Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απορρίφθηκε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για «βραχιολάκι»

Φωτογραφία-σοκ που τράβηξαν οι ίδιοι οι μετανάστεςταξιδεύοντας επί ημέρες κλεισμένοι στο αμπάρι του δουλεμπορικού Ezadeen

Απορρίφθηκε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για «βραχιολάκι»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Φαίνεται ότι ορισμένοι αρμόδιοι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμα πληροφορηθεί όχι μόνο για την ψήφιση από τη νομοθετική εξουσία του νέου νόμου για τη δικαιοσύνη και τις φυλακές αλλά ούτε καν για την ψήφιση της «φωτογραφικής» τροπολογίας Αθανασίου σχετικά με τη δυνατότητα να δοθεί άδεια με προϋποθέσεις στον Νίκο Ρωμανό προκειμένου να σπουδάσει στη σχολή που πέτυχε.

Ενώ λοιπόν ο κρατούμενος παρακολούθησε με επιτυχία το πρώτο εξάμηνο των σπουδών του εντός φυλακών, τώρα του στερούν (ξανά) τη δυνατότητα να συνεχίσει όπως ο νόμος προβλέπει.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση-καταγγελία οι σύντροφοί του, «το συμβούλιο της φυλακής έστειλε την αίτηση του συντρόφου στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς δικαστικούς παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην πολυήμερη απεργία πείνας του συντρόφου.

»Ο συγκεκριμένος απέρριψε την αίτηση του συντρόφου και έστειλε την αίτηση πίσω στο συμβούλιο, το οποίο δεσμευόμενο στην αρνητική απόφαση του Νικόπουλου θα την απορρίψει και αυτό εφόσον αρνούνται να εφαρμόσουν την τροπολογία που αφορά τον σύντροφο».

Η καταγγελία στιγματίζει και καταγγέλλει τη σημερινή στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν φροντίζει να επιβάλει επιτέλους την εφαρμογή του παλιού και του νέου νόμου, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, στελέχη της οποίας στη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας πείνας είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημα Ρωμανού.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις στα συγκεκριμένα αυτά κρίσιμα ζητήματα και να γίνει σε όλους σαφές ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ, ούτε να αγνοείται η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία με το επιχείρημα ή και το πρόσχημα της ανεξαρτησίας του θεσμού. 

Παρακολουθεί την υπόθεση ο Παρασκευόπουλος

Άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα κριθεί αναγκαίο (ακόμα και νομοθετικά) , ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση. 

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε, μετά την απόρριψη της αίτησης για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση του Νίκου Ρωμανού από τον ανακριτή, ότι ο νόμος  βρίσκεται σε ισχύ από το 2014, για όλους όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο, ενώ έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μπαλάκι» η ζωή του Νίκου Ρωμανού
Με το υπουργείο Δικαιοσύνης να «νίπτει τας χείρας του», η ζωή του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού κρέμεται από την απόφαση του Συμβουλίου...
«Μπαλάκι» η ζωή του Νίκου Ρωμανού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Υπάρχει κίνδυνος, αν εφαρμοστεί ευρέως το “βραχιολάκι”»
Ο κίνδυνος είναι, αντί να μειωθούν οι προσωποκρατήσεις, πράγμα που πρέπει να γίνει, αφού θα υπάρχει το «βραχιολάκι», αυτές να αυξάνονται και να...
«Υπάρχει κίνδυνος, αν εφαρμοστεί ευρέως το “βραχιολάκι”»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Η πολιτεία να βρει τον τρόπο να τον αφήσει να σπουδάσει»
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, ζητεί να λυθεί αυτή η υπόθεση που, εκτός από τις επικίνδυνες συνέπειες για τον ίδιο τον απεργό πείνας,...
«Η πολιτεία να βρει τον τρόπο να τον αφήσει να σπουδάσει»