• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.3°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 4.0°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.4°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 10.4°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  78%

Το νομοσχέδιο είναι το πρώτο κείμενο της ελληνικής νομοθεσίας που αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια και μάλιστα τους δίνει καθεστώς οικογένειας όμως υπολείπεται σε σημαντικά ζητήματα

Το σύμφωνο συμβίωσης επιτέλους αναβαθμίζεται

 • A-
 • A+

Eνάμιση χρόνο μετά την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του νέου συμφώνου συμβίωσης με το οποίο αίρεται ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αυτοί που το συνάπτουν αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό του γάμου και έχουν εν μέρει πρόσβαση σε ανάλογα δικαιώματα, καθώς «αναγνωρίζονται οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των μερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει στη δημόσια διαβούλευση σε περίπου δέκα ημέρες και σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο ως μέρος πολυνομοσχεδίου του υπουργείου που θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων ζητήματα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για το πρώτο κείμενο της ελληνικής νομοθεσίας που αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια και μάλιστα τους δίνει καθεστώς οικογένειας, έστω και αν στην παρούσα μορφή του υπολείπεται σε σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα παραπέμπονται να διευθετηθούν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, με προεδρικό διάταγμα που θα βγει ύστερα από πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό έγινε καθώς δεν ήταν έτοιμο το υπουργείο Εργασίας να προβεί σήμερα στις αναγκαίες αλλαγές. Ωστόσο, καθώς ο υπουργός Εργασίας αποκτά το δικαίωμα να ρυθμίσει «τους όρους, τις προϋποθέσεις και την έκταση εφαρμογής» των εργατικών και ασφαλιστικών διατάξεων σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο, ΛΟΑΤ οργανώσεις ανησυχούν μήπως η εφαρμογή των δικαιωμάτων δεν είναι τελικά πλήρης.

Ελλείψεις στην τεκνοθεσία

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά ζητήματα παιδιών, το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί τους όρους «τεκμήριο πατρότητας», «μητέρα» και «πατέρας», γεγονός που εξαιρεί από τη δυνατότητα επιμέλειας παιδιών ή τεκνοθεσίας τα ζευγάρια στα οποία συμμετέχει τρανς άτομο όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο, για να αλλάξει η ορολογία χρειάζεται αλλαγή σε ολόκληρο το αστικό δίκαιο, ενώ το ζήτημα των παιδιών αναμένεται να ρυθμιστεί με την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου που σχεδιάζει προσεχώς το υπουργείο.

Το σύμφωνο δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο σε άλλη χώρα ούτε για το καθεστώς διαμονής αλλοδαπού που έχει συνάψει σύμφωνο με Ελληνα.

Ο γενικός γραμματέας Κωστής Παπαϊωάννου έχει δεσμευτεί σε συνάντησή του με ΛΟΑΤ οργανώσεις πως θα συμπεριλάβει βελτιώσεις που είναι σύμφωνες με το πνεύμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς πως το νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ισονομίας.

«Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και στη χώρα μας οι οικογενειακές σχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή οικογένεια του έγγαμου ετερόφυλου ζευγαριού και των βιολογικών παιδιών του. Η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου σε αυτές τις διαρκώς εξελισσόμενες κοινωνικές συνθήκες είναι μια διαρκής διαδικασία. Η θέσπιση του νέου συμφώνου συμβίωσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αυτής της διαδικασίας», αναφέρει το υπουργείο.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση δεν αφορά τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το θέμα εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο έπειτα από προσφυγές εναντίον της ακύρωσης των γάμων ομοφύλων που τελέστηκαν στην Τήλο, με τις εισηγήσεις δύο αρεοπαγιτών να είναι αρνητικές.

Τι προβλέπεται

■ Πιθανότατα θα υπάρξει δυνατότητα τα δύο μέρη να εισπράττουν από τη δουλειά τους μια μορφή οικογενειακής παροχής, αντίστοιχη με το επίδομα που χορηγείται στους παντρεμένους, αποκτώντας παράλληλα δικαίωμα να ζητήσουν και συνυπηρέτηση (στην ίδια πόλη), με βελτίωση των κληρονομικών δικαιωμάτων που σχετίζονται και με περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν στη διάρκεια της συμβίωσής τους.

■ Θα δικαιούνται διατροφή σε περίπτωση χωρισμού αν ένα από τα δύο πρόσωπα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, όπως συμβαίνει και με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

■ Θα μπορούν να ρυθμίσουν τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα. Εάν ωστόσο δεν το επιλέξουν, έχουν πλήρη δικαιώματα, περιουσιακά και κληρονομικά.

■ Ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις. Για παράδειγμα, τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου.

■ Για όσα ζευγάρια είχαν συνάψει σύμφωνο μέχρι την ισχύ του νέου νόμου εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του παλιού συμφώνου, εκτός από όσα προβλέπονται για τη λύση του συμφώνου. Τα μέρη έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στις διατάξεις του νέου συμφώνου με συμβολαιογραφική πράξη.

Αντιδράσεις ΛΟΑΤ οργανώσεων

ΟΛΚΕ (ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

«Η επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια, η εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον πολιτικό γάμο σε ό,τι αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα και η πρόβλεψη για την έκδοση προεδρικού διατάγματος εντός έξι μηνών με στόχο την εξίσωση στα ασφαλιστικά δικαιώματα μας δίνουν επιτέλους τη δυνατότητα να γίνουμε οι ίδιοι ρυθμιστές των ζωών μας. Ταυτόχρονα, η έλλειψη μέριμνας για την τεκνοθεσία και την τρανς γονεϊκότητα, καθώς και η διάκριση που συνιστά ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από τον πολιτικό γάμο αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις της ΟΛΚΕ και δείχνουν με σαφήνεια τα επόμενα βήματα τα οποία οφείλει να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση και για τα οποία θα συνεχίσουμε να παλεύουμε».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

«Διορθώνει την τεράστια αδικία του νόμου 3719/2008 και εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ελλιπές σε σχέση με τις ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να λύσουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις ήδη υπάρχουσες ομογονεϊκές οικογένειες. Ελπίζουμε, η υπόσχεση από τη μεριά του υπουργείου ότι εν καιρώ θα γίνει αναθεώρηση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου θα ρυθμίσει τα ζητήματα που δεν καλύπτει το παρόν προτεινόμενο νομοσχέδιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
Νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων συνιστά ο νόμος -πλέον- για το σύμφωνο συμβίωσης, με εξαίρεση τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών, για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός...
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο αγώνας των τρανς δεν έχει τελειώσει
Mε την καθιερωμένη πια πορεία με αναμμένα κεριά προς τη Βουλή, σε ένδειξη μνήμης για τα τρανς θύματα σε όλο τον κόσμο, 325 την εφετινή χρονιά, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η 8η ετήσια εκδήλωση του...
Ο αγώνας των τρανς δεν έχει τελειώσει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερευνα για ρατσιστικό βίντεο στο διαδίκτυο
Μήνυμα μηδενικής ανοχής στον ρατσιστικό λόγο στέλνει η γ. γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, που υπέβαλε αναφορά στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση...
Ερευνα για ρατσιστικό βίντεο στο διαδίκτυο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασπίδα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Η πλήρης προστασία μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, των ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα μας ολομόναχοι, χωρίς κανέναν δικό τους, είναι το μεγάλο στοίχημα των εμπλεκόμενων αρχών για τους...
Ασπίδα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βήμα προς την ισονομία
Ραντεβού έξω από τη Βουλή δίνουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ την ημέρα που ψηφίζεται το Σύμφωνο Συμβίωσης για μια διαδήλωση που συνδυάζει γιορτή, διεκδίκηση και διαμαρτυρία, όπως συνδυάζει το...
Βήμα προς την ισονομία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σύμφωνο συμβίωσης μέσω ληξιαρχείου
Η ισχύς του ιδιωτικού συμφωνητικού θα ξεκινά μετά την κατάθεση αντιγράφου στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλόμενων έτσι ώστε να αναβαθμίζεται ως μια πράξη επικυρωμένη από το κράτος που θα αποδίδει...
Σύμφωνο συμβίωσης μέσω ληξιαρχείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας