Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προσέφυγε ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας μέσω της οργάνωσης Global Legal Action Network, καταγγέλλοντας το ελληνικό Λιμενικό και άλλους εμπλεκόμενους ότι τον επαναπροώθησαν παράνομα στην Τουρκία στις 9 Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους 17 πρόσφυγες που είχαν φτάσει στη Σάμο, μεταξύ των οποίων άλλος ένας ασυνόδευτος ανήλικος, πολλά παιδιά και μία έγκυος με εμφανή τραύματα στο πόδι.
Πρόκειται για τη δεύτερη γνωστή υπόθεση επαναπροώθησης μέσα από κρατική δομή υποδοχής σε νησί, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Η πρώτη γνωστή υπόθεση, που έπεται χρονικά, αφορά την επαναπροώθηση 13 Αφγανών προσφύγων τη νύχτα 17 προς 18 Φεβρουαρίου μέσα από τη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου («Επαναπροώθηση μέσα από κρατική δομή στη Λέσβο», «Εφ.Συν.», 22/2/2021). Η δομή υπάγεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως βέβαια και το ΚΥΤ της Σάμου, γεγονός που πιθανότατα αναδεικνύει την ευθύνη της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που υπάγεται στον γενικό γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, για ανοχή ή συμμετοχή στην επαναπροώθηση που καταγγέλλεται.
Δείχνει επίσης τον βαθμό ασυδοσίας στον οποίο έχει οδηγήσει την αστυνομία και το λιμενικό η ατιμωρησία των υποθέσεων επαναπροώθησης, ώστε να μη διστάζουν να πραγματοποιούν παράνομες επιχειρήσεις σε περιοχή διοικητικής ευθύνης άλλων υπηρεσιών και μπροστά σε μάρτυρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν αφήσει τους υπόλοιπους της ομάδας στην ακτή και είχαν φύγει προς το εσωτερικό του νησιού για να ζητήσουν βοήθεια, καταλήγοντας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ. Το επόμενο πρωί, παρουσιάστηκαν στις Αρχές του ΚΥΤ για να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο.
Οι Αρχές ισχυρίστηκαν ότι λόγω της πανδημίας πρέπει να πάνε στα γραφεία της αστυνομίας μέσα στο ΚΥΤ, όπου οι αστυνομικοί τούς ενημέρωσαν ότι θα τους μεταφέρουν σε δομή καραντίνας για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο ΚΥΤ. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν μπορούν να καταγράψουν το αίτημα ασύλου, ούτε μπορούν να τους δώσουν κάποιο έγγραφο, διότι το γραφείο της υπηρεσίας Ασύλου ήταν κλειστό λόγω κορονοϊού.
Η Global Legal Action Network περιγράφει ότι οι αστυνομικοί τούς απήγαγαν, τους μετέφεραν στο λιμάνι, τους κατάσχεσαν κινητά και χρήματα, τους επιβίβασαν σε σκάφος δεμένους με χειροπέδες και καταμεσής του Αιγαίου τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε φουσκωτή σχεδία χωρίς μηχανή και να κωπηλατήσουν με τα χέρια μέχρι να τους βρει το τουρκικό Λιμενικό.
Οπως αναφέρει η οργάνωση Aegean Boat Report, είχε ενημερώσει στις 11.58 στις 8 Σεπτεμβρίου το Λιμενικό για την άφιξη προσφύγων σε κίνδυνο, οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν άτυπα και κρατήθηκαν εγκλωβισμένοι σε πλοίο εννιά ώρες πριν επαναπροωθηθούν.
Η οργάνωση ενημέρωσε για την υπόθεση την Global Legal Action Network και διαθέτει πλούσιο οπτικό υλικό τεκμηρίωσης, μεταξύ του οποίου φωτογραφία του ασυνόδευτου ανηλίκου έξω από το ΚΥΤ στο Βαθύ όπως και λεπτομερή περιγραφή εμπλεκόμενου ένστολου αξιωματικού, αναγνωρίσιμου από τα τατουάζ που φέρει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας