• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.9°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -4.1°C / 1.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 5.7°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / -2.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -4.8°C / 0.1°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -7.6°C / -6.0°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 3.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.8°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 6.1°C
  8 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  7 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  5 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -1.1°C / 0.5°C
  3 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.3°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -0.7°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.1°C / 1.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιάσκο οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας

 • A-
 • A+
Πώς δικαιολογεί ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας τη μικρή συμμετοχή. ● Η πολύωρη καθυστέρηση και η ταλαιπωρία των υποψηφίων. ● Αντιπολίτευση και φορείς στον χώρο του μεταναστευτικού εκτιμούν πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταργήσει στην πράξη την πολιτογράφηση για τη μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερόμενων, είτε αποθαρρύνοντάς τους από τη συμμετοχή είτε βάζοντας εμπόδια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Πολύ μικρός αριθμός συμμετοχής και πολύωρες καθυστερήσεις στα εξεταστικά κέντρα σημάδεψαν την Κυριακή τις πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας και γνώσεων ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτικών θεσμών, απαραίτητη για να μπορούν πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση.

Οι εξετάσεις της Κυριακής ενισχύουν την εντύπωση της βιασύνης και της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε τη διαδικασία το υπουργείο Εσωτερικών τους προηγούμενους μήνες. Το κυριότερο, δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν στον αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα και επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Περισσότερα από 30.000 αιτήματα για πολιτογράφηση εκκρεμούν για χρόνια, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, και οι άνθρωποι που τα υπέβαλαν πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό για το παράβολο καλούνται τώρα να εξεταστούν με το νέο σύστημα. Ωστόσο, ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν στις εξετάσεις της Κυριακής είναι τελείως αναντίστοιχος. Συμμετοχή δήλωσαν μόνο 2.425 υποψήφιοι, ενώ στα 20 εξεταστικά κέντρα σε επτά πόλεις προσήλθαν 2.176.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας, πολλοί από αυτούς που δεν προσήλθαν ενώ είχαν δηλώσει συμμετοχή δικαιολογούνται για λόγους ανωτέρας βίας και ιατρικούς λόγους, καθώς είχαν επαφή τις προηγούμενες ημέρες με κρούσμα κορονοϊού ή βρέθηκαν θετικοί οι ίδιοι. Αυτοί μπορούν να συμμετάσχουν στις δεύτερες πανελλαδικές εξετάσεις του έτους τον Νοέμβριο χωρίς να ξαναπληρώσουν παράβολο.

Πιστοποίηση

Οσο για την πολύ μικρή συμμετοχή όσων είχαν ήδη υποβάλει αίτημα πολιτογράφησης, ο κ. Μπαλέρμπας σημειώνει την πιθανότητα κάποιες χιλιάδες να έχουν φύγει από τη χώρα και να έχουν εγκαταλείψει τη διαδικασία, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους, τουλάχιστον για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν από το 2015.

Επισημαίνει επίσης ότι άλλοι μπορεί να μη χρειάζονται πιστοποίηση μέσω εξετάσεων, καθώς είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής ή της δευτεροβάθμιας ή και της ανώτατης εκπαίδευσης. Αλλά και με τις διευκρινίσεις αυτές, ο αριθμός της συμμετοχής στις εξετάσεις της Κυριακής δεν ξεπερνά το 10% στην καλύτερη περίπτωση.

Ο κ. Μπαλέρμπας επισημαίνει ότι η μικρή συμμετοχή οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια καινούργια διαδικασία με την οποία δεν έχουν εξοικειωθεί οι ενδιαφερόμενοι και ότι οι εξετάσεις του Νοεμβρίου θα επιτρέψουν την ασφαλή αξιολόγηση του συστήματος.

Διαφορετική γνώμη έχουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι φορείς και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, που βλέπουν να δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο η εκτίμησή τους ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταργήσει στην πράξη την πολιτογράφηση για τη μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερόμενων, είτε αποθαρρύνοντάς τους από τη συμμετοχή είτε βάζοντας εμπόδια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Ηδη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή επισημάνθηκε, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από την εισηγήτρια της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση εισάγει εισοδηματικά και ταξικά κριτήρια στην πολιτογράφηση και ότι δυσκολεύει υπέρμετρα τις εξετάσεις, βάζοντας πολύ υψηλή βάση εισαγωγής και αυξάνοντας το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων.

Η τράπεζα θεμάτων που δημοσιοποίησε τον Φεβρουάριο περιείχε ερωτήσεις που έμειναν παροιμιώδεις τόσο για τη δυσκολία τους όσο και για το γεγονός ότι είναι αποκομμένες από την εμπειρία και την εκπαίδευση όχι μόνο των μεταναστών που ζουν χρόνια στη χώρα, αλλά και των περισσότερων Ελλήνων. Σε μια κίνηση με εμφανή στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δείξει ευαισθητοποίηση, το υπουργείο δημοσιοποίησε τον Απρίλιο τις σωστές απαντήσεις στις περίπου 900 ερωτήσεις, δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της τράπεζας θεμάτων και μόλις έναν μήνα πριν από τις εξετάσεις.

Χρειάστηκε μάλιστα να αλλάξει τις απαντήσεις σε ορισμένες κατηγορίες θεμάτων, καθώς βρέθηκαν λάθη, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει ένα συγκεντρωτικό παρόραμα που θα διευκόλυνε τους υποψήφιους να εντοπίσουν τις αλλαγές. Τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας με τρόπο μάλλον δύσχρηστο, ενώ το σύστημα καθυστερεί να εμφανίσει τα στοιχεία και δεν είναι καθόλου φιλικό σε κινητά τηλέφωνα. Πολλοί ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη καταφύγει σε λυσάρια που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, κόστους αρκετών δεκάδων ευρώ, τα οποία όμως ελέγχονται για την αξιοπιστία τους, ή αναγκάστηκαν να γραφτούν σε φροντιστήρια, τα οποία ωστόσο λειτουργούσαν και αυτά χωρίς κεντρικές οδηγίες από το υπουργείο.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια οικονομικής ένταξης των μεταναστών ώστε να δικαιούνται να πολιτογραφηθούν. Κοντολογίς, ο υποψήφιος πρέπει να παρουσιάζει ετήσιο εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό υπαλλήλου για δύο έως επτά συνεχόμενα έτη πριν από το αίτημα πολιτογράφησης, ανάλογα με το νομικό καθεστώς και τη διάρκεια της άδειας διαμονής. Η απαίτηση θεωρείται εξωπραγματική για την ελληνική αγορά εργασίας, ιδίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεταξύ των μεταναστών και με τη μαύρη και επισφαλή εργασία να ανθεί.

Αλλά και οι λίγοι που τόλμησαν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της Κυριακής γνώρισαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, αν και δεν έπεσε κάποια από τις ακραίες ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων. Οι υποψήφιοι καλούνταν να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8, όταν θα έκλειναν οι πόρτες. Η διαδικασία αναμενόταν να κρατήσει έξι – επτά ώρες, ωστόσο φάνηκε από νωρίς ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι τελευταίοι εξεταζόμενοι στα προφορικά έφυγαν από τα κέντρα γύρω στις 6.30 το απόγευμα. Μάλιστα, καθώς υπάρχουν μόνο επτά εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όσοι έρχονταν από άλλες πόλεις ή από νησιά και είχαν βγάλει εισιτήριο επιστροφής για το ίδιο βράδυ έπρεπε να το ακυρώσουν και να βρουν πού θα περάσουν τη νύχτα. Καθώς όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ήταν εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και να ενημερώσουν τους δικούς τους για τη μεγάλη καθυστέρηση. Τέλος, δεν έλειψαν μεμονωμένες περιπτώσεις υποψηφίων που δυσκολεύτηκαν στην αίτηση λόγω τεχνικών ζητημάτων της πλατφόρμας, όπως και υποψήφιοι που είχαν ολοκληρώσει την αίτηση αλλά δεν είχαν καταγραφεί στις λίστες των εξεταστικών κέντρων και δεν έγιναν δεκτοί.

Κανόνες

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλέρμπας σημειώνει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε βλάβες ή προβλήματα στον εξοπλισμό των σχολείων που λειτούργησαν σαν εξεταστικά κέντρα και ότι θεωρείται δικαιολογημένη. Υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, που θα τεθεί σε εφαρμογή φέτος στις Πανελλήνιες, και κάνει λόγο για απόλυτα επιτυχή διαδικασία. Σημειώνει ότι το νέο σύστημα διασφαλίζει εξετάσεις καθολικές, αντικειμενικές και αδιάβλητες. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες που ισχύουν για όλους. Κανείς δεν βαδίζει στο άγνωστο, όπως στο παρελθόν.

Η πολιτογράφηση αντιμετωπίζεται με καθολικότητα και όχι κατά περίπτωση, όπως γινόταν με τις προφορικές εξετάσεις των επιτροπών, γεγονός που δημιουργούσε ζητήματα υποκειμενικότητας, ίσως και διαφθοράς», λέει. Σημειώνει ότι οι ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων είναι αντιπροσωπευτικές και ότι το υπουργείο δεν είχε νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις και εκτιμά ότι θα υπάρξει εξοικείωση των υποψηφίων με το νέο σύστημα.

Αντιδράσεις

«Θέτοντας δυσθεώρητα εμπόδια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί αυτό που δεν τολμά να παραδεχθεί ευθέως. Να στερήσει από τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας για χρόνια το δικαίωμα της πολιτογράφησης» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αυτό καταδεικνύει το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις μεθοδεύσεις της επιλέγει τη βαθιά συντήρηση, την ξενοφοβία και τον απομονωτισμό» σημειώνουν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η υπεύθυνη Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη και ο γραμματέας του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Χρονόπουλος.

«Οι σαδιστικοί αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. στοίχισαν [...] πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ που ξοδεύτηκε με απευθείας αναθέσεις, συγκρότηση αμειβόμενων επιτροπών και αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής επιτηρητών και βαθμολογητών (!). Η “παλιά καλή (;)” Δεξιά βρήκε τρόπο να στήσει έναν ακόμη πελατειακό μηχανισμό…», υπογραμμίζουν και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συγκρότησε επιστημονική επιτροπή για την τράπεζα θεμάτων «από “αρεστούς” καθηγητές πανεπιστημίου» που αποφάσισαν χωρίς καμία διαβούλευση.

«Φυσικό επακόλουθο η μειωμένη συμμετοχή, μιας και η εξεταστέα ύλη δημοσιεύτηκε πριν ελάχιστες ημέρες, με έναν τεράστιο όγκο θεμάτων (άνω των 900 σελίδων) και ύλη πρωτοφανούς δυσκολίας», σχολιάζει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Η τράπεζα θεμάτων «διαμορφώνει μια μονοδιάστατη και στατική πρόσληψη της ιδιότητας του πολίτη που δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφίων (επαγγελματικά, γεωγραφικά, ταξικά, φύλου), τα άμεσα βιώματα και τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχουν διαμορφώσει με τη νέα τους πατρίδα, σε συνδυασμό φυσικά με τις όποιες γνωσιακές δεξιότητες αυτοί φέρουν και από την προηγούμενή τους», επισημαίνουν οι οργανώσεις Generation RED 2.0 και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε αναλυτική κριτική αποτίμηση των ερωτήσεων της τράπεζας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με νέες βελτιώσεις η ιθαγένεια
Τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι στο οικείο Συμβούλιο σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και άλλαξε προς το καλύτερο τα τεκμήρια διαβίωσης.
Με νέες βελτιώσεις η ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕλΕΔΑ: Ο Μ. Βορίδης επαναφέρει τα προβληματικά τεκμήρια για απόδοση ιθαγένειας
Στοιχεία αντισυνταγματικότητας, αλλά και αλλαγή των κριτηρίων για την οικονομική και κοινωνική ένταξη επί το αυστηρότερο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς πολίτες που ζουν και εργάζονται...
ΕλΕΔΑ: Ο Μ. Βορίδης επαναφέρει τα προβληματικά τεκμήρια για απόδοση ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
Πληθαίνουν οι καταγγελίες κομμάτων ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει του οποίου για να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης, θα πρέπει, αφού πληρώσει ένα σωρό χρήματα, να επιτύχει σε μια...
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόμνημα με μέτρα για τον εξορθολογισμό της ελληνικής νομοθεσίας
Σειρά πολλών μέτρων περιλαμβάνει το αναλυτικό υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα η Ελληνική Ενωση των Δικαιωμάτων του...
Υπόμνημα με μέτρα για τον εξορθολογισμό της ελληνικής νομοθεσίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στήνονται οι δομές για την εκταμίευση των 470 εκατ.
Θέμα ημερών είναι η σύσταση της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από την οποία θα εκταμιευτεί η τακτική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το προσφυγικό ενώ έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ με την οποία...
Στήνονται οι δομές για την εκταμίευση των 470 εκατ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραβιάζουμε το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο
Το αδιέξοδο της πολιτικής της καταστολής των μεταναστών και προσφύγων παραδέχεται εμμέσως ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος στο «Βήμα», όπου μάλιστα εμφανίζεται η Ελλάδα να παραβιάζει εσκεμμένα τις...
Παραβιάζουμε το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας