Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.0°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.6°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 16.1°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
Καταρρίπτοντας τις ψευδείς αναφορές μία προς μία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καταρρίπτοντας τις ψευδείς αναφορές μία προς μία

 • A-
 • A+
Η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα και τέσσερις δικηγόροι αποδόμησαν την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Έκτακτη διαδικτυακή εκδήλωση την ώρα που η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, επιδίδεται σε εξόφθαλμες ανακρίβειες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ανακρίβειες και τα νομικίστικα επιχειρήματα περί εκβιασμού και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη του Δημήτρη Κουφοντίνα που επαναλαμβάνουν μονότονα κυβερνητικά στελέχη και φίλια ΜΜΕ αποδομήθηκαν ένα προς ένα στην έκτακτη διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, αλλά και τεσσάρων ακόμη δικηγόρων.

Με τίτλο: «Η αλήθεια για την υπόθεση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα» και σύνθημα «Να νικήσει η ζωή!» κρίθηκε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή διαδικτυακή εκδήλωση την ώρα που η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, επιδίδεται σε εξόφθαλμες ανακρίβειες στα φιλόξενα για την ίδια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα υπογράμμισε πως «η Πολιτεία παραβιάζει τις ίδιες τις αποφάσεις» ενώ λοιδορεί την υπεράσπιση καλώντας να προσφύγει στα δικαστήρια με non paper. «Εμπαίζει τον κρατούμενο απεργό πείνας και εκθέτει όλους όσοι τον υπερασπίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κούρτοβικ επαναλαμβάνοντας πως «προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ύστερα από δύο απορρίψεις του αιτήματος κρατούμενου για μεταγωγή του» και εξηγώντας πως «η απόφαση για τη μεταγωγή δεν είναι της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) αλλά της γενικής γραμματέως Εγκληματικής Πολιτικής».

H Ιωάννα Κούρτοβικ επικεντρώθηκε στο ζήτημα λέγοντας πως «έχουμε πολιτικές αποφάσεις και πολιτική πρέπει να είναι η λύση» σημειώνοντας με νόημα πως εδώ που έχουμε φτάσει «μόνο η Πολιτεία μπορεί να ανατρέψει απόφαση που πάρθηκε από την Πολιτεία».

Με μια μεστή και επεξηγηματική τοποθέτηση, η δικηγόρος Μαρίνα Δαλιάνη, αποδόμησε γραμμή προς γραμμή την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Ο κρατούμενος δεν ζητάει μια προνομιακή μεταχείριση, αντίθετα αυτό που ζητάει είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου και μάλιστα η εφαρμογή μιας φωτογραφικής και δυσμενούς για τον ίδιο διάταξης, είπε η Μ. Δαλιάνη και έθεσε τα τρία ζητήματα που προκύπτουν
 

Από την επιστολή-απάντηση της Σοφίας Νικολάου:

α) αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες μεταγωγής από τη φυλακή του Βόλου στον Δομοκό

Για αυτό έχουμε την κατάφαση της κυρίας Νικολάου στην επιστολή της ότι τηρήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία. Όμως σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4760/2020, ο κρατούμενος έπρεπε να οδηγηθεί στην ειδική πτέρυγα υψίστης ασφαλείας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Πράγματι, στις 21/12/2020 η ΚΕΜ (δηλαδή το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο με πρόεδρο τη Σ. Νικολάου) έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταγωγή του Δ.Κ. από τον Βόλο στον Δομοκό. Όμως, πριν από αυτό, με δική της προσωπική απόφαση και παρακάμπτοντας την ΚΕΜ η Σ. Νικολάου είχε διατάξει τη μεταγωγή του στον Δομοκό.

β) αν δόθηκαν αντίγραφα αποφάσεων στη συνήγορο του κρατούμενου και αν όφειλαν να δοθούν ή όχι

Σύμφωνα με την ίδια την επιστολή της κ. Νικολάου, στις 28/12 ο κρατούμενος υπέβαλε αίτημα να του χορηγηθούν έγγραφα της απόφασης μεταγωγής του στον Δομοκό. Στις 11/1 αυτό το αίτημα απορρίφθηκε και την επόμενη μέρα ο κρατούμενος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση αυτή της ΚΕΜ να του χορηγήσει τα έγγραφα. Στις 20/1 ο ΣτΠ αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμο το αίτημα του κρατούμενο και αυθημερόν έστειλε την απόφαση αυτή στο υπουργείο, η οποία όμως αγνοήθηκε για ένα μήνα. Στις 28/1, και αφού πλέον ο κρατούμενος διεκδικεί με απεργία πείνας τα δικαιώματά του, το έγγραφο κοινοποιείται στη συνήγορό του και προκύπτει ότι η ΚΕΜ επικύρωσε πολύ αργότερα την απόφαση που έλαβε μόνη της η Νικολάου, και μάλιστα μόνο με μία σφραγίδα και χωρίς καμία αιτιολόγηση.

γ) και το πιο κρίσιμο: αν υπήρχαν ένδικα μέσα τα οποία ο κρατούμενος δεν άσκησε.

Από τη στιγμή που ο κρατούμενος δεν είχε κανένα έγγραφο, δεν μπορούσε να προσφύγει κατά αυτών. Το μόνο που μπορούσε, και το έκανε στις 11/1, ήταν να υποβάλει στην ΚΕΜ νέο αίτημα μεταγωγής.

Και έχουμε το παράδοξο: ο ίδιος ο φορέας που έχει την αίτηση και δεν την απαντά να είναι ο ίδιος ο φορέας που εγκαλεί τον κρατούμενο γιατί δεν προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Αλλά ούτε αυτό μπορεί να κάνει ο κρατούμενος, επειδή χρειάζεται διπλή απόρριψη του αιτήματός του.

Από μια απλή επισκόπηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι απέναντι στην άμεση διακινδύνευση του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, έρχεται δυστυχώς η Πολιτεία να απαντήσει με μια σειρά τουλάχιστον ανακριβειών.

«Έχω ζήσει από κοντά αρκετές απεργίες πείνας. Όταν οι στιγμές ήταν πραγματικά οριακές, αυτό που ακούγαμε από φορείς της Πολιτείας ήταν ότι η ανθρώπινη ζωή έχει προτεραιότητα. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή η επισήμανση από την πλευρά της Πολιτείας» ανέφερε ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ.

Έκκληση ο πρωθυπουργός «να ακούσει το συμβουλευτικό του όργανο, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και να αλλάξει τη στάση του», έκανε η Αγγελική Σεραφείμ, μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ.


► Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί την Τετάρτη, 3 Μαρτίου. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψεύδη και ύβρεις της κυβέρνησης την ώρα που πεθαίνει ο απεργός
Από την Κυριακή το βράδυ, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας κι ενώ οι φωνές διαμαρτυρίας έχουν πολλαπλασιαστεί, η κυβέρνηση κρατάει την ίδια άκαμπτη στάση κλείνοντας τα αυτιά...
Ψεύδη και ύβρεις της κυβέρνησης την ώρα που πεθαίνει ο απεργός
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Κούρτοβικ αποδεικνύει τα ψέματα Νικολάου για τον Κουφοντίνα
Αντέκρουσε για ακόμη μια φορά τους ψεύτικους ισχυρισμούς της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής και είπε ότι ο απεργός πείνας είναι λίγο πριν το κώμα.
Η Κούρτοβικ αποδεικνύει τα ψέματα Νικολάου για τον Κουφοντίνα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μιντιακές διαστρεβλώσεις
Η διαστρέβλωση της αλήθειας δυστυχώς δεν έχει όρια. Ανάρτηση αναφέρει ότι το 2015 ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε απεργία πείνας (!) μετά την απόφαση επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό από τις φυλακές Γ' Τύπου. 
Μιντιακές διαστρεβλώσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμπαγιάννης-Παπαδάκης: Το δίκιο κρίθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας και νίκησε
Με κοινή δήλωσή τους οι δύο μαχητικοί δικηγόροι σημειώνουν ότι «το να συνέχιζε ο κρατούμενος την απεργία πείνας, θα αποτελούσε ακούσια υλοποίηση από πλευράς του ενός κρατικού σχεδιασμού» και ότι «υπήρξαμε...
Καμπαγιάννης-Παπαδάκης: Το δίκιο κρίθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας και νίκησε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεύτερο γράμμα Θ. Σοφού προς την κωφεύουσα Πολιτεία για τον Δ. Κουφοντίνα: Βοηθήστε τον να ζήσει
Με δεύτερη και περισσότερο ηχηρή παρέμβαση ο δικηγόρος Θέμης Σοφός και μέλος ενος «βωβού» ΔΣ του ΔΣΑ, σε αντίθεση με άλλα ΔΣ δικηγορικών συλλόγων της χώρας και χιλιάδων δικηγόρων απευθυνεται την ύστατη στιγμή...
Δεύτερο γράμμα Θ. Σοφού προς την κωφεύουσα Πολιτεία για τον Δ. Κουφοντίνα: Βοηθήστε τον να ζήσει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε» λένε εκατοντάδες νομικοί
Κύμα συμπαράστασης υπέρ του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα από νομικούς που υπογράφουν νέο κείμενο το οποίο αναφέρει ότι «δεν έχουν δικαίωμα να σιωπήσουν τη στιγμή που η ζωή ενός...
«Δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε» λένε εκατοντάδες νομικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας