Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.2°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.2°C
  3 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ομίχλη
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  87%
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο

 • A-
 • A+
Στον βωμό της πολυσυζητημένης επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να «τραυματίζει» δεύτερη φορά ψυχικά ευάλωτους πρόσφυγες, θύματα βασανιστηρίων, βιασμού και βίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Tέσσερις φορές χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως με ασθενοφόρο από την Υπηρεσία Ασύλου στο νοσοκομείο ευάλωτος πρόσφυγας εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που δέχτηκε για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου φαστ τρακ που ακολουθείται στα νησιά, αν και η υγεία του και η εξαιρετικά ευάλωτη κατάστασή του δεν του το επέτρεπαν.

Παρά τις επανειλημμένες κρίσεις που εκδήλωσε στο γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου ενόψει της συνέντευξής του, η Υπηρεσία συνέχισε να τον καλεί ξανά και ξανά για συνέντευξη. Σε μία περίπτωση μάλιστα προσπάθησε να του επιδώσει την κλήση για συνέντευξη μέσα στο ασθενοφόρο που θα τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Προκειμένου να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της μεγάλης επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αδιαφορεί όχι μόνο για τις εγγυήσεις μιας δίκαιης και ορθής διαδικασίας, αλλά και για την ίδια την ψυχική υγεία ευάλωτων προσφύγων, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων, βιασμού και βίας.

Αντί να προχωρήσει στη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, για να διασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαμονής και ιατροφαρμακευτική φροντίδα προκειμένου να επουλωθούν τα ψυχικά τραύματα, το υπουργείο επιμένει να τους κρατά στις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής των υπερσυνωστισμένων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και να τους υποβάλλει όσο βρίσκονται στα νησιά στην επίπονη και εξαντλητική συνέντευξη για το άσυλο, στην οποία πρέπει να αναβιώσουν ιδιαίτερα τραυματικές καταστάσεις.

Αγνόησαν τις διαγνώσεις

Οπως σημειώνουν σε κοινό δελτίο Τύπου οι οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Pro Asyl και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, «η υποβολή αιτούντων άσυλο στη διαδικασία των συνόρων στα νησιά καθιστά “κενό γράμμα” τις διατάξεις που αποσκοπούν στην έννομη προστασία των ευάλωτων προσφύγων και στη διασφάλιση της δυνατότητάς τους να υποστηρίξουν την αίτηση ασύλου τους ενώπιον των αρχών.

Εκτός από τον κίνδυνο παραβίασης της απόλυτης υποχρέωσης τήρησης της αρχής της μη επαναπροώθησης, η επιμονή των αρχών να επιβάλλουν την ταχεία διαδικασία σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο και ειδικά θύματα βίας και βασανιστηρίων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επανατραυματισμού τους».

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι στην περίπτωση του πρόσφυγα που χρειάστηκε να μεταφερθεί τέσσερις φορές στο νοσοκομείο, οι αρχές αγνόησαν έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης διάγνωσης από δημόσιο νοσοκομείο, που επισήμαιναν την αδυναμία του να υποβληθεί «σε μία απαιτητική διαδικασία όπως η συνέντευξη ασύλου και να αφηγηθεί εξαιρετικά τραυματικά για εκείνον βιώματα, καθώς και έγγραφα που σημείωναν την επιδείνωση της κατάστασής του κατόπιν της υπαγωγής του στη διαδικασία συνέντευξης».

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασύλου δεν εκτίμησε την ανάγκη παροχής ειδικών διαδικαστικών εγγυήσεων λόγω της κατάστασης της υγείας του πρόσφυγα ούτε εξέτασε αν ήταν δυνατή η κατάλληλη ιατρική υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στα νησιά.

Μάλιστα, αν και ο πρόσφυγας είχε χαρακτηριστεί ευάλωτος από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής πριν από πολλούς μήνες, η Υπηρεσία Ασύλου δεν φαίνεται να έλαβε γνώση του σχετικού εγγράφου. Ούτε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ούτε η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησαν σε έγκαιρη άρση του γεωγραφικού προορισμού, όπως υποχρεούνται για ευάλωτα πρόσωπα στα οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί κατάλληλη βοήθεια, παρά μόνο έναν χρόνο μετά την αναγνώριση της ευάλωτης κατάστασης του πρόσφυγα και αφού αυτός είχε υποβληθεί στην ακατάλληλη και κακοποιητική εξέταση του αιτήματός του.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξέσπασε πρόσφυγας στην Υπηρεσία Ασύλου εν μέσω ατέρμονης ταλαιπωρίας
Ο πρόσφυγας αναποδογύρισε γραφεία, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία. Η Υπηρεσία Ασύλου στον Νέο Κόσμο αδυνατεί να αντεπεξέλθει εγκαίρως στην εξυπηρέτηση των προσφύγων, που αναγκάζονται να προσέρχονται ξανά...
Ξέσπασε πρόσφυγας στην Υπηρεσία Ασύλου εν μέσω ατέρμονης ταλαιπωρίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βοήθεια από τη Frontex ζητά η κυβέρνηση για απελάσεις στην Τουρκία
Τη συνδρομή της Ε.Ε. και της Frontex ζητά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να απελάσει 1.450 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην Τουρκία.
Βοήθεια από τη Frontex ζητά η κυβέρνηση για απελάσεις στην Τουρκία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνα πειράματα στην υπηρεσία Ασύλου
Η αιφνιδιαστική μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και των 25 υπαλλήλων που διανύουν καθημερινά 300 χλμ.
Αλεξανδρούπολη: Επικίνδυνα πειράματα στην υπηρεσία Ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας