Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 23.6°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 21.8°
1 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.0°
3 BF
50%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 22.4°
3 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 22.3°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 20.4°
2 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.1°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 22.9°
1 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.8°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
1 BF
28%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 23.8°
2 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
29.0° 23.8°
0 BF
40%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
25.5° 23.1°
1 BF
89%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων

Μακριά από τους στενούς τους συγγενείς θα παραμείνουν πρόσφυγες που είχαν γίνει δεκτοί για οικογενειακή επανένωση στη Γερμανία, αλλά δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν έγκαιρα με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο δεν είχε φροντίσει να υπογράψει στην ώρα της τη σύμβαση με το ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», οι άνθρωποι αυτοί, θύματα της εγκληματικής ολιγωρίας του υπουργείου να ανταποκριθεί έγκαιρα και με συνέπεια σε βασική του υποχρέωση, όπως και της αδιαλλαξίας των γερμανικών αρχών, βλέπουν να ματαιώνεται οριστικά η δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης, η μόνη νόμιμη δυνατότητα που είχαν να μεταφερθούν στη Γερμανία κοντά στους δικούς τους ανθρώπους για να εξεταστεί εκεί το αίτημά τους για άσυλο.

Καλούνται τώρα να συνηθίσουν στην ιδέα της παράτασης του εγκλωβισμού τους σε επισφαλείς συνθήκες στην Ελλάδα, άγνωστο για πόσο ή, χειρότερα ακόμη, να αποφασιστεί η απέλασή τους στην ασφαλή τρίτη χώρα Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες, διαφορετικά να προσπαθήσουν να φύγουν για τη Γερμανία μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης, με όλα τα έξοδα και τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόφαση.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Equal Rights Beyond Borders, 16 υποθέσεις που χειρίζεται η οργάνωση τον τελευταίο χρόνο δεν κατάφεραν με ευθύνη του υπουργείου να πραγματοποιήσουν το ταξίδι μέσα στην αυστηρή προθεσμία που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, έξι μήνες από τη στιγμή που γίνει αποδεκτό το αίτημα οικογενειακής επανένωσης στο κράτος υποδοχής. Σύμφωνα με τον κανονισμό, «εάν η μεταφορά δεν πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας των έξι μηνών, το υπεύθυνο κράτος-μέλος απαλλάσσεται των υποχρεώσεών του αναδοχής ή εκ νέου ανάληψης του ενδιαφερομένου» και η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου μεταβιβάζεται στο κράτος προέλευσης.

«Η Ελλάδα όφειλε να μεταφέρει εγκαίρως όλους τους αιτούντες άσυλο των οποίων τα αιτήματα επανένωσης έχουν γίνει δεκτά από άλλα κράτη-μέλη κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ. Η κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι αιτούντες μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας μεταφοράς τούς φέρνει αντιμέτωπους με ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων τους να συνενωθούν με τις οικογένειές τους».

Ηλιάνα Μπόμπου, δικηγόρος, Equal Rights Beyond Borders

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που χειρίζονται άλλες οργανώσεις, ενώ από τις αρχές Μαρτίου υπάρχουν παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη στις αρμόδιες αρχές.

Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από το υπουργείο στα επανειλημμένα αγωνιώδη ερωτήματα των οργανώσεων, που έβλεπαν να πλησιάζει η προθεσμία χωρίς να γίνονται οι αναμενόμενες κινήσεις προετοιμασίας του ταξιδιού. Ο λόγος που χάθηκε η προθεσμία αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων μέσω της αλληλογραφίας των ελληνικών αρχών με τις γερμανικές, που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.».

Η Μονάδα Δουβλίνου της υπηρεσίας Ασύλου, που χειρίζεται τα αιτήματα οικογενειακής επανένωσης, εξηγεί στην αρμόδια υπηρεσία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τους λόγους που καθυστερεί η μεταφορά του ενδιαφερόμενου πρόσφυγα και υποβάλλει στις 17 Μαρτίου εκ νέου το αίτημα, ζητώντας την κατανόηση της Γερμανίας.

«Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιορισμών που επέβαλαν οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τη μεταφορά του ενδιαφερομένου μέσα στο 2020. Στη συνέχεια, από την 1η/1/2021, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ισχύουσα σύμβαση με ταξιδιωτικό πρακτορείο και κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να οργανώσει η Ελληνική Μονάδα Δουβλίνου τη μεταφορά μέσα στο χρονικό όριο που θέτει ο Κανονισμός της Ε.Ε. 604/2013. Το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου», σημειώνει το έγγραφο.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που καθυστέρησε τουλάχιστον τρεις κρίσιμους μήνες η σύμβαση του υπουργείου με το ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ ήταν γνωστή η λήξη της προηγούμενης ετήσιας σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η προκήρυξη του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «παροχή υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών αιτούντων διεθνή προστασία προς τα υπεύθυνα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 604/2013 [...]», με υπογραφή του υπουργού Νότη Μηταράκη, έγινε μόλις δύο μήνες νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου. Η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού στο ταξιδιωτικό πρακτορείο που επιλέχτηκε φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης Πάτροκλου Γεωργιάδη με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, περισσότερο από ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση του υπουργείου στην υπογραφή συμβάσεων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κενά μεταξύ της λήξης της προηγούμενης σύμβασης και της έναρξης της επόμενης. Παρόμοια ολιγωρία σημειώθηκε επανειλημμένα στην υπογραφή συμβάσεων της γενικής γραμματείας Μετανάστευσης για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας της υπηρεσίας Ασύλου ή για την παροχή διερμηνείας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κατά καιρούς σοβαρές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα της υπηρεσίας.

Η πολύμηνη καθυστέρηση της σύμβασης με τα ΕΛ.ΤΑ. για την επίδοση των αποφάσεων ασύλου είχε αποτέλεσμα να παραμένουν οι αποφάσεις στο συρτάρι της υπηρεσίας για περισσότερο από έναν χρόνο. Είναι όμως η πρώτη φορά που η ολιγωρία του υπουργείου έχει τόσο κρίσιμες επιπτώσεις στη ζωή των προσφύγων και της οικογένειάς τους.

Η απάντηση των γερμανικών υπηρεσιών στο αίτημα της Μονάδας Δουβλίνου ήταν αρνητική. Οι γερμανικές αρχές σημειώνουν στις 24 Μαρτίου ότι η προθεσμία μεταφοράς λήγει στις 29 Μαρτίου και παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το νέο αίτημα. Πρόκειται για προσχηματική επίκληση τυπικών λόγων. Ενάμιση μήνα μετά, στις 3 Μαΐου, οι γερμανικές αρχές ενημερώνουν την οικογένεια του πρόσφυγα που βρίσκεται στη Γερμανία ότι δεν δέχονται τη μεταφορά των συγγενών του μετά τη λήξη της προθεσμίας και ότι την ευθύνη για την εξέταση του αιτήματος ασύλου την έχει πλέον η Ελλάδα.

Από τις 16 υποθέσεις της Equal Rights Beyond Borders, μόνο σε δύο υπήρξε θετική απάντηση των αρχών της Δανίας και της Σουηδίας στο αίτημα της Μονάδας Δουβλίνου να γίνει η μεταφορά των προσφύγων και μετά την παρέλευση της προθεσμίας για ανθρωπιστικούς λόγους. Η προσήλωση της Γερμανίας στους τύπους του Κανονισμού του Δουβλίνου υποκρύπτει βέβαια την ευρύτερη πολιτική στάση της στο προσφυγικό. Αλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν είχε διστάσει να παραβιάσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου το 2017, ερχόμενος σε άτυπη συμφωνία με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για μηνιαίο πλαφόν στις οικογενειακές επανενώσεις, πολιτική που παρέτεινε τον εγκλωβισμό περισσότερων από 2.000 προσφύγων στην Ελλάδα για πολλούς μήνες.

Παραμένει άγνωστη η τύχη των προσφύγων μετά τη ματαίωση της οικογενειακής τους επανένωσης στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία Ασύλου έχει ενημερώσει ότι θα εξεταστούν άμεσα τα αιτήματα ασύλου επί της ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι για τους πρόσφυγες αυτούς δεν ισχύουν οι προβλέψεις της αμφιλεγόμενης ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, που ορίζει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» και κρίνει απαράδεκτα τα αιτήματα ασύλου της πλειονότητας των προσφύγων στη χώρα μας.

Ωστόσο, είναι άγνωστο πώς θα εξαιρεθούν από την ΚΥΑ οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, μια και δεν υπάρχει σχετική μεταβατική διάταξη για την εφαρμογή της. Παραμένει επίσης άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η εξέταση ασύλου και, σε περίπτωση θετικής απόφασης, αν θα καταφέρουν και πώς οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν στη Γερμανία για να ξανασμίξουν με την οικογένειά τους.

«Η Ελλάδα όφειλε να μεταφέρει εγκαίρως όλους τους αιτούντες άσυλο των οποίων τα αιτήματα επανένωσης έχουν γίνει δεκτά από άλλα κράτη-μέλη κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ. Η κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι αιτούντες μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας μεταφοράς τούς φέρνει αντιμέτωπους με ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων τους να συνενωθούν με τις οικογένειές τους».

Ηλιάνα Μπόμπου, δικηγόρος, Equal Rights Beyond Borders

Η ιστορία της Μπουσρά

Οταν η 24χρονη Μπουσρά από τη Συρία συνειδητοποίησε ότι ματαιώθηκε η οικογενειακή επανένωση με τον σύζυγό της στη Γερμανία και ότι θα συνεχίσει να μένει στις αβίωτες συνθήκες της νέας δομής της Μαλακάσας, ιδιαίτερα επικίνδυνες για μια μόνη γυναίκα, κλείστηκε στο τζαμί για μια ολόκληρη ημέρα και έκλαιγε ακατάπαυστα.

Η ακύρωση του ταξιδιού για την ίδια και τον οκτάχρονο αδελφό της σημαίνει το άδοξο τέλος μιας δύσκολης προσπάθειας ετών να ξανασμίξει με τον σύζυγό της, που έφυγε το 2015 από τη Συρία και έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία, αναγνωρισμένος πρόσφυγας και με αξιοπρεπή δουλειά.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν από πέντε χρόνια στην πρεσβεία της Γερμανίας στον Λίβανο, όπου πήγε η Μπουσρά (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) για να υποβάλει αίτημα οικογενειακής επανένωσης. Το αίτημα απορρίφθηκε γιατί ο σύζυγός της είχε αλλάξει διεύθυνση και δεν πήρε την επιστολή των γερμανικών αρχών. Το σπίτι της Μπουσρά καταστράφηκε από βομβαρδισμό και η οικογένεια κατέφυγε στο Ιντλίμπ.

Η οικογένεια χωρίστηκε σε μια επιδρομή των ανταρτών και η Μπουσρά αποφάσισε να ακολουθήσει στην Τουρκία τον ξάδελφο της μητέρας της και, σύμφωνα με τη συμβουλή του συζύγου της, να περάσει στην Ελλάδα, για να είναι πιο εύκολη η οικογενειακή επανένωση. Εφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 και αντιμετώπισε μια κατάσταση σοκαριστική, που την υπέμενε με την ελπίδα της οικογενειακής επανένωσης. Η θετική απάντηση της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο ήταν μια δικαίωση για τις δοκιμασίες της. Η ματαίωση του ταξιδιού την έχει βυθίσει σε μια βουβή απόγνωση.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που μου συμβαίνει. Περίμενα πέντε χρόνια για να φτάσουμε σ’ αυτή την κατάληξη. Τι να πω; Ο σύζυγός μου έπαθε καρδιακή προσβολή και είναι στο νοσοκομείο στο Βερολίνο εξαιτίας όλου αυτού. Το μόνο που θέλω είναι να τον δω. Τι έφταιξα για να πληρώνω για τα λάθη των άλλων; Γιατί να πληρώσω εγώ την καθυστέρηση με τα αεροπορικά εισιτήρια;» λέει στην «Εφ.Συν.».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας