Στο τμήμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία εντοπίζει σοβαρούς περιορισμούς στο δικαίωμα στην υγεία εξαιτίας των μέτρων λιτότητας της προηγούμενης δεκαετίας, που δυσκολεύει πολλούς να αντεπεξέλθουν στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
«Ο οπισθοδρομικός αντίκτυπος αυτών των μέτρων, που επηρέασαν δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο περιθωριοποιημένους, σε συνδυασμό με τον τρόπο εφαρμογής τους, παραβίασαν το δικαίωμα στην απόλαυση του όσο το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου υγείας. Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών λόγω του περιορισμένου αριθμού προσωπικού, επιδεινώθηκαν από τον Covid-19», αναφέρεται στην έκθεση.
Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η πανδημία επιδείνωσε την ήδη επισφαλή κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε πολλές χώρες, «παγιδεύοντας μερικούς σε άθλιους καταυλισμούς, διακόπτοντας ζωτικής σημασίας προμήθειες ή επιταχύνοντας συνοριακούς ελέγχους που άφησαν πολλούς αποκλεισμένους και πολλές αποκλεισμένες».
Επισημαίνει για την Ελλάδα: «Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως οι μειωμένες αφίξεις ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της, ο αριθμός των πληθυσμών επηρεάστηκε επίσης από τον Covid-19 και από την αυστηρότερη προσέγγιση στον έλεγχο των συνόρων, που σε πολλές περιπτώσεις συνοδευόταν από αναφορές για επαναπροωθήσεις και βία». Καταγράφει, μεταξύ άλλων, την υπερβολική βία στα σύνορα του Εβρου τον Μάρτιο 2020, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο ανδρών από πυροβολισμούς και την εξαφάνιση μιας γυναίκας.
Αναφέρεται, επίσης, στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με τις κατηγορίες σε βάρος 33 μελών οργανώσεων και στους νέους νομικούς περιορισμούς της δουλειάς των οργανώσεων σε ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.
Καταγράφει την απόφαση-ορόσημο της καταδίκης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την ανησυχητική απόφαση των ελληνικών αρχών να προσφύγουν κατά της δικαστικής απόφασης που επιδικάζει αποζημίωση στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο που τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που του εκσφενδόνισε αστυνομικός το 2011, την απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τις δημόσιες συναθροίσεις και τις συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας