• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.1°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.5°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατώτερη των περιστάσεων η έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή αποφεύγει να προτείνει ρητά τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και μιλά για «τυχόν θεσμοθέτηση», αφήνοντάς το στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.

Ατολμη, διστακτική και αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες καταπολέμησης των διακρίσεων αποδεικνύεται στο καίριο ζήτημα του πολιτικού γάμου και της αναγνώρισης των παιδιών των ομόφυλων οικογενειών η έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, την οποία παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Το κείμενο είναι εμφανώς προϊόν συμβιβασμού από την πλευρά των εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων που μετείχαν στην Επιτροπή, καθώς οι θέσεις της έκθεσης στα συγκεκριμένα ζητήματα απέχουν κατά πολύ από τα αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Aλλωστε, η ίδια η έκθεση αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει ότι «το κείμενο αποτελεί προϊόν συναιρέσεων των απόψεων των μελών της Επιτροπής και δεν εκφράζει κατ’ ανάγκην όλες τις ειδικότερες ιδέες και απόψεις εκάστου μέλους της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή αποφεύγει να προτείνει ρητά τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και μιλά για «τυχόν θεσμοθέτηση», αφήνοντάς το στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, σαν να αποτελούσε ζήτημα πολιτισμικής επιλογής, αναφέροντας το εκπληκτικό: «Τα επιχειρήματα υπέρ της προσκόλλησης στην πρωτύτερη παράδοση ή του θεσμικού εκσυγχρονισμού κατά τα δυτικά πρότυπα είναι καθ’ όλα σεβαστά».

Κι αυτό τη στιγμή που αναγνωρίζει στη συνέχεια ότι «καμία στρατηγική για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν θα μπορούσε να μη θέτει το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο [...] Πολλές άλλες πολιτικές ισότητας απορρέουν -έμμεσα ή άμεσα- από αυτή». Πάντως, «τυχόν θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου θα πρέπει να γίνει με νομοθέτημα, το οποίο θα ρυθμίζει και τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θα ανακύψουν, όπως [...] οι προσαρμογές του δικαίου της συγγένειας [...]».

Εξίσου άτολμη και αναντίστοιχη είναι η Επιτροπή στο θέμα της νομικής αναγνώρισης των παιδιών των ομόφυλων οικογενειών και της τεκνοθεσίας. Η έκθεση δεν προτείνει αλλαγή του Συμφώνου Συμβίωσης, ώστε να δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης της ιδιότητας του γονέα και στους δύο συντρόφους ενός ομόφυλου ζευγαριού. Προτείνει αορίστως μια μεταβατική διάταξη που θα αναγνωρίζει τον δεύτερο γονέα, τον μη βιολογικό, του παιδιού ομόφυλης οικογένειας, ενώ με εμφανή δυσκολία προτείνει τη θεσμοθέτηση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ομόφυλα ζευγάρια μέσω... διασταλτικής ερμηνείας της προϋπόθεσης της αδυναμίας φυσικής αναπαραγωγής.

Η έκθεση στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από «κατευθυντήριες γραμμές», στην ουσία ευχολόγια, που ακολουθούν τη δομή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Αναφέρει ότι εστιάζει σε πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα ή σύντομα και επισημαίνει ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να έχουν τεθεί οι βάσεις για την υλοποίηση των βασικών προτάσεων.

Θέτει ως προϋπόθεση για την επιτυχία του εθνικού σχεδίου δράσης τη δημιουργία μιας επιτελικής δομής Εθνικού Μηχανισμού για Ισα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, πιθανότατα στην προεδρία της κυβέρνησης, που θα συντονίζει τη διαδικασία υλοποίησης. Σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των υπουργείων με εξειδικευμένους υπαλλήλους και προτείνει να υπάρχει σε κάθε υπουργείο τουλάχιστον ένα στέλεχος που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς.

Ενδεικτικές προτάσεις της Επιτροπής

Εκπαίδευση Συμπλήρωση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών με προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης με μορφή συμπεριληπτική και ολιστική, ορισμός εκπαιδευτικού ή ψυχολόγου με επάρκεια γνώσεων σε κάθε σχολείο ως σημείο αναφοράς για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Εργασία Ένταξη τρανς ατόμων σε προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, άρση του αποκλεισμού τρανς ατόμων στον επαγγελματικό στρατό και στα σώματα ασφαλείας.

Υγεία Ενίσχυση κατάρτισης των επαγγελματικών υγείας, συμπεριληπτικός κώδικας δεοντολογίας επαγγελμάτων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, ασφαλιστική κάλυψη σκευασμάτων πριν από την έκθεση στον HIV (PrEP), κατάργηση της πλήρους απαγόρευσης αιμοδοσίας των ΛΟΑΤΚΙ και αντικατάσταση με απαγόρευση αιμοδοσίας για όσους είχαν σεξουαλική επαφή τους τελευταίους τρεις μήνες με ευάλωτες ομάδες.

Πρόσφυγες Πρόσθεση της έκφρασης και των χαρακτηριστικών φύλου στους βάσιμους λόγους αίτησης ασύλου, όχι απόρριψη των αιτήσεων ασύλου λόγω αρχικού δισταγμού αποκάλυψης της ταυτότητας, οικογενειακή επανένωση ομόφυλων συντρόφων, παρουσία εξειδικευμένου συμβούλου στη συνέντευξη ασύλου, τήρηση στατιστικών για παροχή διεθνούς προστασίας.

Κατάρτιση στο Δημόσιο Ταχεία και ευέλικτη πιστοποίηση ΛΟΑΤΚΙ εκπαιδευτών, δίκτυο κατάλληλα εκπαιδευμένων ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή χαμηλού κόστους υπηρεσιών σε ΛΟΑΤΚΙ+, σεμινάρια ευαισθητοποίησης αστυνομικών και διάθεση υλικού στα αστυνομικά τμήματα, τακτικά σεμινάρια στις υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, σε δικαστικούς και δικαστικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους ληξιαρχείων και εργαζομένους σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Ασφάλεια Εκδοση οδηγού για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων, μηχανισμοί περιορισμού αστυνομικής αυθαιρεσίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου, τοποθέτηση ΛΟΑΤΚΙ+ συνδέσμων στην αστυνομία, κράτηση τρανς ατόμων σύμφωνα με το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται.

Κοινωνική πολιτική Στήριξη της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ 11528, δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ νέων, δημιουργία ασφαλών δομών για ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένους.

Ταυτότητα φύλου Επανεξέταση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου μέσω δικαστικής οδού, επανεξέταση της σύνθεσης της διεπιστημονικής επιτροπής, δυνατότητα μεταβολής και του επωνύμου, δυνατότητα μεταβολής των ληξιαρχικών εγγράφων των ανήλικων τέκνων ατόμου που έχει προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Ίντερσεξ άτομα Απαγόρευση μη αναγκαίων ιατρικών επεμβάσεων «κανονικοποίησης» του φύλου σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών.

Ορατότητα Υποστήριξη των εκδηλώσεων Pride, ενθάρρυνση δημιουργίας Pride σε περισσότερες περιοχές, ενθάρρυνση δράσεων όπως το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών.

Χαρούμενος ο Μητσοτάκης

«Πραγματικά χαρούμενος και υπερήφανος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τα μέλη της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει προσεκτικά το πόρισμα, σημείωσε ότι «υπάρχουν μία σειρά από δράσεις τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε άμεσα», προχωρώντας σε μια μάλλον σιβυλλική δήλωση: «Οι μεγάλες τομές χρειάζονται, από τη μία, ταχύτητα για να μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό που θέλουμε. Φέρνουν όμως τελικά αποτέλεσμα, αν ξεκινούν στην ώρα τους. Και η ώρα τους έχει έρθει, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις στροφές στη διαδρομή».

Η πραγματικότητα, βέβαια, της ρητορικής και των πολιτικών της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα των δηλώσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή προτείνει την ενθάρρυνση δράσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών και την ενίσχυση των εκδηλώσεων Pride, ενώ ο υπουργός Προ.Πο. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αρνηθεί αναιτιολόγητα να θέσει υπό την αιγίδα του υπουργείου το ευρωπαϊκό συνέδριο στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια και να επιτρέψει τη συμμετοχή αστυνομικών στο Athens Pride.

Αλλωστε, οι προτάσεις και το πνεύμα της έκθεσης αναιρούνται από την ακραία ρητορική υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών και τις κυβερνητικές πολιτικές. Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει ο πρωθυπουργός υποσχέσεις για ανταπόκριση στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ τις διαψεύδει στην πράξη. Η στάση του κόμματός του στο Σύμφωνο Συμβίωσης, στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και στη συνταγματική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ τον εκθέτουν προσωπικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα τρανς θύματα
Ο τραγικός κατάλογος των νεκρών περιλαμβάνει 327 δολοφονίες παγκοσμίως και αρκετούς ανεξιχνίαστους θανάτους και αυτοκτονίες, ενώ δεν υπολογίζονται οι θάνατοι τρανς προσώπων που δεν έχουν καταγραφεί.
Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα τρανς θύματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολιτική εκδήλωση «Άνευ όρων»
«Σημασία έχει να αγαπάς... Ανευ όρων» είναι το θέμα της πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνουν η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αύριο Πέμπτη 23/6/22 στις 20.00 στο Πάρκο Σελεπίτσαρι (Ανδρ. Παπανδρέου)...
Πολιτική εκδήλωση «Άνευ όρων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγνοούν την εντολή του Ευρ. Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στον Έβρο
H ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «ποια είναι η κατάσταση σχετικά με την εδαφική κυριαρχία στη νησίδα όπου βρίσκονται οι προσφεύγοντες», όπως...
Αγνοούν την εντολή του Ευρ. Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στον Έβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Σουηδία βρίσκει κλειστές τις πόρτες της Ελλάδας
Κρατείται για απέλαση στις σουηδικές φυλακές από τον Αύγουστο και ζητά απελπισμένα να γυρίσει στη χώρα μας, όπως δικαιούται ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Εκτεθειμένη η Ελλάδα στις Αρχές άλλης χώρας της Ε.Ε.
Η Σουηδία βρίσκει κλειστές τις πόρτες της Ελλάδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες
Στα διεθνή δικαστήρια αποφάσισε να αναζητήσει δικαίωση η 30χρονη Ιρανή πρόσφυγας Παρβίν Α. για τη βία, τους εξευτελισμούς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές πριν από...
Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας