Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα λαθρο-ρεπορτάζ και η αληθινή εικόνα

Μετά το ρατσιστικό δημοσίευμα της Daily Mail για τους μετανάστες που καταστρέφουν τις διακοπές τουριστών στην Κω, κι ενώ υπάρχει σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα για χιλιάδες πρόσφυγες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απευθύνει έκκληση.

AP Photo/ Petros Giannakouris

Τα λαθρο-ρεπορτάζ και η αληθινή εικόνα

  • A-
  • A+

Σκηνές, σλίπιν μπαγκ και είδη καθαριότητας, συνολικής αξίας 300 χιλιάδων ευρώ, ετοιμάζεται να στείλει στην Ελλάδα ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να βελτιωθεί κατ’ ελάχιστον η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών και της πλήρους έλλειψης δομών υποδοχής και φιλοξενίας.

H κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει από μηδενική βάση και με κάθε πρόσφορο μέσο μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, καθώς εδώ και χρόνια το ελληνικό κράτος δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει την παραμικρή υποδομή για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα με την πίεση που ασκεί στην Ε.Ε. για να εκταμιευτεί άμεσα η έκτακτη χρηματοδότηση για τα ελληνικά νησιά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά από οργανισμούς και φορείς βοήθεια σε είδη που μπορούν να βελτιώσουν τις πρώτες ημέρες παραμονής των νεοεισερχόμενων. Στην έκκληση έχουν ήδη ανταποκριθεί φορείς και ΜΚΟ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα, σε σύσκεψη του υπουργείου με την Αστυνομία και το Λιμενικό, αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια πλοίων στην Κω και τη Λέσβο, τα νησιά που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό νεοεισερχόμενων, προκειμένου να μεταφέρονται πρόσφυγες σε κέντρα στην Αττική για την ταυτοποίησή τους, ώστε να επιτευχθεί μερική αποσυμφόρηση των νησιών.

Λύση αναζητείται και στο πρόβλημα με το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Captain Elias» στην Κω, που παραχωρήθηκε για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου στο νησί. Το ξενοδοχείο δεν βρίσκεται σήμερα υπό την ευθύνη κάποιου φορέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό εποπτείας και καθαριότητας, ενώ οι Αρχές πεισματικά αρνούνται την παροχή ρεύματος και νερού και την αποκομιδή σκουπιδιών.

Το Σαββατοκύριακο, πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία «Αλληλεγγύη – Κως» ανέλαβε να καταγράψει τον πληθυσμό που μένει στο ξενοδοχείο και να διανείμει φαγητό. «Ο ρόλος μας επιδιώκουμε να είναι συντονιστικός, ώστε να βρίσκει διέξοδο η διαπιστωμένη διάθεση προσφοράς πολλών δεκάδων πολιτών του νησιού, αλλά και ενισχυτικός στο δύσκολο έργο των αστυνομικών και των λιμενικών», αναφέρουν.

Η ωμή αλήθεια

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο πρωταγωνίστησε σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail», παρουσιάζοντας την «ενόχληση» των Βρετανών τουριστών από τις εικόνες των συνωστισμένων προσφύγων στο νησί. Το ρεπορτάζ, το οποίο αναπαρήγαγαν σε κεντρική θέση τα ελληνικά δελτία ειδήσεων, αναφερόταν στον «εφιάλτη» στον οποίο μετατράπηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές των τουριστών, «καθώς απένταροι μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, κάθονται έξω από τα εστιατόρια και τους κοιτούν να τρώνε».

Αν και τα περισσότερα ελληνικά μέσα υιοθέτησαν αυτήν την οπτική, οι διαμαρτυρίες αναγνωστών ανάγκασαν τη δημοσιογράφο Χάνα Ρόμπερτς να δώσει εξηγήσεις μέσω τουίτερ και να επανέλθει με καινούργιο ρεπορτάζ την επομένη, εστιάζοντας όχι στο... δράμα των τουριστών, αλλά στο δράμα των ίδιων των προσφύγων και την «ανικανότητα των ελληνικών αρχών» να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αλλωστε, μιλώντας στο ηλεκτρονικό περιοδικό Vice, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες βλάπτουν τον τουρισμό: «Δεν πειράζουν κανέναν. Είναι οικογένειες με παιδάκια, με μωρά. Δεν δημιουργείται κανένα θέμα παρενόχλησης τουριστών. Δεν μας έχουν εκφράσει κανένα παράπονο οι τουρίστες και μάλιστα πολλές φορές οι ίδιοι οι τουρίστες βοηθούν την κατάσταση. Κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς ως προορισμός κι εκείνοι ως άνθρωποι», αναφέρει.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα στην οικονομία» του νησιού και δηλώνει πως οι πρόσφυγες «υποβαθμίζουν την περιοχή και δημιουργούν μακροχρόνιο πρόβλημα στην κοινωνία».

«Απειλητικά τηλεφωνήματα»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα εξαιτίας της άρνησής του να επιδείξει ρατσιστικά ανακλαστικά στο θέμα των προσφύγων, εμπλέκοντας τον δήμαρχο Κω και τον έπαρχο Δωδεκανήσων Γιώργο Χαλκιδιό. Για «συκοφαντική επίθεση» κατήγγειλε τον βουλευτή ο δήμαρχος, ενώ ο έπαρχος μίλησε για «πολιτική εκμετάλλευση» του θέματος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ικανοποιήσει αίτημα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να διαθέσει χρήματα για το μεταναστευτικό.

•Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης καλεί σε ανοιχτή συνέλευση σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη) με θέμα «100 ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν έκλεισαν, τι κάνουμε;».

 

EUROKINISSI

Δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην «Εφ.Συν.»

«Με δεδομένες τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας του κράτους, του κενού χρηματοδότησης από την Ευρώπη, των ευρωπαϊκών υποσχέσεων για έκτακτη χρηματοδότηση, που δεν έχει δεσμευτική ημερομηνία, και της καθημερινής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολύ λίγα. Κάνουμε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις υπάρχουσες δυνατότητες, ώστε και τα νησιά να αποσυμφορηθούν και οι εισερχόμενοι να ζουν κάτω από στοιχειώδεις αξιοπρεπείς συνθήκες.

»Αν και δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς μου οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Λιμενικού, πιέζω και μεσολαβώ για την αύξηση προσωπικού στα νησιά, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους και με άλλα μηχανήματα ώστε η ταυτοποίηση να προχωράει πιο γρήγορα και να μη μένουν οι άνθρωποι για μέρες στα νησιά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Και στην κυριολεξία επαιτώ από όλους τους οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, να στείλουν είδη με τα οποία θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους.

»Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Δεν θα πολιτευτώ, δεν ήρθα να μείνω υπουργός για χρόνια, δεν θέλω να βγω βουλευτής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω όπου μπορώ τους ανθρώπους να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

»Αν δεν καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συνέργειες, δεν θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των μεγάλων μετακινήσεων. Οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συρράξεις, η απίστευτη βία και η πείνα είναι που οδηγούν τους ανθρώπους να μετακινούνται μαζικά. Οσο αρνούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και προσπαθούμε να το μεταφέρει ο ένας στην αυλή του άλλου, το ζήτημα δεν θα λύνεται, θα διχάζει, θα τροφοδοτεί τον φασισμό και τον ναζισμό και οι άνθρωποι θα μένουν στο έλεος του Θεού».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλει επιχειρήσεις-σκούπα κατά μεταναστών
Τις επιχειρήσεις-σκούπα που διεξάγει τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλει το τμήμα Προσφυγικής- Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνονας λόγο για ανθρωποκυνηγητό.
Καταγγέλλει επιχειρήσεις-σκούπα κατά μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «δωρεάν» υπηρεσίες της εταιρείας McKinsey
Λόγο ακόμα και στο οργανόγραμμα του υπό συγκρότηση υπ. Μετ. Πολιτικής εμφανίζεται να έχει η διεθνής ιδιωτική εταιρεία συμβούλων McKinsey, η οποία, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», δραστηριοποιείται τουλάχιστον από...
Οι «δωρεάν» υπηρεσίες της εταιρείας McKinsey
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρίξε στο γυαλί... θάνατο και πόνο
Aυτό που δοκιμάζει τα όρια του τηλεθεατή στο οκτάλεπτο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που μετέδωσε χτες το βρετανικό δίκτυο SkyNews από το ναυάγιο της Παρασκευής έξω από τη Σάμο δεν είναι μόνο η μετατροπή της απώλειας...
Ρίξε στο γυαλί... θάνατο και πόνο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επίορκοι αστυνομικοί της αντίθετης όχθης
Οι βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Εβρο αποτελούν πάγια τακτική κάποιων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Νέο κρούσμα οι 11 Σύροι που, όπως καταγγέλλουν, τους αφαιρέθηκαν τα κινητά και 15.000 ευρώ.
Επίορκοι αστυνομικοί της αντίθετης όχθης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
Την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον Εβρο, στο ενδεχόμενο μαζικής διέλευσης προσφύγων από την Τουρκία, στην περιοχή θα υπάρχουν περιπολίες από τον Στρατό αλλα...
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας