• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.8°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.2°C
  2 BF
  28%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 27.0°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.3°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  4 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  23%
Δικαιολογούν τις επαναπροωθήσεις
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαιολογούν τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Πλήρη κάλυψη από τον Ν. Μηταράκη σε επτά επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων του Λιμενικού την περασμένη Παρασκευή με το επιχείρημα ότι συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς. ● «Καμπανάκι» από νομικούς για την καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει αμφιλεγόμενες πρακτικές αποτροπής και παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων, συντηρώντας εντέχνως μια ρητορική που θέλει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έρχονται στη χώρα μας επειδή τάχα τους στέλνει η Τουρκία και όχι από δική τους ανάγκη να βρουν ασφάλεια και καλύτερη ζωή.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η ανακοίνωση του Λιμενικού την περασμένη Παρασκευή, η οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει επτά επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με το επιχείρημα ότι συνόδευαν τις βάρκες τουρκικές ακταιωροί.

Το Λιμενικό κοινοποίησε και οπτικό υλικό που υποτίθεται ότι αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, το σχετικό βίντεο, διάρκειας μόλις λίγων δευτερολέπτων, δείχνει τουρκικό σκάφος να κινείται παράλληλα με βάρκα προσφύγων για μερικά μέτρα κοντά στη συνορογραμμή, κάτι που δεν αποδεικνύει συνοδεία της βάρκας. Η ανακοίνωση ισχυρίζεται επίσης ότι οι πρόσφυγες δεν εισήλθαν σε ελληνικά ύδατα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της έρευνας της Frontex για επαναπροωθήσεις, το Λιμενικό εμφανίζεται επανειλημμένα να μιλά για επιχειρήσεις αποτροπής, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βάρκες βρίσκονταν στα ελληνικά ύδατα.

Με βάση αυτό το υλικό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δεν δίστασε να προβεί σε λαθροχειρία της ίδιας της Σύμβασης της Γενεύης. «Δεν είναι δυνατό να θεωρούνται πρόσφυγες αυτοί που συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία και ακταιωρούς, η Συνθήκη της Γενεύης αναφέρεται σε αυτούς που φεύγουν λόγω κινδύνου, όχι που φεύγουν λόγω υποστήριξης του γειτονικού κράτους», δήλωσε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ.

Η Σύμβαση της Γενεύης αναφέρεται βέβαια σε κινδύνους στη χώρα καταγωγής των προσφύγων, των Σύρων στη Συρία, των Αφγανών στο Αφγανιστάν. Από την Τουρκία οι πρόσφυγες φεύγουν όχι γιατί κινδυνεύουν από τις τουρκικές αρχές, αλλά γιατί η Τουρκία δεν παρέχει τις προϋποθέσεις μιας ολοκληρωμένης διεθνούς προστασίας κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι σήμερα θα στείλει σχετική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς για να διαφημίσει την άγνοια ή την αδιαφορία της κυβέρνησης για το άσυλο και να επιβεβαιώσει την ανησυχία διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ότι στα ευρωπαϊκά σύνορα το δικαίωμα στο άσυλο δέχεται επίθεση.

Επικίνδυνη εργαλειοποίηση

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας επικίνδυνης εργαλειοποίησης των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θέτει όλο και πιο συχνά ανθρώπους σε κίνδυνο, ιδίως -όπως εν προκειμένω στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα- σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Κατ’ αρχήν, η διάσωση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί απόλυτη υποχρέωση των κρατών, στο πλαίσιο της άσκησης της δικαιοδοσίας τους, η οποία υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφυγας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951, είναι όποιος έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων και προστατεύεται από την αρχή της μη επαναπροώθησης, δηλαδή την απαγόρευση της απέλασης ή της επιστροφής του σε χώρα στην οποία κινδυνεύει.

Επίσης, αρμόδια κατά το ελληνικό δίκαιο για την εξέταση και την κρίση επί του αιτήματος ασύλου, δηλαδή επί του αν κάποιος θα αναγνωριστεί ή όχι ως πρόσφυγας, είναι η Υπηρεσία Ασύλου και κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματός του ο αιτών απαγορεύεται να επαναπροωθηθεί.

Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη κρίση ως προς την αναγνώριση ως πρόσφυγα είναι αυθαίρετη, οποιαδήποτε δε απομάκρυνση προσώπων χωρίς την τήρηση των ανωτέρω διαδικασιών συνιστά παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, όπως άλλωστε επεσήμανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην καταδικαστική απόφαση Hirsi Jamaa and Others v. Italy/(Application no. 27765/09).

Ελένη Σπαθανά,
δικηγόρος, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο

Ευθύνη διάσωσης και προστασίας

H ιδιότητα του πρόσφυγα είναι ανεξάρτητη από το μέσο και τον τρόπο του ταξιδιού διαφυγής από τη χώρα όπου αυτός απειλείται με διώξεις. Κάθε συμβαλλόμενη χώρα στη Σύμβαση της Γενεύης για το νομικό καθεστώς των προσφύγων υποχρεούται να παράσχει άσυλο, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο πρόσφυγας φτάνει στα σύνορά της.

Είναι διαφορετικό ζήτημα αν η χώρα μέσω της οποίας διέρχεται ο πρόσφυγας παραβιάζει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες ή ακόμη άτυπες ή σε κάθε περίπτωση προβληματικής φύσεως συμφωνίες, όπως η κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ιδίως δε, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, όταν έχει διατηρήσει τον γεωγραφικό περιορισμό εφαρμογής της Σύμβασης μόνο για πρόσφυγες από ευρωπαϊκές χώρες.

Η Σύμβαση της Γενεύης, όπως και το διεθνές δίκαιο προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, επιβάλλει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήματος διεθνούς προστασίας, από τη στιγμή που ο πρόσφυγας περιέρχεται στην ευθύνη κάθε συμβαλλόμενης χώρας. Σε μια θαλάσσια διέλευση με αναξιόπλοα μέσα, όπως είναι οι διελεύσεις με βάρκες στο Αιγαίο, η ευθύνη διάσωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής συνεπάγεται και την ευθύνη παροχής διεθνούς προστασίας. Στην προσπάθεια να αποποιηθούμε την ευθύνη για την τελευταία, αποποιούμαστε και την ευθύνη προστασίας της ίδιας της ζωής.

Βασίλειος Παπαδόπουλος,
πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροώθηση από κρατική δομή στη Λέσβο
Ντοκουμέντο με βίντεο και μαρτυρίες από την παράνομη επιχείρηση. Τους κλείδωσαν σε κοντέινερ, τους έβαλαν με βία σε βαν, τους μετέφεραν σε λιμάνι, τους επιβίβασαν χτυπώντας τους και τους εγκατέλειψαν...
Επαναπροώθηση από κρατική δομή στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
Καταγγελίες από την Τουρκία για πρόσφατο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων ως απάντηση στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική ακτοφυλακή για ολιγωρία.
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογοι για τις επαναπροωθήσεις
Με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εγκαλεί την κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τις κλειστές...
Υπόλογοι για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Γιόχανσον αδειάζει Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις [ Βίντεο ]
Όχι μόνο δεν συμμερίζεται τη θέση περί «ψευδών ειδήσεων» αλλά αμφισβήτησε ευθέως τις έρευνες που επικαλείται αορίστως η κυβέρνηση για να διαψεύσει τις αποκαλύψεις σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις του Λιμενικού
Η Γιόχανσον αδειάζει Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις [ Βίντεο ]
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής αστυνομίας, που διερεύνησε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αποδίδει ελλιπείς πληροφορίες και αντικρουόμενους ισχυρισμούς στο Ελληνικό Λιμενικό, σε τουλάχιστον πέντε...
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Το σκοτεινό χρονολόγιο του 2020 με τις παράνομες επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας