• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.5°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.7°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  0 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.5°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιθαγένεια για λίγους

 • A-
 • A+
Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ιστορίες πολιτογράφησης: Μια περιπέτεια για λίγους/ες» οργανώθηκε με αφορμή τις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας.

«Ιστορίες πολιτογράφησης: Μια περιπέτεια για λίγους/ες» ήταν το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Generation 2.0 RED, με αφορμή τις πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για την πολιτογράφηση, αναδεικνύοντας τις παλινωδίες μιας πολιτείας που δημιουργεί προσκόμματα στους ανθρώπους που ήρθαν σε τούτη τη χώρα για να μείνουν, να προκόψουν, να δημιουργήσουν αλλά και να ζήσουν τη ζωή τους.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, όπως θύμισε στην εισαγωγή του ο συντονιστής της εκδήλωσης, πανεπιστημιακός Δημήτρης Χριστόπουλος, προκειμένου να φτάσουμε από την αυθαιρεσία των Αρχών που δεν αιτιολογούσαν τις αρνητικές τους αποφάσεις σε κάποιου είδους ρύθμιση στο θέμα της πολιτογράφησης προσφύγων και μεταναστών, αυστηρή ωστόσο, τη στιγμή που στο θέμα της απόκτησης ιθαγένειας για τα παιδιά τους που είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν εδώ η αντίστοιχη ρύθμιση συνάντησε την εχθρικότητα του συστήματος.

«Δυστυχώς, αργούμε», ήταν η διαπίστωσή του, για τις διαδικασίες που με τον τρόπο που εφαρμόζονται -από τα αδιανόητα θέματα της τράπεζας θεμάτων μέχρι την άκαμπτη γραφειοκρατία - απέχουν από την κοινωνική ένταξη και συμπερίληψη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αντίληψη για την πολιτογράφηση αντανακλά την εικόνα για μέλλον, την οποία ο καθηγητής χαρακτήρισε «τσιγκούνικη», καθώς οι άνθρωποι τους οποίους αφορά, αφήνονται στην αβεβαιότητα.

Τον λόγο πήραν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μετανάστες και πρόσφυγες που επιδίωξαν την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με το παλιό ή το νέο σύστημα. Οπως ο γιατρός Σαφίκ Αχμάντ, πολιτικός πρόσφυγας από το 2009, ο οποίος, παρότι πολιτογραφήθηκε το 2019, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να ταξιδέψει, καθώς δεν έχουν συντονιστεί οι υπηρεσίες στα επίσημα έγγραφα που ζητούν, αλλά τον πληροφόρησαν κιόλας ότι πλέον η χώρα του είναι ασφαλής.

Από την πλευρά της, η Ολγα Γιαννούδη, αιτούσα πολιτογράφηση που εξετάστηκε με τη νέα τράπεζα θεμάτων τον Μάιο του 2021, αν και 22 χρόνια στην Ελλάδα και έχοντας πετύχει σε ποσοστό 97% τις εξετάσεις, κινδυνεύει να μην πάρει την ιθαγένεια, επειδή είναι άνεργη τα τελευταία έξι χρόνια: από τότε που έμεινε έγκυος και στη συνέχεια ως μονογονέας έχει να συνδράμει το ανάπηρο παιδί της, λόγος που κάνει ακόμη επιτακτικότερη για την ίδια την πολιτογράφηση ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

«Εχω αντιμετώπιση σαν να είμαι κατωτέρου επιπέδου ως αλλοδαπή μητέρα», είπε, κι ας είναι αναγνωρισμένο το παιδί της από τον Ελληνα πατέρα του, αποκαλύπτοντας τη συστημική αβεβαιότητα που κατατρέχει όσους τον καιρό της οικονομικής κρίσης έχουν μείνει άνεργοι την τελευταία 7ετία. «Ακόμη και για εργατικό ατύχημα δεν προβλέπεται η πολιτογράφηση, παρά μόνο η άδεια παραμονής», πρόσθεσε.

Την ταξική διάκριση του συστήματος εξέθεσε η Βάνια Νεντέλτσεβα, σύμβουλος στη Δομή Μεταναστών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, κάνοντας λόγο για ένα εργατικό δυναμικό, όπως αυτό των μεταναστών που δουλεύουν περισσότερες ώρες από το οκτάωρο, και Σαββατοκύριακα και σε τόσες μορφές άτυπης εργασίας, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδείξουν πού έχουν εργαστεί, εφόσον τα οικονομικά κριτήρια προκύπτουν από τις εργοδοτικές εισφορές.

Μίλησε για ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει ή στηρίζουν τους γονείς τους, που είναι ανάπηροι ή μονογονείς, γυναίκες που δουλεύουν οικόσιτες και ανασφάλιστες, καθώς δεν δηλώνεται ολόκληρη ή καθόλου η εργασία τους και δεν μπορούν να έχουν αποδείξεις.

Μίλησε για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που είχαν χαμηλότερες του μισθού αμοιβές, αναδεικνύοντας την ταξική διάσταση που υπό τον μανδύα των οικονομικών κριτηρίων αποκλείει ανθρώπους από την πολιτογράφηση. Το λόγο πήραν επίσης και εμπλεκόμενοι με τις διαδικασίες, καταθέτοντας προτάσεις και φωτίζοντας με τη δική τους εμπειρία το θέμα.

Στη συζήτηση για τις πρώτες εξετάσεις που διεξήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο, για όσους επιθυμούσαν να πολιτογραφηθούν Ελληνες, αμφισβητήθηκαν κυρίως τα οικονομικά κριτήρια που θέσπισε πρόσφατη υπουργική απόφαση ως τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη που πρέπει να πληρούν οι αιτούμενοι πολιτογράφηση, με συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος για 3,5 ή 7 συνεχή χρόνια, καθιστώντας έτσι αδύνατη την κτήση της ιθαγένειας στην περίπτωση που ήταν για ένα διάστημα άνεργοι ή δεν δηλωνόταν η εργασία τους.

Αυστηρές προϋποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν άδικες για τους ανθρώπους που συνήθως ζουν δεκαετίες και οικογενειακώς στη χώρα μας, εργάζονται, φορολογούνται και είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία. Και, όπως παρατήρησε ο καθηγητής μεταφέροντας τη συζήτησή του με έναν αλλοεθνή φοιτητή του, «μας λένε να ενταχθούμε στην κοινωνία. Εγώ είμαι η κοινωνία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φιάσκο οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας
Περισσότερα από 30.000 αιτήματα για πολιτογράφηση εκκρεμούν για χρόνια, ωστόσο συμμετοχή δήλωσαν μόνο 2.425 υποψήφιοι, ενώ στα 20 εξεταστικά κέντρα σε επτά πόλεις προσήλθαν 2.176.
Φιάσκο οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕλΕΔΑ: Ο Μ. Βορίδης επαναφέρει τα προβληματικά τεκμήρια για απόδοση ιθαγένειας
Στοιχεία αντισυνταγματικότητας, αλλά και αλλαγή των κριτηρίων για την οικονομική και κοινωνική ένταξη επί το αυστηρότερο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς πολίτες που ζουν και εργάζονται...
ΕλΕΔΑ: Ο Μ. Βορίδης επαναφέρει τα προβληματικά τεκμήρια για απόδοση ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνεται ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των απελάσεων κατά περίπου 25% μετά το 2020, παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και αυξανόμενος ο αριθμός των κρατούμενων προς...
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Σαϊντού μένει εδώ, τα άλλα παιδιά, όμως;
Στην Ελλάδα θα παραμείνει ο αριστούχος μαθητής από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, καθώς η Αρχή Προσφυγών έκανε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου (σε δεύτερο βαθμό) την Παρασκευή.
Ο Σαϊντού μένει εδώ, τα άλλα παιδιά, όμως;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
To υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντά στην «Εφ.Συν.» για το πρόγραμμα ESTIA
Απάντηση στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA» δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με δελτίο τύπου. Η απάντηση των συντακτών της εφημερίδας.
To υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντά στην «Εφ.Συν.» για το πρόγραμμα ESTIA
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
Για τουλάχιστον τέσσερις μήνες το υπ. Μετανάστευσης δεν έχει καταβάλει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση στις δημοτικές εταιρείες και τις οργανώσεις που είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος.
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας