Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.6°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 13.0°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.6°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 15.0°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.0°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  3 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  43%
Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
MOTION TEAM
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο

 • A-
 • A+
Επιστολή-απάντηση της οργάνωσης προς την «Εφ.Συν.» σχετικά με το θέμα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παγώνει η εφαρμογή της πολιτικής στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, ύστερα από τις επικρίσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονταν ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί εσωτερικές διακρίσεις με ρατσιστικό πρόσημο.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», 23/2/2021), οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εργαζόμενοι εκτός έδρας στη Λέσβο καλούνταν να αναζητήσουν οι ίδιοι στέγη στο νησί και να την πληρώσουν από την τσέπη τους, τη στιγμή που άλλοι Ελληνες εργαζόμενοι, όπως και εργαζόμενοι από εθνικές υπηρεσίες της Ευρώπης, διασφάλιζαν στέγη και υψηλό επίδομα σίτισης. Διαμαρτύρονταν επίσης για απολύσεις 39 εργαζομένων, μεταξύ των οποίων γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Με επιστολή της στην «Εφ.Συν.» η οργάνωση σημειώνει: «Τα τελευταία χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφαρμόζουν μια πολιτική στέγασης η οποία διασφάλιζε ότι το σύνολο του προσωπικού που προσλήφθηκε στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να φιλοξενείται σε έναν ξενώνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στη Λέσβο. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες πια εστιάζουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας χρόνιας κατάστασης, θελήσαμε να αναθεωρήσουμε την ισχύουσα πολιτική προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις πρακτικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παγκοσμίως.

Μετά από μια επωφελή διαδικασία διαλόγου, καταλάβαμε ότι οι λεπτομέρειες αυτής της αναθεώρησης έχουν δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ του προσωπικού μας και αποφασίσαμε να παγώσουμε την εφαρμογή της. Θα συνεχίσουμε την εσωτερική διαδικασία και τον διάλογο με το προσωπικό μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες».

Ως προς τις απολύσεις, επισημαίνει: «Οι τρέχουσες αναπροσαρμογές προσωπικού που συμβαίνουν στη Λέσβο σχετίζονται με την προσαρμογή των δραστηριοτήτων μας στις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετούμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζονται με οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε περαιτέρω τον διάλογο που έχουμε ήδη ξεκινήσει σχετικά με τις ανησυχίες ορισμένων υπαλλήλων μας σε αυτό το θέμα».

Ολόκληρη η επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δημοσιεύεται στην efsyn.gr.

Ολόκληρη η επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Απάντηση σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Όσον αφορά το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα ακόλουθα:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μέρους του προσωπικού μας και μέσα από μια πολυσύνθετη διαδικασία προσπαθούμε από κοινού να βρούμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό στη Μόρια, την άφιξη νέων ιατρικών ομάδων και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στο νησί, έπρεπε να προσαρμόσουμε το έργο μας. Ως ανεξάρτητος οργανισμός που χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες, είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι η διάθεση των πόρων μας αξιολογείται συνεχώς με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους.

Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι χρειάζεται να μειωθεί το μέγεθος κάποιων προγραμμάτων ενώ άλλων να αυξηθεί, και αυτό φυσικά μπορεί να έχει αντίκτυπο στο προσωπικό μας. Γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι προσαρμογές είναι δύσκολες και στρεσογόνες κι ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην αίσθηση εργασιακής ασφάλειας των συναδέλφων μας. Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διασφαλίζουμε ανά πάσα στιγμή ότι τηρούνται όλοι οι νομικοί κανονισμοί της χώρας όπου δραστηριοποιούμαστε και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα έχει τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους εργαζομένους μας, παρέχοντάς τους την κατάλληλη περίοδο ειδοποίησης. Ποτέ δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε τη συνεργασία με συναδέλφους που έχουν υποστηρίξει και βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς μας και στους οποίους παραμένουμε ευγνώμονες, αλλά ως ανθρωπιστικός οργανισμός που ανταποκρίνεται σε κρίσιμα και ασταθή περιβάλλοντα παγκοσμίως, δεν μπορούμε να παρέχουμε μόνιμες, απροσδιορίστου χρόνου θέσεις εργασίας σε όλους και σε όλα τα ανθρωπιστικά περιβάλλοντα όπου δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε πρώτα απ’ όλα την υποχρέωση να κατανείμουμε τους πόρους μας με βάση τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούμε. Είναι η βασική μας και μόνη λογική προτεραιότητα που μπορεί να καθορίσει τις επιλογές μας.

Θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι οι τρέχουσες αναπροσαρμογές προσωπικού που συμβαίνουν στη Λέσβο σχετίζονται με την προσαρμογή των δραστηριοτήτων μας στις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετούμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζονται με οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε περαιτέρω τον διάλογο που έχουμε ήδη ξεκινήσει σχετικά με τις ανησυχίες ορισμένων υπαλλήλων μας σε αυτό το θέμα. Όσον αφορά τα διαφορετικά οφέλη που κατανέμονται μεταξύ του προσωπικού, αυτές είναι πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζουμε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε επαγγελματικά προφίλ που είναι πιο δύσκολο να προσληφθούν σε ένα δεδομένο πλαίσιο. Αυτές οι διαφορές δεν βασίζονται σε καμία περίπτωση στη φυλή, το φύλο ή την καταγωγή.

Επίσης, με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανή σύγχυση σε αυτό το σημείο, αποφασίσαμε ούτως ή άλλως να παγώσουμε ορισμένες από τις αποφάσεις μας, ιδίως την αναθεώρηση της πολιτικής μας για τη στέγαση. Τα τελευταία χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφαρμόζουν μια πολιτική στέγασης η οποία διασφάλιζε ότι το σύνολο του προσωπικού που προσλήφθηκε στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να φιλοξενείται σε έναν ξενώνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στη Λέσβο. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες πια εστιάζουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας χρόνιας κατάστασης, θελήσαμε να αναθεωρήσουμε την ισχύουσα η πολιτική προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις πρακτικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παγκοσμίως. Μετά από μια επωφελή διαδικασία διαλόγου, καταλάβαμε ότι οι λεπτομέρειες αυτής της αναθεώρησης έχουν δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ του προσωπικού μας και αποφασίσαμε να παγώσουμε την εφαρμογή της. Θα συνεχίσουμε την εσωτερική διαδικασία και τον διάλογο με το προσωπικό μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που εργάζεται καιρό στην οργάνωση και μπορεί να παρέχει την εργασία της στην καθαριότητα και στη...
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η καγκελάριος έχει γράμμα!
Συγκλονιστική επιστολή προς την Ανγκελα Μέρκελ από τη Γερμανίδα συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, Κόρντουλα Χέφνερ, περιγράφοντας τις απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που...
Η καγκελάριος έχει γράμμα!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταφέρονται σε ξενώνα 14 από τους 120 ασυνόδευτους ανήλικους του Έβρου
Σε κατάλληλο ξενώνα φιλοξενίας μεταφέρονται αυτές τις μέρες 14 ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, αντιμέτωποι με τραυματικές συνθήκες. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι...
Μεταφέρονται σε ξενώνα 14 από τους 120 ασυνόδευτους ανήλικους του Έβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολύσεις και κινητοποιήσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Σε έντονο αναβρασμό και απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκεται το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ύστερα από τις απολύσεις 4 εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει γίνει γνωστό πως θα...
Απολύσεις και κινητοποιήσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεγάλα κενά στις δομές προσφύγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Την επείγουσα ανάγκη για πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας, που φτάνουν το 55% του συνόλου των οργανικών θέσεων, επισημαίνει ο Πανελλήνιος...
Μεγάλα κενά στις δομές προσφύγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας