• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.7°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 7.3°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.0°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.4°C
  6 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 1.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.6°C / 3.1°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 4.8°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  44%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκδήλωση «Συνέλευσης ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς» για τη σχολική εκπαίδευση προσφυγόπουλων

 • A-
 • A+

Η φοίτηση των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο και η ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς είναι το θέμα της διαδικτυακής εκδεήλωσης που διοργανώνει την Κυριακή το απόγευμα η Συνέλευση ενάντια σε εγκλεισμούς και αποκλεισμούς, με ομιλητές εκπαιδεςυτικούς και πρόσφυγες νεαρής ηλικίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη στιγμή που πολλά παιδιά πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένα από το εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς πρόσβαση στις αναγκαίες υποδομές για την τηλεεκπαίδευση και με δύσκολη τη μεταφορά τους στο σχολείο από τα απομακρυσμένα κέντρα φιλοξενίας, ενώ η πανδημία του κορονοϊού χρησιμοποιείται από ορισμένες ομάδες σαν πρόσχημα για τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα σχολεία.

Η εκδήλωση με τίτλο «Παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα: πολιτικές αποκλεισμού στην εκπαίδευση» θα γίνει την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατφόρμα zoom (https://us02web.zoom.us/j/81328912508, Meeting ID: 813 2891 2508 Passcode: 784758). 

Στη συζήτηση μέσα στην πλατφόρμα θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα πρώτα 100 άτομα που θα συνδεθούν. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανή αναμετάδοση στη σελίδα της Συνέλευσης στο facebook.

Aκολουθεί η Διακήρυξη της Συνέλευσης ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς:

Διακήρυξη της συνέλευσης ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς

Η επονομαζόμενη «προσφυγική κρίση» αποτελεί μια κρίση υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αποτροπής κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και όλων των συνθηκών που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η αρνητική αλλαγή του κλίματος φιλοξενίας των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου το 2015, οφείλεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές που κατέστησαν τα νησιά τόπους διαρκούς απομόνωσης και ζώνες ανάσχεσης. Οι πολιτικές αυτές ενισχύθηκαν απ' την μεγάλη διάρκεια κράτησης και απ' την ποινικοποίηση της διάσωσης, της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης.

Συστατικό μέρος των πολιτικών αποτροπής και 'εγκληματοποίησης' των προσφυγομεταναστευτικών πληθυσμών είναι ο συστηματικός στιγματισμός τους απ' τα ελεγχόμενα απ' την κυβέρνηση ΜΜΕ, που τους παρουσιάζουν μόνο ως πρόβλημα, ως απειλή ή ως υποκείμενα άξια φιλανθρωπικών δράσεων όχι όμως ως υποκείμενα θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων. Αντίστοιχη είναι και η αρνητική προβολή των παιδιών - προσφύγων: πρόβλημα για την εκπαίδευση, επικίνδυνα για 'τα δικά μας' παιδιά, ελλειμματικοί μαθητές. Το ηγεμονικό αυτό πολιτικό περιβάλλον, δηλητηριάζει συστηματικά την κοινωνία και τροφοδοτεί τις αντιδράσεις ορισμένων συλλόγων γονέων ανά την επικράτεια θεωρώντας ότι τα παιδιά - πρόσφυγες αποτελούν «βαρίδια» στην εκπαίδευση των δικών τους παιδιών.
Οι αντιδράσεις αυτές αξιοποιούνται στη συνέχεια απ' τις κυβερνητικές πολιτικές διαχωρισμού (εκπαίδευση μέσα στα camps), και του θεσμικού ρατσισμού που παραβιάζουν κατάφωρα το απαραβίαστο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων παιδιών στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά - πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ωφελιμιστικά -«είναι μόνον αριθμοί»- από τις κεντρικές και τοπικές διοικήσεις για να διογκώσουν τους αριθμούς των μαθητών/τριών τους.

Είμαστε αντίθετοι, στο πισωγύρισμα της προόδου που είχε σημειωθεί στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στις πολιτικές της διάρρηξης των σχέσεων των προσφύγων-μεταναστών με την τοπική κοινωνία μέσω των εντεινόμενων εγκλεισμών που υφίστανται οι πρώτοι. Καταδικάζουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας ως ευκαιρίας για την μονιμοποίηση του εγκλεισμού τους στα camps και την παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης ως ευκαιρίας εμπέδωσης των πολιτικών 'απαρτχάϊντ' στην εκπαίδευση αν όχι ολικής 'αποσχολειοποίησης' τους. Διακηρύσσουμε ότι η τηλε-εκπαίδευση δεν αποτελεί λύση, αλλά πρόβλημα και ζητάμε ανοιχτά και φιλικά σχολεία προς όλα τα παιδιά.

Παρόμοια, ζητάμε ισότιμη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών στο θέμα του εμβολιασμού. Η προτεραιότητα εμβολιασμών θα πρέπει να υπαγορεύεται μόνο από διαφανείς υγειονομικούς λόγους, όπως ηλικία, συνθήκες εγκλεισμού, και όχι από φυλετικούς ή ταξικούς λόγους όπως το είδαμε ήδη να συμβαίνει.

Η ευημερία των «άλλων», των προσφύγων, των μεταναστών και των παιδιών τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία της κοινωνίας υποδοχής. Αν οι κοινωνίες υποδοχής αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τα παιδιά πρόσφυγες θα αποτελέσουν μεγάλο πλούτο, ένα πολύ δυναμικό ανθρώπινο και πολιτισμικό κεφάλαιο, όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει από προηγούμενες μεταναστεύσεις. Ως ενεργοί πολίτες και ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε τα παιδιά αυτά μαζί μας και κοντά μας και όχι απέναντί μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των περιθωριοποιημένων παιδιών και της πρόσβασης τους στη δημόσια εκπαίδευση και στα δημόσια αγαθά χωρίς προϋποθέσεις είναι πολιτική πράξη που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και το κοινό μας μέλλον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά προσφύγων-μεταναστών: διαδικτυακή εκδήλωση
Διαδικτυακή Εκδήλωση με τίτλο «Εκπαίδευση & Ένταξη: Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά προσφύγων & μεταναστών» διοργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής στις 6 μ.μ. ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας...
Πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά προσφύγων-μεταναστών: διαδικτυακή εκδήλωση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση από την Human Rights Watch
Σε μία νέα έκθεση-κόλαφο για την κυβέρνηση η Human Rights Watch συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στη χώρα μας και εκθέτει τις ελληνικές αρχές για μία σειρά από θέματα
Ηχηρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση από την Human Rights Watch
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποδομώντας τον ρατσισμό στο σχολείο
Ενα διαφορετικό μάθημα για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη και τον τρόπο που ορισμένα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα και ψευδείς ειδήσεις, έως και τις θεολογικές...
Αποδομώντας τον ρατσισμό στο σχολείο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απαγόρευση εξόδου των προσφύγων
Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι πρόσφυγες θα μείνουν μέσα στο καμπ και δεν θα δίνονται άδειες εξόδου, παρά μόνο για έκτακτα περιστατικά.
Απαγόρευση εξόδου των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκλωβίζουν πρόσφυγες στις δομές στερώντας τους rapid tests
Η «λύση» της κυβέρνησης για την υγειονομική κρίση είναι να μη χορηγούνται βεβαιώσεις αρνητικού τεστ σε όσους μένουν στις δομές, ώστε να μην μπορούν να κυκλοφορούν!
Εγκλωβίζουν πρόσφυγες στις δομές στερώντας τους rapid tests

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας