• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.1°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.0°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 19.3°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  63%

Ξέσπασε πρόσφυγας στην Υπηρεσία Ασύλου εν μέσω ατέρμονης ταλαιπωρίας

 • A-
 • A+

Ένταση επικράτησε την Τρίτη στα νέα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στο Νέο Κόσμο, όπου έχει μεταφερθεί από τις αρχές Ιανουαρίου τμήμα του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Πειραιά, χωρίς καμία μέριμνα για την ασφάλεια των προσφύγων και του προσωπικού και χωρίς πρόβλεψη για την στοιχειώδη τήρηση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απογοήτευση και η ταλαιπωρία οδήγησαν πρόσφυγα να ξεσπάσει αναποδογυρίζοντας τα γραφεία, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία, ενώ οι υπάλληλοι φοβήθηκαν για τα χειρότερα. 

Έξω από το κτήριο, που στέγαζε μέχρι πρότινος την Αρχή Προσφυγών και στεγάζει υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, επικρατεί και πάλι συνωστισμός, με δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες, να συνωθούνται στην είσοδο για να εξυπηρετηθούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ειδικευμένο στη διαχείριση πλήθους. Τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν είτε υπάλληλοι της υπηρεσίας Ασύλου είτε ένας αστυνομικός, που δεν επαρκούν για να βάλουν σε σειρά τον κόσμο. 

Ύστερα από τις τελευταίες μετακινήσεις με βάση το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου, το γραφείο παραμένει υποστελεχωμένο και αδυνατεί να αντεπεξέλθει εγκαίρως στην εξυπηρέτηση των προσφύγων, οι οποίοι αναγκάζονται να προσέρχονται ξανά και ξανά στην υπηρεσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο υποδοχής του ισογείου δεν ανοίγουν τα τζάμια και δεν υπάρχει αερισμός, ενώ μοναδικό μέσο προστασίας είναι ένα πλέξιγκλας ακουμπισμένο πάνω στα γραφεία. Συνωστισμός επικρατεί και στους διαδρόμους, συχνά μη αεριζόμενους, από πρόσφυγες που περιμένουν. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ελλιπή καθαρισμό, καθώς συνεργείο εμφανίζεται περίπου μια φορά την εβδομάδα. 

Για την κατάσταση έχει ενημερώσει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου με επιστολή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 19 Ιανουαρίου, αλλά η κατάσταση παραμένει. Πηγές του Υπουργείου σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη φύλαξη των γραφείων της υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος βέβαια προκηρύχθηκε αφού έληξαν οι προηγούμενες συμβάσεις.

Η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                                                                  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
ΈΔΡΑ: Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 2, ΑΘΗΝΑ
'ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2017
E-mail :  [email protected]

Αθήνα, 19/01/2021

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Mε το παρόν σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του διοικητικού τμήματος του ΠΓΑ Πειραιά που εδρεύει επί της οδού Φιλοξένου 2-4 και Σπινθάρου στον Νέο Κόσμο:

Οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες που εργαζόμαστε στην υποδοχή κοινού και έκδοσης καρτών έχουμε τοποθετηθεί σε αίθουσα άνευ παραθύρων ή και εξαερισμού, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση εξυπηρέτησης κοινού ενόψει της πανδημίας Covid-19. Η ίδια αίθουσα αποτελεί και χώρο αναμονής κοινού, στην οποία δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος εξυπηρέτησης (γκισέ). 

Κατάληξη όλων των ανωτέρω ήταν να εξυπηρετείται κοινό στους διαδρόμους και στην είσοδο του κτιρίου, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ούτε και της απαιτούμενης απόστασης του 1,5 μέτρου. Διερμηνείς και υπάλληλοι βρέθηκαν σε δυσμενή θέση λόγω του μεγάλου αριθμού εξυπηρετούμενων, ενώ το κοινό ανέμενε όρθιο επί ώρες εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού του κοινού σε όλους τους χώρους του νέου κτιρίου και μάλιστα σε χώρους όπου ο αέρας δεν ανανεώνεται. Οι εξυπηρετούμενοι εντός κτιρίου στοιβάζονταν στο πάτωμα και στις σκάλες (λόγω έλλειψης καθισμάτων), ενώ εκτός κτιρίου η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη μέχρι την παρουσία της αστυνομίας -το ίδιο συνέβη και αφού η αστυνομία αποχώρησε.

Το ήδη υποστελεχωμένο ΠΓΑ Πειραιά αντιμετωπίζει πολλαπλάσια προβλήματα από τις 18/1/2021, ειδικά μετά την μετακίνηση τεσσάρων διοικητικών υπαλλήλων στο κτίριο του Κεράνη, με τους/τις εναπομείναντες/ουσες εργαζόμενους/ες να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο του κοινού, ακόμα και τα προγραμματισμένα
ραντεβού.

Επιπλέον, το προσωπικό φύλαξης δεν επαρκεί και απουσιάζει ο απαραίτητος έλεγχος του κοινού πριν την είσοδο του στο χώρο του ΠΓΑ - κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση ασφάλειας.

Η επίλυση των παραπάνω ζητημάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των εργαζομένων του ΠΓΑ Πειραιά που  εξυπηρετούν ένα εξαιρετικά ευάλωτο κοινό σε συνθήκες πανδημίας και γι'αυτό αναμένουμε την άμεση επίλυσή τους από την Διοίκηση.

Κατόπιν όλων των παραπάνω καλούμε τη Διοίκηση και τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ να διεξάγουν προληπτικά τεστ covid-19 στο τμήμα του ΠΓΑ Πειραιά που εδρεύει επί των Φιλοξένου 2-4 και Σπινθάρου στον Νέο Κόσμο, να διενεργήσουν αυτοψία και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την τήρηση του πρωτοκόλλου για την μη διασπορά του covid-19. Τέλος ζητάμε από τη Διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης στην είσοδο του εν λόγω κτιρίου κατά τις ώρες λειτουργίας του Γραφείου.
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα
Οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders κατάφεραν να γνωστοποιηθεί η μέχρι σήμερα μυστική εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, πάνω στην οποία βασίστηκε η ΚΥΑ που ορίζει τη γείτονα ως ασφαλή...
«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
Με στόχο τη φαστ τρακ διαδικασία ασύλου πρόσφυγας με προβλήματα υγείας δέχθηκε πιέσεις για τη συνέντευξη που έπρεπε να δώσει από την Υπηρεσία χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ευάλωτη κατάστασή του.
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας