• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.8°C / 16.2°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 12.5°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.5°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.5°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  0 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 13.4°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  95%
AP Photo/Santi Palacios

Τη Δευτέρα η 19η Στρογγυλή Τράπεζα του κέντρου Αντιγόνη με θέμα την ένταξη των προσφύγων

 • A-
 • A+

To επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού αποτελεί το κεντρικό θέμα της 19ης Στρογγυλής Τράπεζας κατά των Διακρίσεων που διοργανώνει το Κέντρο «Αντιγόνη» με συμμετοχή ειδικών από το χώρο των οργανώσεων και του πεδίου και πανεπιστημιακών. 

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, στις 7 μ.μ. στην πλατφόρμα zoom (διεύθυνση: https://zoom.us/j/92641611263 ) και είναι ανοιχτή στο κοινό, που θα μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

- Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.

- Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30)

Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και εκπόνηση συστάσεων για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν για την Ελλάδα ως προς την κοινωνική ένταξη των προσφύγων σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. 

[Συντονίζει ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Υπεύθυνος του Κέντρου Φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων WELCOMMON της Αθήνας, χημικός – περιβαλλοντολόγος, στέλεχος των Πρασίνων και πρώην ευρωβουλευτής]

 1. «Συγκριτική επισκόπηση των Δεικτών Κοινωνικής Ένταξης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα NIEM: συγκλίσεις / αποκλίσεις, ομοιότητες / διαφορές» (ομιλήτρια η δικηγόρος κ. Βάσω Καρζή, συγγραφέας της Εθνικής Έκθεσης NIEM)
 2. «Η επίπτωση των τρόπων δημοσιονομικής διαχείρισης των κονδυλίων της Ελλάδας στην αποτελεσματικότητα της ένταξης των προσφύγων: αποτίμηση της περιόδου 2014 -2020» (ομιλήτρια η κ. Ντομινίκη Σπυράτου, Υπεύθυνη Συνηγορίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων της «Solidarity Now» )
 3. «Η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων: πρόοδοι, θετικά μέτρα και πρόσθετα εμπόδια λόγω Covid-19» ( ομιλήτρια η κ. Κατερίνα Καπνίση, Συντονίστρια του τμήματος Εργασιακής Συμβουλευτικής της Generation 2.0 for Rigths, Equality and Diversity)
 4. Το φλέγον ζήτημα της στέγασης των προσφύγων κατά την επέλαση της πανδημίας: δομές φιλοξενίας στα νησιά και καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα (ομιλήτρια η κ. Μελίνα Σπαθάρη, Υπεύθυνη Συνηγορίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων της «Terre des hommes - Hellas»)

- Β΄ Ενότητα (20.30 – 21.30)

Το ειδικό ζήτημα της ανάγκης προστασίας της ευάλωτης ομάδας των παιδιών προσφύγων

[Συντονίζει ο κ. Βασίλης Πανταζής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο: «Κοινωνική Παιδαγωγική: Εκπαίδευση για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου»]

 1. «Aφηγήσεις ζωής ανήλικων προσφύγων για την εγκατάσταση (home narratives) και τις εκπαιδευτικές τους διαδρομές», (ομιλήτρια η κ. Ευγενία Αρβανίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΤΕΕΑΠΗ) με γνωστικό αντικείμενο τη διαφορετικότητα και ετερότητα στην εκπαίδευση, και τέως επιστημονική συνεργάτιδα στο Υπουργείο Παιδείας).
 2. «Μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση και ένταξη των παιδιών προσφύγων σε συσχέτιση με την παράμετρο της πανδημίας», (ομιλητής ο κ. Πάνος Αλεξάκης, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας).
 3. «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης - ξένης γλώσσας σε παιδιά προσφύγων»: α) «Εξετάζοντας τις πολιτικές ένταξης» (Ομιλητής ο κ. Χρήστος Παρθένης, Επίκουρος Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ) , β) «Εστιάζοντας στη χρήση κατάλληλου υλικού και μεθόδων διδασκαλίας», (Ομιλήτρια η κ. Φωτεινή Καλογερογιάννη, Διδάκτωρ του ΠΑΙ.Τ.Δ.Ε. - ΕΚΠΑ, Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής, ΕΚΠΑ).
 4. «Πολιτισμικός πλουραλισμός και πρόσφυγες σχολικής ηλικίας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης», (ομιλητής ο κ. Βασίλης Χαρίτος, διδάκτωρ του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπρόσωπος του 5ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής (ΠΕΚΕΣ – Ανατολική Αττική)

Ακολουθεί συζήτηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργιστική η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη ζωή των προσφύγων
Την εξοργιστική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ζωές δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ιδίως στα ΚΥΤ των νησιών, στα κέντρα κράτησης της ενδοχώρας και στα κρατητήρια δεκάδων αστυνομικών τμημάτων,...
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργιστική η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη ζωή των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
Με προσωρινό πάγωμα της χρηματικής βοήθειας σε όσους ζητούν άσυλο, με εγκατάσταση ΑΤΜ μέσα στις προσφυγικές δομές και λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, απαντά, υποτίθεται, το αρμόδιο υπουργείο στην...
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οδηγίες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ζητούν επτά οργανώσεις
Οδηγίες από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που ζουν σε δομές, ζητούν επτά οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.
Οδηγίες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ζητούν επτά οργανώσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στον δρόμο εν μέσω πανδημίας
Εκατοντάδες πρόσφυγες και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να περνούν τις νύχτες πλατείες της Αθήνας, αλλά και της Σπάρτης, καθώς λήγουν τα προγράμματα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία.
Στον δρόμο εν μέσω πανδημίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εύσημα και δολάρια για τον κορονοϊό στις προσφυγικές δομές από Τζέφρι Πάιατ
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ «για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19 στις δομές μεταναστών».
Εύσημα και δολάρια για τον κορονοϊό στις προσφυγικές δομές από Τζέφρι Πάιατ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε καραντίνα η δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς έπειτα από κρούσμα κορονοϊού
Σε 14ημερη καραντίνα τέθηκε η προσφυγική δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, έπειτα απ' τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού.
Σε καραντίνα η δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς έπειτα από κρούσμα κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας