Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.1° 23.9°
1 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 25.2°
2 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.7° 26.0°
1 BF
72%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
57%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
53%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.0° 24.6°
2 BF
81%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
0 BF
56%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.1° 26.1°
0 BF
68%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
25.4° 22.8°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.1°
1 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
3 BF
57%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
26.8° 24.7°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
78%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.1°
0 BF
43%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 22.5°
1 BF
40%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
29.3° 24.2°
2 BF
15%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
44%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
27.7° 25.3°
2 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα

«Υποστήριξη του κράτους δικαίου και επικίνδυνες διαστρεβλώσεις» είναι το θέμα της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι (σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου).

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, θα μιλήσουν τέσσερις από τους 68 συνυπογράφοντες πανεπιστημιακούς του κειμένου παρέμβασης υπέρ των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα, που πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Πρόκειται για τους:

Νίκο Θεοτοκά, καθηγητής, πρ. πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), πρ. πρόεδρο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου,

Γιάννη Κουζή, καθηγητή, κοσμήτορα Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου,

Άννα Μπίμπου, καθηγήτρια, πρ. Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Τάκη Πολίτη, αναπλ. καθηγητή, κοσμήτορα Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας,

Θα μιλήσει επίσης ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα πανεπιστημιακών που συνυπογράφουν το προαναφερόμενο κείμενο δημόσιας παρέμβασης. Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από τους εξής συνδέσμους:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=nlVtQIPsKzA

Facebook: https://www.facebook.com/omniawebtv/live/

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Εκτός από τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, παρέμβαση με ανακοίνωσή της για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα κάνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, παραλληλίζοντας την απεργία πείνας τους καταδικασμένου για τη «17 Νοέμβρη» με την αντίστοιχη του Μπόμπι Σαντς, μέλος του IRA, που πέθανε στη φυλακή.

Ακολουθεί το κείμενο της Πρωτοβουλίας:

Αλήθεια, θέλει η κυβέρνηση έναν δεύτερο Bobby Sants;

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2021 

Αν και η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα από το 1993 (ν. 2172/1993,άρθρ. 33, παρ. 1, ΦΕΚ Α΄ 207), εντούτοις στις μέρες μας βλέπουμε να επανέρχεται διά της πλαγίας οδού, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε βάρος ενός κρατούμενου ο οποίος θεωρείται μη αρεστός στο οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας, την οποία ξεκίνησε στις 8 Γενάρη, ζητώντας να εφαρμοστεί –έστω- ο νόμος 4760/2020 (άρθ.3) τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα και περιλαμβάνει φωτογραφική διάταξη για τον ίδιο, και να μεταχθεί -σύμφωνα με την πιο πάνω φωτογραφική διάταξη- στις Φυλακές Κορυδαλλού στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα, όπου πέρασε τα 16 από τα 18 χρόνια της κράτησής του. Σήμερα βρίσκεται νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Λαμίας, σε πολύ σοβαρή κατάσταση για την υγεία και τη ζωή του.

Η κυβέρνηση όμως διά στόματος της Γενικής Γραμματέως Σοφίας Νικολάου και του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αρνούμενη να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε, τον μετήγαγε στις Φυλακές Δομοκού, παίζοντας με την ίδια τη ζωή του. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συγχρόνως καλλιεργεί και μια άνευ προηγουμένου χυδαία προπαγάνδα σε βάρος του κρατούμενου στην προσπάθειά της να «πείσει» ότι ο Δ. Κουφοντίνας απολάμβανε ειδική μεταχείριση στις αγροτικές φυλακές, διαρρέοντας στα ΜΜΕ –κατά παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων- εικόνες από το κατάλυμα του εκεί και παραλείποντας βέβαια επιμελώς να αναφέρει ότι όλοι οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές μένουν σε τέτοιου τύπου καταλύματα, ακριβώς γιατί στόχος των αγροτικών είναι η ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Ειδικότερα η Γενική Γραμματέας, κ. Νικολάου, εκτός από τα νομικίστικα ψεύδη της και τις συνεχείς αντιφάσεις της για το λόγο της μεταγωγής του στις Φυλακές Δομοκού, προέβη και σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε βάρος του κρατούμενου, αποκαλώντας τον «πολυδολοφόνο», δείχνοντας έτσι ότι η θέση την οποία κατέχει μάλλον τής είναι στενάχωρη και έξω από την ειδικότητά της – ειδικότητα στο φορολογικό και στο δίκαιο των επιχειρήσεων. Και ξεχνώντας επίσης ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο 5500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί.

Είναι απολύτως σίγουρο πως η ζωή των κρατουμένων δεν έχει καμία αξία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σχεδόν ένα χρόνο τώρα χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, δήθεν λόγω πανδημίας. Είναι κι αυτή μια μεθόδευση της κυβέρνησης για να επιβάλλει τη σιωπή, όπως είναι μεθόδευση και η εξόντωση του Δ. Κουφοντίνα για να σταλεί το μήνυμα σε όλους, εντός και εκτός φυλακών, που αντιδρούν, αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους: «σηκώνεις κεφάλι, θα στο σπάσουμε!» 

 Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα και σε κάθε κρατούμενο που προσπαθεί να ανταπεξέλθει αυτές τις σκοτεινές εποχές, ψάχνοντας μια αχτίδα φωτός μέσα στη μαυρίλα, την αυταρχικότητα και την αναλγησία της κυβέρνησης.

Καλούμε του ιθύνοντες να δοθεί άμεσα λύση και να ικανοποιηθεί το καθ' όλα νόμιμο αίτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για την όποια δυσάρεστη εξέλιξη στην υγεία και τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα, για τον δεύτερο Μπόμπι Σαντς στην Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας