώς έβλεπε να περνά ο χρόνος χωρίς να γίνονται προετοιμασίες. H επικοινωνία συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν πια είχε παρέλθει η προθεσμία και οι συγγενείς των προσφύγων στη Γερμανία μάθαιναν με αποτροπιασμό ότι δεν θα γίνει η οικογενειακή επανένωση.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», σε παρόμοια θέση βρίσκονται και δεκάδες άλλοι πρόσφυγες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν μέχρι το τέλος του 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού και από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Μαρτίου, επειδή «οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ισχύουσα σύμβαση με ταξιδιωτικό πρακτορείο και κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να οργανώσει η Ελληνική Μονάδα Δουβλίνου τη μεταφορά μέσα στο χρονικό όριο που θέτει ο Κανονισμός», όπως παραδεχόταν η Μονάδα Δουβλίνου στις γερμανικές αρχές.

Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού έγινε από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στις 26 Οκτωβρίου, μόλις δύο μήνες πριν από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, ενώ η απόφαση κατακύρωσης στο ταξιδιωτικό πρακτορείο έγινε στις 19 Φεβρουαρίου, ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της, με υπογραφή του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης Πάτροκλου Γεωργιάδη. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης χρειάστηκε άλλον ενάμιση κρίσιμο μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο απέρριψε τη λύση να πληρώσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς τα αεροπορικά εισιτήρια ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, λύση που είχε προκριθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της Γερμανίας να δεχτεί τη μεταφορά για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΡΣΙΣ, η Γερμανία πράγματι δέχτηκε για ανθρωπιστικούς λόγους αρκετούς ανήλικους που είχαν χάσει την προθεσμία, όσους βρίσκονταν σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση, όχι όμως το σύνολο. Για έξι περιπτώσεις ασυνόδευτων η Γερμανία απάντησε ότι η αποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους «περιορίζεται σε ατομικές περιπτώσεις λόγω ειδικών συνθηκών και δεν πρέπει να θεωρηθεί ο κανόνας, ούτε να επεκταθεί σε περιπτώσεις που αποτελούν τον κανόνα», απορρίπτοντας έτσι το νέο αίτημα.

Επικρατεί μάλιστα έντονη ανησυχία μετά την αμφιλεγόμενη ΚΥΑ Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη για την «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία ότι δεν θα εξεταστεί στην Ελλάδα επί της ουσίας το αίτημα ασύλου των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά ότι θα κριθεί απαράδεκτο και θα πρέπει να απελαθούν στην Τουρκία ή να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετέωροι, χωρίς νομικό καθεστώς, μέχρι να τους δεχτεί η Τουρκία, αν τους δεχτεί ποτέ.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, μετά την έκδοση της αμφιλεγόμενης ΚΥΑ, το αίτημα ασύλου έξι ασυνόδευτων ανήλικων που εκπροσωπεί νομικά η οργάνωση, άλλων από τις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, εξετάστηκε με τη διαδικασία του παραδεκτού, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο απέλασής τους στην Τουρκία ή, στην καλύτερη περίπτωση, παραμονής τους στην Ελλάδα μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 18, ώστε να απελαθούν στη συνέχεια ως ενήλικες.

Η Μονάδα Δουβλίνου έχει ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημα ασύλου όσων έχασαν το ταξίδι στη Γερμανία, μένει ωστόσο να φανεί τι θα γίνει στην πράξη.

«Απερίγραπτη η ματαίωση που βίωσαν, στρέφονται αναγκαστικά σε μη νόμιμους τρόπους»

Ιρις Πανδίρη, κοινωνική λειτουργός, γενική συντονίστρια Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων της ΑΡΣΙΣ

Οταν ένα παιδί ακολουθεί τη διαδικασία της επανένωσης και ειδικά όταν έχει λάβει αποδοχή, όλη του η υποστήριξη και προετοιμασία γίνεται με γνώμονα τη μεταφορά του σε άλλο κράτος και την απόκτηση εφοδίων για αυτό. Οταν ενημερώνεται ένα παιδί ότι έχει θετική απόφαση, νιώθει πλέον πως φτάνει στο κλείσιμό του ένας κύκλος και ένας άλλος θα ξεκινήσει. Η ματαίωση που βίωσαν τα παιδιά είναι απερίγραπτη. Κατά την ενημέρωσή τους αντιμετωπίσαμε είτε την απόλυτη παγωμάρα, τη συναισθηματική απόσυρση και το κλείσιμο στον εαυτό τους, είτε σε δύο περιπτώσεις κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ξέσπασμα των παιδιών, τη συναισθηματική τους ένταση και κατάρρευση. Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι θα πάνε στους συγγενείς τους ό,τι και να γίνει.

Αυτό δυστυχώς μπορεί να σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν πιθανά να μετακινηθούν με μη νόμιμους τρόπους, πράγμα που γνωρίζουμε όλοι σε ποιους κινδύνους μπορεί να τα οδηγήσει. Προς το παρόν προσπαθούμε να κάνουμε όλες τις νομικές ενέργειες σε συνεργασία με φορείς στη Γερμανία, μήπως μπορέσουμε και ανατρέψουμε την απόφαση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομικά απροστάτευτοι χιλιάδες ανήλικοι και νεαροί πρόσφυγες
Οι οργανώσεις του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητούν να θεσπιστεί ένα πλαίσιο μακροχρόνιας νομικής προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους με ειδική άδεια διαμονής τουλάχιστον μέχρι τα...
Νομικά απροστάτευτοι χιλιάδες ανήλικοι και νεαροί πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό η υιοθέτηση ακραίας...
Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων θέτει εύλογα ζητήματα στελέχωσης, τεχνογνωσίας και γραφειοκρατίας με σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
Επειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2021 σταματά οριστικά η λεγόμενη «προστατευτική φύλαξη» ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια.
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασυλο μετ’ εμποδίων…
Πάνω από έναν χρόνο θα πρέπει να περιμένουν οι αιτούντες, ενώ δεν τους παρέχεται κάποιο έγγραφο, που να πιστοποιεί ότι αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους, για να το επιδεικνύουν στις αρχές.
Ασυλο μετ’ εμποδίων…
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας