• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 23.5°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπόλογοι για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εγκαλεί την κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία και απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τις κλειστές δομές ● Στην απάντησή τους οι Χρυσοχοΐδης, Μηταράκης και Πλακιωτάκης κάνουν πως δεν κατάλαβαν.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Aνεβάζει τους τόνους η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, για την κυβερνητική αδράνεια στο θέμα των «πολυάριθμων και αξιόπιστων» καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, και απευθύνει αυστηρές συστάσεις σχεδόν για το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης τόσο στο θέμα του εχθρικού περιβάλλοντος που δημιουργείται για τις οργανώσεις όσο και στα θέματα των συνθηκών υποδοχής στα νησιά και των σχεδιαζόμενων κλειστών νέων δομών.

Η επίτροπος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο καθένα από αυτά τα ζητήματα σε επιστολή της προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με ημερομηνία 3 Μαΐου. Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε χτες μαζί με την απάντηση των τριών υπουργών με ημερομηνία 11 Μαΐου, επιστολή στην οποία οι τρεις υπουργοί κάνουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα από τις επισημάνσεις της κ. Μιγιάτοβιτς και συνεχίζουν στη γνωστή γραμμή των υπεκφυγών και της άρνησης.

«Είμαι ιδιαιτέρως ανήσυχη για την αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων στις οποίες οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία με βάρκα και που ορισμένες φορές καταγράφεται κιόλας το αίτημά τους για άσυλο έχουν επιβιβαστεί σε life raft από Ελληνες αξιωματούχους και έχουν επαναπροωθηθεί σε τουρκικά ύδατα», σημειώνει η επίτροπος. Υπογραμμίζει ότι τίθεται ζήτημα παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της απαγόρευσης επαναπροώθησης που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση της Γενεύης.

«Αυτές οι προστατευτικές διατάξεις ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που φτάνουν στα σύνορα ενός κράτους-μέλους, έστω κι αν είναι παράτυπος. Επιπλέον, ο τρόπος που αναφέρεται ότι διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις θα ήταν ξεκάθαρα ασύμβατος με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Είμαι βαθιά ανήσυχη ότι συχνά η επίσημη αντίδραση των ελληνικών αρχών είναι απλά να αρνούνται τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, παρά το εξαντλητικό σώμα στοιχείων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια».

Υπογραμμίζει επίσης ότι η επιτήρηση που ασκούν οι οργανώσεις «είναι κρίσιμη για μια υγιή δημοκρατική κοινωνία». Και εκφράζει την ανησυχία της για «το αυξανόμενο περιβάλλον προκλήσεων στο οποίο φαίνεται να λειτουργούν στην Ελλάδα οργανώσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων, όσων ζητούν άσυλο και των μεταναστών».

Στο ζήτημα των συνθηκών υποδοχής, χαιρετίζει τις προσπάθειες αποσυμφόρησης, αλλά επισημαίνει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης, που παραμένουν κάτω του επιτρεπτού, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο βαθιάς ανησυχίας». Και ζητά από τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. «Με ανησυχεί ότι θα οδηγήσουν σε ευρεία και μακρόχρονη στέρηση της ελευθερίας», αναφέρει, σημειώνοντας τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των προσφύγων, ιδίως των παιδιών, που βιώνουν συχνά το σοκ της κράτησης τραυματικά.

Κλείνουν τα μάτια

Σαν να μη διάβασαν την επιστολή ή σαν να μην κατάλαβαν τίποτα, οι τρεις υπουργοί αναφέρονται στο γνωστό αμφιλεγόμενο αφήγημα της «ασύμμετρης απειλής» που τάχα αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό εκ μέρους της Τουρκίας και επαναλαμβάνουν ότι οι ελληνικές αρχές ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανησυχία της κ. Μιγιάτοβιτς ότι η ελληνική κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στις σοβαρές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις.

Ενημερώνουν μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές ακολουθούν ένα αυστηρό πλαίσιο πειθαρχικής και ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών, κάτι που διαψεύδεται πλήρως από το σύνολο των σχετικών εκθέσεων, με πιο πρόσφατη τη μάλλον επιεική ενδιάμεση έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις επαναπροωθήσεις. Οσο για τις ΜΚΟ, σημειώνουν ότι όλα γίνονται για το καλό τους και για το καλό των προσφύγων και μεταναστών και για να διασφαλιστεί ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Διαβεβαιώνουν ότι τα νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν θα περιορίζουν την ελευθερία κίνησης των προσφύγων και μεταναστών, παρά μόνο όσων κρατούνται σε ειδικό κέντρο κράτησης μέσα στις δομές, ενώ αποποιούνται την ευθύνη για τον γεωγραφικό περιορισμό των νεοεισερχόμενων στα νησιά, επικαλούμενοι την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, που βέβαια δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο ούτε μπορεί να υπερισχύει του υπέρτερου δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του για την έκθεση – κόλαφο του Ευρωκοινοβυλίου για τις επαναπροωθήσεις το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
Το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα θέτει στην ελληνική κυβέρνηση η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιμένει να μη βλέπει επαναπροωθήσεις ο Ν. Μηταράκης
Νέο ρεπορτάζ του BBC για τις παράνομες επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο εκθέτει διεθνώς τις βάναυσες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα και την πολιτική ανοχής της Ε.Ε..
Επιμένει να μη βλέπει επαναπροωθήσεις ο Ν. Μηταράκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο
Δεν είναι το πρώτο ούτε το δεύτερο, αλλά ίσως το εκτενέστερο και σαφέστερο, το βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε Αφρικανός από την παράνομη επιχείρηση του Ελληνικού Λιμενικού κατά του ίδιου και άλλων 30 που...
20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
Την αγωνία των ΓχΣ και του συνόλου των οργανώσεων και των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό δε δείχνουν να συμμερίζονται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Ευρωπαία επίτροπος.
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέλουν την Ελλάδα... κρατητήριο προσφύγων
Να μην παίρνουν μέρος στην ένταξη προσφύγων τα κράτη πρώτης υποδοχής σε περίπτωση αυξημένης ροής στα σύνορα πρότεινε ο Νότης Μηταράκης στο Ευρωκοινοβουλίο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του...
Θέλουν την Ελλάδα... κρατητήριο προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας