• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 22.3°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.5°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 15.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 19.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.1°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 13.8°C / 22.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 20.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  32%
John Thys, Pool via AP

Γιόχανσον: Περίεργος τρόπος να προστατεύεις τα σύνορά σου με κανόνια ήχου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα κανόνια ήχου είναι μεν «ένας περίεργος τρόπος» να προστατεύει κανείς τα σύνορά του, αλλά είναι εντάξει αν δεν παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. 

Κληθείσα να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερώτημα η Επίτροπος, αφού σημείωσε ότι το θέμα των κανονιών ήχου δεν συζητήθηκε σήμερα και ότι δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., τόνισε ότι «κατά τη γνώμη μου, είναι ένας περίεργος τρόπος για να προστατεύετε τα σύνορά σας». Όπως είπε «η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία μόνο με τρόπο που δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». 

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός υπεραμύνθηκε της χρήσης των εν λόγω συσκευών καταγράφοντας το θετικό υπηρεσιακό ιστορικό προστασίας της ανθρώπινης ζωής από την ελληνική αστυνομία. «Η γνώμη μας είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τρόπο που δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, με τρόπο που μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ χωρίς να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Τα επιχειρησιακά ζητήματα τα χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομίαμ και μπορώ να πω ότι τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν άριστες επιδόσεις στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στα σύνορα και στο Αιγαίο, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η προετοιμασία των εγκαταστάσεων φιλοξενίας μεταναστών για τον επόμενο χειμώνα.

Η Επίτροπος έκανε λόγο για «ειλικρινή συζήτηση» και κατέγραψε βελτίωση της κατάστασης, από την εποχή της ανάληψης των καθηκόντων της, καθώς από 42.000 μετανάστες στα ελληνικά  νησιά σήμερα βρίσκονται κάτω από 10.000.

«Και εργαζόμαστε πολύ μαζί για να έχουμε καλές συνθήκες υποδοχής, και αυτή ήταν μια από τις πτυχές των ζητημάτων για τα οποία συζητήσαμε σήμερα, πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι τα 10.000 άτομα που βρίσκονται επί του παρόντος στα ελληνικά νησιά δεν θα έχουν ξανά ένα δύσκολο χειμώνα», είπε.
Επιπλέον η Επίτροπος έθεσε στον υπουργό και την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της φερόμενης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα.

H Ελλάδα μπόρεσε να μετριάσει τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης τους τελευταίους πολλούς μήνες, μειώνοντας τις πρωτογενείς ροές στην ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα παρέχοντας βελτιωμένη ικανότητα υποδοχής και πολύ καλύτερo πρόγραμμα ενσωμάτωσης σε αντίθεση με αυτό που είχαμε πολλά χρόνια πριν υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης κατά τις κοινές δηλώσεις.

«Ανανεώνουμε την ικανότητα πρώτης υποδοχής με νέες δομές στην Σάμο, την Κω και τη Λέρο περιμένοντας να λειτουργήσουν το καλοκαίρι 2021» σημείωσε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση επίσης για την ανάγκη προόδου σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «που είναι σημαντικό να προχωρήσει».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι με την κυρία Γιόχανσον «μιλήσαμε για την εξωτερική διάσταση και την ανάγκη να χτιστούν σχέσεις που λειτουργούν με τις χώρες τράνσιτ και τις χώρες προέλευσης, και την περίπτωση της Ελλάδας συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, από την ΕΕ και από την Τουρκία, αποτρέποντας από την πλευρά της Τουρκίας παράτυπες αναχωρήσεις από τουρκικό έδαφος προς την ΕΕ αλλά επίσης δεχόμενη τις επιστροφές αυτών που δεν είναι επιλέξιμοι διεθνούς προστασίας» επισήμανε.

«Όπως γνωρίζετε το αίτημα για επιστροφή 1450 ανθρώπων που έγινε τον Ιανουάριο του 2021 παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Επιτροπής ακόμη εκκρεμεί» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε την υποχρέωση της Άγκυρας «να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας». «Ήμουν πρόσφατα στην Τουρκία με αυτό το σταθερό μήνυμα. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι ακόμη σε ισχύ και από την πλευρά της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, αλλά η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση. Για παράδειγμα όταν έχει να κάνει με τις επιστροφές από την Ελλάδα, όταν έχει να κάνει με την αποτροπή παράτυπων αναχωρήσεων», τόνισε.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
Την αγωνία των ΓχΣ και του συνόλου των οργανώσεων και των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό δε δείχνουν να συμμερίζονται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Ευρωπαία επίτροπος.
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιλβα Γιόχανσον: «Είμαι περήφανη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου»
Καμία αλλαγή δεν εξετάζει για το προτεινόμενο Σύμφωνο η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, παρά το γεγονός ότι εντείνονται οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο...
Ιλβα Γιόχανσον: «Είμαι περήφανη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το φιάσκο του Έβρου
Μέσα σε λίγες ώρες τα φιλοκυβερνητικά μέσα άλλαξαν γραμμή, και εκεί που διέδιδαν κινδυνολογικά σενάρια αυξημένης κινητικότητας προσφύγων - μεταναστών στον Έβρο, το πρωί αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν
Το φιάσκο του Έβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
Μέχρι και την έκτακτη κατάσταση που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊoύ στη ροή των προσφύγων και μεταναστών και στην λειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου δεν διστάζει να παρουσιάσει σαν επιτυχία της...
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας
Να μεταθέσει στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) την ευθύνη για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα, όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κορονοϊού, επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
O υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. 
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας