• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.1°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.5°C
  5 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.3°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο

 • A-
 • A+
Στον βωμό της πολυσυζητημένης επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να «τραυματίζει» δεύτερη φορά ψυχικά ευάλωτους πρόσφυγες, θύματα βασανιστηρίων, βιασμού και βίας.

Tέσσερις φορές χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως με ασθενοφόρο από την Υπηρεσία Ασύλου στο νοσοκομείο ευάλωτος πρόσφυγας εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που δέχτηκε για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου φαστ τρακ που ακολουθείται στα νησιά, αν και η υγεία του και η εξαιρετικά ευάλωτη κατάστασή του δεν του το επέτρεπαν.

Παρά τις επανειλημμένες κρίσεις που εκδήλωσε στο γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου ενόψει της συνέντευξής του, η Υπηρεσία συνέχισε να τον καλεί ξανά και ξανά για συνέντευξη. Σε μία περίπτωση μάλιστα προσπάθησε να του επιδώσει την κλήση για συνέντευξη μέσα στο ασθενοφόρο που θα τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Προκειμένου να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της μεγάλης επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αδιαφορεί όχι μόνο για τις εγγυήσεις μιας δίκαιης και ορθής διαδικασίας, αλλά και για την ίδια την ψυχική υγεία ευάλωτων προσφύγων, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων, βιασμού και βίας.

Αντί να προχωρήσει στη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, για να διασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαμονής και ιατροφαρμακευτική φροντίδα προκειμένου να επουλωθούν τα ψυχικά τραύματα, το υπουργείο επιμένει να τους κρατά στις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής των υπερσυνωστισμένων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και να τους υποβάλλει όσο βρίσκονται στα νησιά στην επίπονη και εξαντλητική συνέντευξη για το άσυλο, στην οποία πρέπει να αναβιώσουν ιδιαίτερα τραυματικές καταστάσεις.

Αγνόησαν τις διαγνώσεις

Οπως σημειώνουν σε κοινό δελτίο Τύπου οι οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Pro Asyl και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, «η υποβολή αιτούντων άσυλο στη διαδικασία των συνόρων στα νησιά καθιστά “κενό γράμμα” τις διατάξεις που αποσκοπούν στην έννομη προστασία των ευάλωτων προσφύγων και στη διασφάλιση της δυνατότητάς τους να υποστηρίξουν την αίτηση ασύλου τους ενώπιον των αρχών.

Εκτός από τον κίνδυνο παραβίασης της απόλυτης υποχρέωσης τήρησης της αρχής της μη επαναπροώθησης, η επιμονή των αρχών να επιβάλλουν την ταχεία διαδικασία σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και ειδικά θύματα βίας και βασανιστηρίων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επανατραυματισμού τους».

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι στην περίπτωση του πρόσφυγα που χρειάστηκε να μεταφερθεί τέσσερις φορές στο νοσοκομείο, οι αρχές αγνόησαν έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης διάγνωσης από δημόσιο νοσοκομείο, που επισήμαιναν την αδυναμία του να υποβληθεί «σε μία απαιτητική διαδικασία όπως η συνέντευξη ασύλου και να αφηγηθεί εξαιρετικά τραυματικά για εκείνον βιώματα, καθώς και έγγραφα που σημείωναν την επιδείνωση της κατάστασής του κατόπιν της υπαγωγής του στη διαδικασία συνέντευξης».

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασύλου δεν εκτίμησε την ανάγκη παροχής ειδικών διαδικαστικών εγγυήσεων λόγω της κατάστασης της υγείας του πρόσφυγα ούτε εξέτασε αν ήταν δυνατή η κατάλληλη ιατρική υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στα νησιά.

Μάλιστα, αν και ο πρόσφυγας είχε χαρακτηριστεί ευάλωτος από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής πριν από πολλούς μήνες, η Υπηρεσία Ασύλου δεν φαίνεται να έλαβε γνώση του σχετικού εγγράφου. Ούτε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ούτε η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησαν σε έγκαιρη άρση του γεωγραφικού προορισμού, όπως υποχρεούνται για ευάλωτα πρόσωπα στα οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί κατάλληλη βοήθεια, παρά μόνο έναν χρόνο μετά την αναγνώριση της ευάλωτης κατάστασης του πρόσφυγα και αφού αυτός είχε υποβληθεί στην ακατάλληλη και κακοποιητική εξέταση του αιτήματός του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασυλο μετ’ εμποδίων…
Πάνω από έναν χρόνο θα πρέπει να περιμένουν οι αιτούντες, ενώ δεν τους παρέχεται κάποιο έγγραφο, που να πιστοποιεί ότι αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους, για να το επιδεικνύουν στις αρχές.
Ασυλο μετ’ εμποδίων…
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
Με δύο επιστολές-φωτιά η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον εγκαλεί τη χώρα μας για διακρίσεις στην κοινωνική προστασία των προσφύγων και για διατάξεις του νόμου Μηταράκη περί κράτησης. Τι απαντούν πηγές του...
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ ζητούν τα ρέστα για τους 38 του Εβρου, προσπαθούν να κατασκευάσουν εσωτερικούς εχθρούς και συγκαλύπτουν τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις.
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch διαπιστώνει σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2022, ιδίως στις παράνομες επιχειρήσεις «αποτροπής» στα σύνορα.
Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις διώξεις κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμυ Ολσεν.
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας