Και αυτό ακόμα το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία το στέρησε από τους πρόσφυγες της Ριτσώνας η αστυνομία το μεσημέρι της Τετάρτης, διαλύοντας με χρήση χημικών την κινητοποίηση περισσότερων από 200 προσφύγων, ανάμεσά τους αρκετοί ανήλικοι, που ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του δρόμου έξω από τη δομή.
Οι κινητοποιήσεις στη Ριτσώνα ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίστηκαν την Τρίτη με πορείες μέχρι την εξωτερική είσοδο της δομής με πλακάτ και συνθήματα, απολύτως ειρηνικά, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν κυρίως οι πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής, αρκετοί από τους οποίους έχουν συμπληρώσει ήδη περισσότερο από ένα χρόνο στη δομή και συνειδητοποιούν ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο, πολλοί και δύο. Το ραντεβού για τη συνέντευξη ασύλου έχει οριστεί σε κάποιους το 2022 και σε άλλους το 2023, ενώ η απόφαση αναμένεται μετά από αρκετούς μήνες. Οι πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής θεωρούν πως έχουν πέσει θύμα διάκρισης και πως η διαδικασία προχωρά πιιο γρήγορα για όσους έχουν αραβική καταγωγή.
Απολύτως ειρηνική ήταν και η κινητοποίηση της Τετάρτης. Ωστόσο οι πρόσφυγες θέλησαν να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους με συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, εξαιτίας της στάσης που κρατά απέναντί τους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνεννόηση με το υπουργείο ώστε δύο εκπρόσωποι των προσφύγων να μεταφερθούν στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στο κτήριο Κεράνη στη Νίκαια για να παραδώσουν γραπτά τα αιτήματα και να δοθούν απαντήσεις. Οι πρόσφυγες περίμεναν να γίνει η συνάντηση την Τετάρτη, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι υπήρξε εμπαιγμός και να αποφασίσουν να κλιμακώσουν την κινητοποίηση. Τελικά, αντί για την υπηρεσία Ασύλου, συνάντησαν τα χημικά της αστυνομίας.
Πηγές του υπουργείου σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το ραντεβού ήταν για την Πέμπτη, όχι για την Τετάρτη, και ότι το υπουργείο έχει θέσει τον όρο να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τουλάχιστον δύο ημέρες πριν δεχτεί να συζητήσει τα αιτήματα. Φαίνεται ότι το υπουργείο έχει προσχωρήσει κι αυτό στη γραμμή «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται» και την εφαρμόζει απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν άλλη δυνατότητα κάπως να ακουστούν παρά με μια πορεία διαμαρτυρίας στα όρια της δομής.
Βέβαια οι ίδιοι έχουν υποστεί πρωτόγνωρους περιορισμούς και παραβιάσεις δικαιωμάτων, ζώντας τον τελευταίο χρόνο μεγάλες περιόδους χωρίς δικαίωμα εξόδου από τη δομή, τάχα λόγω της πανδημίας, ενώ οι εκατοντάδες μαθητές δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο γιατί δεν προβλέφθηκε έγκαιρα οδηγός και όχημα για τη μετακίνησή τους ούτε μπορούν να συμμετάσχουν στην τηλεεκπαίδευση γιατί δεν επαρκεί η υποδομή ίντερνετ της δομής.
Το υπουργείο δείχνει να θεωρεί πως η δημοκρατία, στη συρρικνωμένη της εκδοχή, μπορεί μια χαρά να εκβιάζει και μάλιστα διεκδικεί να το κάνει ανενόχλητα, χωρίς διαμαρτυρία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας