• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  5 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 23.9°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  69%
AP Photo/Yorgos Karahalis, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή

 • A-
 • A+

Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού με έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση και στο βιώσιμο χαρακτήρα και με ενεργό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανωμένων ομάδων πολιτών επιχειρεί το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει σήμερα και αύριο στην Αθήνα η οργάνωση Interalia με τίτλο «Προοπτικές και περιορισμοί των υπο-εθνικών απαντήσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη». Στη διοργάνωση συμπράττουν, μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις «Solidarity Now» και «HumanRights360».

Πρόκειται για ένα από τα επτά συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ευρώπη για διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (στο συνέδριο της Αθήνας θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και η πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Δασκαλάκη), υπεύθυνων για τη χάραξη της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εκπροσώπων διεθνών δικτύων πόλεων, μελετητών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων οργανώσεων.

Η πλούσια ανταλλαγή θέσεων και εμπειριών θα αποτελέσει τη βάση για την επεξεργασία μιας διακήρυξης στο τελικό συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Ιούνιο. Αλλωστε, η Πλατφόρμα της Χάρτας του Παλέρμο το 2018 έδωσε το έναυσμα για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «From the Sea to the City» με στόχο τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

«Μπροστά στην εμφανή αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαχειριστούν το μεταναστευτικό ζήτημα με βιώσιμο και ανθρώπινο τρόπο και αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή πανάκεια, επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στον πανευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με τις προοπτικές και τους περιορισμούς εμπλοκής εναλλακτικών φορέων χάραξης και εφαρμογής πολιτικής, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες αλλά και η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Παπακώστας, συνιδρυτής της Interalia.

Το εγχείρημα εξελίσσεται παράλληλα και ανταγωνιστικά προς τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση. Οι οργανωτές διαπιστώνουν την αποτυχία των κρατών να αναλάβουν την ευθύνη για μια προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική ανθρώπινη, βιώσιμη και αποτελεσματική. Οπως σημειώνουν, το Σύμφωνο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συνδέει όλο και περισσότερο τη μετανάστευση με τη διαχείριση των συνόρων», τάση που επιβεβαιώνει και η γερμανική προεδρία της Ε.Ε., «απομακρύνοντας το επίκεντρο από τις πολιτικές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ένταξη και την πλήρη πρόσβαση των μεταναστών στα θεμελιώδη δικαιώματά τους».

Η τοποθέτηση των εθνικών κρατών στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης αποδεικνύεται προβληματική. «Η αντικειμενοποίηση της ανθρώπινης ζωής και ο συσχετισμός της μετανάστευσης με την ασφάλεια, αποτελεί επιλογή και, ταυτόχρονα, αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Στοχεύει να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει τις συγκεντρωτικές πολιτικές που που υπονομεύουν την Ευρώπη, εντείνοντας την ξενοφοβία και τον ηθικό πανικό μεταξύ των πολιτών», εξηγούν.

Πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφές στην ιστοσελίδα της Interalia.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
Κοκορεύεται η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, αλλά κουβέντα για τους πρόσφυγες που κοιμούνται κατάχαμα στην πλατεία ● Προχώρησαν σε έξωση από τη δομή στη Λέσβο και οδήγησαν σε συμφόρηση άλλες δομές.
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το όραμα των Εκκλησιών είναι η αλληλεγγύη»
Η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, της αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή και της περιφρόνησης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν κοινός τόπος σε όλες τις ενότητες του συνεδρίου για...
«Το όραμα των Εκκλησιών είναι η αλληλεγγύη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου
Προς επίλυση βαίνει το αδιέξοδο με τους πρόσφυγες που έχουν καταλάβει κτίριο στην πλατεία Βάθης, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην οικονομική βοήθεια που δικαιούνται, καθώς η Υπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε...
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πέφτουν όλο και περισσότεροι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, καθώς χρειάζονται πάση θυσία πόρους για τη επιβίωσή τους αλλά και την εξόφληση...
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αμεσος στόχος να λειτουργήσει ξανά
Το κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, που διεκδικεί αποφασιστικά την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και καταδικάζει στο περιθώριο τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον κοινωνικό αυτοματισμό, επιχείρησε...
Αμεσος στόχος να λειτουργήσει ξανά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας