Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ισορροπημένο και λειτουργικό»

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι», η Ν.Δ. επιφυλάχτηκε, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και «όχι» η Χρυσή Αυγή

PHASMA/ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Ισορροπημένο και λειτουργικό»

  • A-
  • A+

Οι διαφωνίες των κομμάτων για την απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα παρέμειναν και στη χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ωστόσο το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ευρεία πλειοψηφία, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛΛ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν υπέρ, τη Ν.Δ. να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην ολομέλεια, το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» και τη Χρυσή Αυγή να καταψηφίζει.

Αίσθηση προκαλεί η στάση του Ποταμιού, με την εισηγήτρια Κ. Μάρκου να μιλά για κριτήριο «ελληνικότητας» των μεταναστών δεύτερης γενιάς και όχι απλώς δεσμών με την ελληνική κοινωνία, και να φέρνει στη συζήτηση τους «κινδύνους» που προκύπτουν από την αύξηση της προσφυγικής ροής στα νησιά, μολονότι το ζήτημα των προσφύγων δεν συνδέεται με το ζήτημα της ιθαγένειας.

Το κόμμα ζητά να μη χορηγείται ιθαγένεια με την εγγραφή στην Α’ Δημοτικού σε όσα παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα (με την προϋπόθεση να μένει ο ένας γονιός νόμιμα στην Ελλάδα με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος ή αορίστου χρόνου πέντε χρόνια πριν γεννηθεί το παιδί), αλλά αφού ολοκληρώσουν το Δημοτικό, στην ηλικία των 12, με μόνη προϋπόθεση να είναι νόμιμος ο γονιός τη στιγμή της γέννησης. Το Ποτάμι θα καταθέσει σχετική τροπολογία κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια και ισχυρίζεται πως, αν γίνει δεκτή η πρότασή του, θα μπορούν να πάρουν αμέσως ιθαγένεια χιλιάδες παιδιά.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν πως διατάξεις αυτής της φιλοσοφίας που υπήρχαν στον νόμο Ραγκούση κρίθηκαν αντισυνταγματικές στο ΣτΕ και επισημαίνουν πως στις ρυθμίσεις του τωρινού νομοσχεδίου προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας στην ηλικία των 15, με την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

«Κράχτης»

Παρόμοια επιχειρήματα υπέρ της ολοκλήρωσης του Δημοτικού ως προϋπόθεσης για την ιθαγένεια διατυπώνει και η Ν.Δ., που επισείει και αυτή τον υποτιθέμενο κίνδυνο να λειτουργήσει το νομοσχέδιο σαν «κράχτης παράνομων μεταναστών».

Δεν παραλείπει, άλλωστε, να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της αυξημένης προσφυγικής ροής στα νησιά, την οποία επιμένει να αποδίδει στην υποτιθέμενη «χαλαρή πολιτική ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης», παρ’ όλο που τα στοιχεία διαψεύδουν αυτήν την ερμηνεία.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του δηλώνει πως δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που κινείται σε θετική κατεύθυνση, επισημαίνει όμως ότι αποκλείει πολλά παιδιά μεταναστών και πως δεν διασφαλίζει επαρκώς τα εργατικά δικαιώματα στις διατάξεις για την εποχική εργασία ή στην ενσωμάτωση των οδηγιών της Ε.Ε.

Επιφυλάξεις για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου διατυπώνουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως εξακολουθεί να θεωρεί καλύτερο τον νόμο Ραγκούση, καταλαβαίνει όμως την ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ.

«Εξαιρετικό και ισορροπημένο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η αν. υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου και δήλωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να σταθεί τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και στο ΣτΕ και να παραμείνει λειτουργικό για πολύ καιρό.

«Ενθαρρύνσεις»

Στην τοποθέτηση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων χθες το πρωί, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Στ. Καρμαντζή, ο οποίος αναφέρθηκε -και αυτός- στο άσχετο ζήτημα της προσφυγικής ροής στα νησιά και διαπίστωσε με σοβαρότητα πως η αύξηση της άδειας παραμονής από ένα σε δύο έτη «ενθαρρύνει όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας».

Εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων εξέφρασαν τη χαρά τους που ύστερα από δέκα χρόνια αγώνων συζητείται το ζήτημα στη Βουλή και ζήτησαν να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, ώστε να μην αποκλείονται ολόκληρες κατηγορίες μεταναστών, όπως οι μετανάστες δεύτερης γενιάς που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το σχολείο. «Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη», είπε ο Β. Καρύδης, βοηθός Συνήγορος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια
Με διευρυμένη πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψηφίστηκαν χθες και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προχθές η Χρυσή...
Πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
Νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων συνιστά ο νόμος -πλέον- για το σύμφωνο συμβίωσης, με εξαίρεση τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών, για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός...
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
Την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον Εβρο, στο ενδεχόμενο μαζικής διέλευσης προσφύγων από την Τουρκία, στην περιοχή θα υπάρχουν περιπολίες από τον Στρατό αλλα...
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την...
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας