• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.2°C / 37.9°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 35.5°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 31.0°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 31.4°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 34.8°C
  2 BF
  19%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.6°C / 35.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.4°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 30.9°C
  0 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 37.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.7°C / 38.1°C
  0 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 31.6°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 35.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  0 BF
  20%

Μάριος Καλέας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς νομικές περγαμηνές ο νέος διοικητής στην Υπηρεσία Ασύλου

 • A-
 • A+
Αιφνιδίασε ο Νότης Μηταράκης με την επιλογή του Μάριου Καλέα στο τιμόνι της υπηρεσίας, που ήταν μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νήσων Αιγαίου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρόσωπο χωρίς τις νομικές περγαμηνές των προκατόχων του επέλεξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για τη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς λήγει η τριετής θητεία του Μάρκου Καραβία, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση τον Απρίλιο του 2018. Το τιμόνι της υπηρεσίας αναλαμβάνει ο Μάριος Καλέας, μέχρι τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νήσων Αιγαίου, επιλογή που μάλλον αιφνιδίασε, αν δεν ξένισε, όσους δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Ο κ. Καραβίας αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Για πρώτη φορά στη θέση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου –ενώ προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητού υπαλλήλου– επιλέγεται στέλεχος από την δημόσια διοίκηση» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, επισήμανση που προκαλεί μάλλον θυμηδία, με δεδομένο το πλούσιο και αμφιλεγόμενο ιστορικό του κ. Μηταράκη στην τοποθέτηση μετακλητών υπαλλήλων όχι μόνο στο γραφείο του, αλλά σε καίριες υπηρεσιακές θέσεις του υπουργείου, μεταξύ των οποίων σε θέση προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας. Αλλωστε, επιλογή του ίδιου είναι ο μετακλητός υποδιοικητής της υπηρεσίας, Ιωάννης Σφυράκης, ο οποίος εμφανίστηκε να αναλάβει καθήκοντα όχι μόνο πριν δημοσιευτεί το ΦΕΚ διορισμού, αλλά πριν καν δημιουργηθεί η θέση, όπως επιλογή του υπουργού είναι και οι μετακλητοί υπάλληλοι που πλαισιώνουν το γραφείο διοικητή και υποδιοικητή.

Ο κ. Καλέας γίνεται ο τρίτος άνθρωπος στο τιμόνι της υπηρεσίας από όταν άρχισε να λειτουργεί το 2013, μετά τη Μαρία Σταυροπούλου και τον Μάρκο Καραβία. Και οι δύο προκάτοχοί του είχαν διοριστεί σε μια εποχή που η υπηρεσία είχε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και προέρχονταν από τον χώρο της νομικής επιστήμης, με υψηλή επιστημονική εξειδίκευση στο Προσφυγικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο κ. Καλέας εργάζεται στην υπηρεσία από το 2013, είναι πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνική Πολιτική από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Sunderland στη διαχείριση ατόμων με αναπηρία. Υπήρξε προϊστάμενος του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου κατά την περίοδο της αυξημένης ροής προσφύγων και μεταναστών το 2016 αλλά και την περίοδο των αποφάσεων για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου με έκπτωση στις δικονομικές εγγυήσεις και ρητό στόχο τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων.

Τον Νοέμβριο του 2019, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση να απορρίψει το αίτημα ασύλου 28 Αφρικανών, μεταξύ των οποίων βρισκόταν θύμα βασανιστηρίων και θύμα επίθεσης τζιχαντιστών, χωρίς να προηγηθεί η συνέντευξη ασύλου, ακρογωνιαίος λίθος της διαδικασίας, με το έωλο επιχείρημα ότι δεν βρέθηκε διερμηνέας στη μητρική τους γλώσσα. Ακολούθησε προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και απόφαση των δευτεροβάθμιων επιτροπών να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Καλέας τοποθετήθηκε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραφείων Ασύλου Νήσων της υπηρεσίας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων
Ακυρώθηκε η οικογενειακή επανένωση προσφύγων με τους οικείους τους στη Γερμανία με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν υπέγραψε στην ώρα της τη σύμβαση με το ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Η κυβέρνηση διέλυσε το όνειρο των ξεριζωμένων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
Την αγωνία των ΓχΣ και του συνόλου των οργανώσεων και των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό δε δείχνουν να συμμερίζονται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Ευρωπαία επίτροπος.
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέλουν την Ελλάδα... κρατητήριο προσφύγων
Να μην παίρνουν μέρος στην ένταξη προσφύγων τα κράτη πρώτης υποδοχής σε περίπτωση αυξημένης ροής στα σύνορα πρότεινε ο Νότης Μηταράκης στο Ευρωκοινοβουλίο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του...
Θέλουν την Ελλάδα... κρατητήριο προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...
Ενημέρωση και συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση εν όψει της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να περάσει τις θέσεις της στη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης...
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
Με στόχο τη φαστ τρακ διαδικασία ασύλου πρόσφυγας με προβλήματα υγείας δέχθηκε πιέσεις για τη συνέντευξη που έπρεπε να δώσει από την Υπηρεσία χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ευάλωτη κατάστασή του.
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας