• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμηχανία για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αφήνει έντονη την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη βαρύτατων παρανομιών εκ μέρους κρατικών αρχών.

Ουσιαστική αδυναμία διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στον Εβρο παραδέχεται ο Συνήγορος του Πολίτη και αποδίδει την αδυναμία αυτή αφενός στις περιορισμένες αρμοδιότητές του και αφετέρου στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι κρατικές αρχές την προσπάθειά του να διερευνήσει πιθανές πράξεις ή παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα εμφανώς αμήχανα συμπεράσματα της ανεξάρτητης αρχής περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσιοποήσε χτες σχετικά με την πορεία της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει από τον Ιούνιο του 2017 για σωρεία καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στα χερσαία σύνορα. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών στην Τουρκία εκείνο το καλοκαίρι, καταγγελίες που προήλθαν από οργανώσεις, φορείς, βουλευτές και κόμματα και έφτασαν μέχρι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια το πεδίο της αυτεπάγγελτης έρευνας διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει δεκάδες καταγγελίες και αναφορές οργανώσεων και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Υπατης Αμροστείας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών κάθε εθνικότητας.

Υστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας, συναντήσεις και επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και εκτεταμένη επικοινωνία με το σύνολο των εμπλεκόμενων αστυνομικών αρχών, τοπικών και κεντρικών, και άλλων κρατικών αρχών, όπως η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας του Συνηγόρου είναι κάτι χειρότερο από πενιχρά. Οι αμήχανες διατυπώσεις του πορίσματος αφήνουν έντονη την εντύπωση μιας εκτεταμένης επιχείρησης πλήρους συγκάλυψης βαρύτατων παρανομιών εκ μέρους των κρατικών αρχών, στην πραγματικότητα ενός πλήρους εμπαιγμού του ίδιου του Συνηγόρου και των αρχών του κράτους δικαίου, και ενισχύουν την αίσθηση ατιμωρησίας των σωμάτων ασφαλείας.

«Ο Συνήγορος απευθύνθηκε σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υποδοχή αλλοδαπών στην περιοχή του Έβρου. Οι απαντήσεις που έλαβε από την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την υπηρεσία Ασύλου και την Ελληνική Αστυνομία ήταν, ότι τα στελέχη και οι υπηρεσίες τους εφαρμόζουν πλήρως την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σέβονται πλήρως και προστατεύουν τα δικαιώματα όσων περάσουν από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος και τους βοηθούν να αποκτήσουν, εφόσον το επιθυμούν, πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου», αναφέρει το πόρισμα. Ομοιόμορφες και γενικόλογες ήταν οι απαντήσεις των τοπικών αστυνομικών τμημάτων, που «αρνούνταν κατηγορηματικά οποιανδήποτε ανάμιξη σε επαναπροωθήσεις [και] απηχούσαν τις απαντήσεις των κεντρικών υπηρεσιών της αστυνομίας σε αντίστοιχα έγγραφα του Συνηγόρου». . .

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το πλήθος των καταγγελιών δημιουργεί «ανησυχία για το επίπεδο προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα» και προσθέτει ότι «η ανταπόκριση της διοίκησης στις παραπάνω καταγγελίες δεν έχει συμβάλει μέχρι σήμερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας μέσω ενδελεχούς διερεύνησης των καταγγελιών». Είναι φανερό ότι η λέξη “ανησυχία” εξαντλεί τα όρια της ευγένειας και ακούγεται πλήρως αναντίστοιχη, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Συνήγορος αναγνωρίζει ότι οι κατηγορίες αφορούν «βαρύτατη παραβίαση θεμελιώδους κανόνα διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου και της αντίστοιχης νομολογίας».

Πενιχρά είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνηγόρου στο πλαίσιο του Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατκών Αυθαιρεσίας, που διεξάγει παράλληλο πειθαρχικό έλεγχο στα σώματα ασφαλείας για τον τρόπο που διεξάγουν πειθαρχική έρευνα, ο Συνήγορος διερεύνησε έξι υποθέσεις Προκαταρκτικής Διοικητικής Ερευνας(ΠΔΕ). Από αυτές, σε μία περίπτωση ο Συνήγορος έκρινε ανεπαρκές το πόρισμα της ΠΔΕ και διέταξε συμπλήρωση με βάση τις υποδείξεις της ανεξάρτητης αρχής, με το τελικό πόρισμα να αναμένεται. Σε άλλες τρεις υποθέσεις το πόρισμα αναμένεται και σε δύο έχει σταλεί στον Συνήγορο, ο οποίος το μελετά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνεται ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των απελάσεων κατά περίπου 25% μετά το 2020, παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και αυξανόμενος ο αριθμός των κρατούμενων προς...
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
Απολύτως έκθετο αφήνει το Ελληνικό Λιμενικό, την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, η αποκάλυψη εσωτερικών εγγράφων της Frontex για επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Μαζί επαναπροωθούν, μαζί το συγκαλύπτουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν επιχείρησαν να διασώσουν την ομάδα των προσφύγων, αλλά και ότι τους εμπόδισαν στην προσπάθειά τους να...
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
Το άλλοτε πρότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων που υλοποιούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2020 η Υπατη Αρμοστεία, έχει μετατραπεί στα χέρια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε επίπονη εμπειρία για...
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας