• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  0 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  94%
AP Photo / Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...

 • A-
 • A+
Το προωθούμενο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αντικαταστήσει τον παρωχημένο κανονισμό του Δουβλίνου, δεν παίρνει ούτε λίγο βάρος από τις πλάτες των χωρών πρώτης υποδοχής όπως εξήγγειλε φιλόδοξα η ελληνική κυβέρνηση ● Ετσι το Μαξίμου ανοίγει διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναγάγει το μεταναστευτικό σε εθνική υπόθεση, την ώρα που εφαρμόζει τις πιο ακραίες αντιπροσφυγικές πολιτικές

Ενημέρωση και συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση εν όψει της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να περάσει τις θέσεις της στη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τον μη λειτουργικό κανονισμό του Δουβλίνου, χωρίς ωστόσο να θεσπίζει γενναίες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης προς τα κράτη πρώτης υποδοχής.

«Οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, τα πέντε ακριτικά νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνα τους όλο το βάρος του μεταναστευτικού. Σε αυτές τις θέσεις επιζητούμε την εθνική συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με πρωτοβουλία του στο υπουργείο με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από αριστερά: Μάρκος Καραβίας, διοικητής υπηρεσίας Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, γ.γ. Μετανάστευσης και Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Φαίνεται ότι κινδυνεύουν ν’ αποδειχτούν άλλη μία φορά ανεδαφικές οι προσδοκίες της κυβέρνησης, που πόνταρε σε δικαιότερη προς τη χώρα μας ευρωπαϊκή πολιτική λόγω και της παρουσίας του Ελληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τις όλο αυτοπεποίθηση δηλώσεις τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να γίνει το καλό παιδί της Ε.Ε. και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα η οποία περνά τώρα στο πάνθεον των διαψεύσεων που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική, αφήνοντας βέβαια παρακαταθήκη τις πιο ακραίες και απάνθρωπες αντιπροσφυγικές πολιτικές.

Αυτές τις πολιτικές που ο κ. Μηταράκης βαφτίζει κατ’ ευφημισμό επιτυχίες: «Εχουμε ανακτήσει τον έλεγχο, οι ροές διατηρούνται σταθερά μειωμένες, η αποσυμφόρηση των νησιών έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, το Ασυλο αντιμετωπίζει όλες τις παλιές εκκρεμότητες και ταυτόχρονα μειώνουμε τα βάρη και για την ενδοχώρα» δήλωσε. Επισήμανε ότι παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ασύλου, με κρίσιμα ζητήματα την ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών, την προστασία των συνόρων, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και την πλήρης εφαρμογή της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης.

«Το μεταναστευτικό είναι εθνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλα τα κόμματα μαζί ενωμένοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ξεχνώντας προφανώς τη στάση του κόμματός του επί σειρά ετών.

«Ζητάμε και απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και διαχείρισης του προσφυγικού από την Ευρώπη με κοινή πολιτική για το άσυλο, την κατανομή των αιτούντων, αλλά και τις επιστροφές» σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός. «Το νέο σύμφωνο, δυστυχώς, υπακούει στη λογική τού να μετατρέπει τις χώρες αυτές σε αποθήκες ψυχών και σε ασπίδα της Ευρώπης την Ελλάδα με δυσανάλογο βάρος για τις χώρες αυτές και τις τοπικές κοινωνίες και δηλώνουμε ότι σε αυτή τη λογική θα είμαστε απέναντι. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει δεσμοφύλακας της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις κλειστές δομές στα νησιά, οι οποίες προμηνύουν αυτήν την υπερσυγκέντρωση και την υπερσυσσώρευση» επισήμανε.

Για «εντελώς ετεροβαρές» σύμφωνο έκανε λόγο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Γιώργος Καμίνης και διαπίστωσε ότι «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε». Υπογράμμισε: «Το κυρίως ζητούμενο είναι να υπάρξει αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, να δεχτούν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων και επίσης να μην είναι τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου σε αυτή τη θέση. Ουσιαστικά να διαμορφώνεται μια τρίτη ταχύτητα στην Ε.Ε.».

«Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας» σημείωσε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα.

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή λειτουργεί και πάλι ως ο κακός ηγέτης που βάζει τη χώρα μας να γίνει ο χωροφύλακας της Ευρώπης» σημείωσε η Ευαγγελία Αμπάζη από το ΜέΡΑ25 και ζήτησε την κατάργηση της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε, ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης, που αποτελεί το πρόβλημα και καθυστερεί τις λύσεις.

Τις γνωστές ακραίες ρατσιστικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης, με τις οποίες είχε φλερτάρει στο παρελθόν η κυβέρνηση, για ακατοίκητα νησιά, κλείσιμο ΜΚΟ, ισόβια σε «λαθροδιακινητές» και δημογραφικό πρόβλημα διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
Η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος ερευνά τις πηγές χρηματοδότησης και την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης HumanRights360 σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας.
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
Με επιστολή κόλαφο για την Ελλάδα προς την Κομισιόν, η Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά να εξαντληθούν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η...
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίντεο από Ν. Μηταράκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες
Βίντεο που ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δείχνει Τούρκους λιμενικούς να χτυπούν πρόσφυγες που επιβαίνουν σε βάρκα και να την ααπομακρύνουν με κοντάρια, ενώ στη...
Βίντεο από Ν. Μηταράκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το καραβάνι της μεγάλης ντροπής
Aπαράδεκτες εικόνες στο προσφυγικό καμπ Σερρών, με δεκάδες Ιρακινούς πρόσφυγες Γεζίντι να βρίσκονται στα χωράφια πέριξ του προσφυγικού καμπ.
Το καραβάνι της μεγάλης ντροπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας