• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.8°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»

 • A-
 • A+
Το ελληνικό κίνημα διεκδικεί την ισονομία με την επέκταση του πολιτικού γάμου, την παιδοθεσία και την αναγνώριση όλων των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών και των παιδιών τους.

Η σημερινή μέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας βρίσκει το ελληνικό κίνημα να διεκδικεί την ισονομία με την επέκταση του πολιτικού γάμου, την παιδοθεσία και την αναγνώριση όλων των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών και των παιδιών τους.

Κι ενώ αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα οι προτάσεις της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού τον Μάρτιο, ήδη σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ψήφισμα υπέρ του πολιτικού γάμου, ενώ viral έχει γίνει βίντεο όπου 12 καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με την πρωτοβουλία της ΛΟΑΤΚΙ ομάδας Χανίων, μέλους του πανελλήνιου δικτύου για τη διεκδίκηση της ισότητας στον γάμο Marriage Equality Greece.

«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωσή του εκ μέρους της Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνει τη σθεναρή δέσμευσή της να σέβεται, να προστατεύει και να προωθεί την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των μεσόφυλων», αναφέρει.

Συμπληρώνει ότι «σε όλο τον κόσμο, τα άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ή των φύλων. Η Ε.Ε. εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιούνται, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία». Καταλήγει ότι «η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των ατόμων να είναι ελεύθεροι να είναι αυτοί που είναι και να αγαπούν όποιον επιλέγουν απαιτεί από κοινού προσπάθειες από όλους, κάθε μέρα».

Υπόμνημα προς την Επιτροπή για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης

AP PHOTO

«Τρία πράγματα αναμένει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από την Επιτροπή», δήλωσε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος ο οποίος, έχοντας χειριστεί 40 υποθέσεις διεμφυλικών ατόμων από το 2016, εκπόνησε ειδική μελέτη για να συνεπικουρήσει το έργο της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ Ανθρώπων. «Να εισηγηθεί, πρώτον, τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, δεύτερον, την τεκνοθεσία ακόμη και για όσες και όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης και, τρίτον, να εισηγηθεί μια πλήρως εξωδικαστική και απλή διαδικασία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, με μια αίτηση στο Μητρώο Πολιτών».

Στο υπόμνημα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα που καταγράφονται συστηματικά από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου παλιότερα διαρκούσε κατά μέσο όρο 6,8 μήνες μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης, ενώ μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4491/2017 η μέση διάρκεια είναι 10 μήνες, ενώ «παρά την κατάργηση ιατρικών γνωματεύσεων, εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, δυστυχώς τα Ειρηνοδικεία επιμένουν να περιλαμβάνουν περιττά στοιχεία στις αιτιολογίες τους (π.χ. αναφέρουν μαστεκτομή), καθώς ειρηνοδίκες ερωτούν χωρίς λόγο τους ενδιαφερόμενους για τη διενέργεια ιατρικών διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου, ενώ σε σειρά αποφάσεων έχει καταγραφεί, χωρίς να το έχει ισχυριστεί το πρόσωπο, ότι δήθεν πάσχει από “διεμφυλική διαταραχή”, όρος που είναι πλέον αντιεπιστημονικός, αδόκιμος και τελικά κακοποιητικός για τα τρανς άτομα».

Οπως υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, «το σύνολο των προβλημάτων αυτών θα εξαλειφθούν, εφόσον η Επιτροπή πραγματοποιήσει το σημαντικό βήμα –και ο νομοθέτης ακολουθήσει– να εισηγηθεί την πλήρη απλοποίηση με την ολική κατάργηση του δικαστικού σκέλους».

Διαδικτυακή συζήτηση

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση σήμερα στις 6 μ.μ. για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τον αγώνα κατά των διακρίσεων. Προσκεκλημένοι είναι Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Orlando LGBT+, Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, αν. μέλος Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Νικόλας Μαλανδράκης, creative and communications manager του έργου «LGBTQI+ Voice Up: Project Greece». Συντονίζει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρέλαση υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη και με το βλέμμα στον Ζακ
Οι συμμετέχοντες απαίτησαν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία.
Παρέλαση υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη και με το βλέμμα στον Ζακ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για τα τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ / τη Zackie
«Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη» και «η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί» είναι μερικά από τα συνθήματα που επικράτησαν στην πορεία.
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για τα τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ / τη Zackie
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΥΔ: Πάνω από τα μισά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν διάκριση και μισαλλοδοξία
«Σπάμε τη σιωπή», είναι το μήνυμα της καμπάνιας που «τρέχει» το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και διεκδικεί κατοχύρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών για τους LGBTI ανθρώπους
ΣΥΔ: Πάνω από τα μισά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν διάκριση και μισαλλοδοξία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ/ τη Zackie Oh: Πορεία την Τρίτη στην Αθήνα
Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση στη Γλάδστωνος και πορεία προς το Σύνταγμα, στη μνήμη του Ζακ/ της Zackie Oh, με βασικό αίτημα την απονομή δικαιοσύνης, τρία χρόνια μετά το άγριο λιντσάρισμα.
Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ/ τη Zackie Oh: Πορεία την Τρίτη στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας