• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.2°C
  1 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 31.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  61%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιφατικά στοιχεία για το άσυλο

 • A-
 • A+
Οι σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και της Eurostat επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για προβληματική διαχείριση των στατιστικών.

Αλλα στατιστικά στοιχεία για το άσυλο δημοσιοποιεί η Eurostat, βασισμένη σε στοιχεία που συγκεντρώνει βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας από το ελληνικό κράτος, και άλλα στοιχεία δίνει στις επίσημες μηνιαίες ενημερώσεις του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο καταργήθηκε η δημοσιοποίηση των εξαιρετικά αξιόπιστων αναλυτικών στατιστικών στοιχείων που επεξεργαζόταν κάθε μήνα η Υπηρεσία Ασύλου και τα οποία αποτελούσαν πηγή για τις πιο έγκυρες διεθνείς εκθέσεις για το προσφυγικό στη χώρα μας.

Η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Ασύλου πέρασε στον έλεγχο του γραφείου υπουργού και έκτοτε τα στατιστικά στοιχεία για το άσυλο είναι λιγοστά και παρατίθενται κάτω κάτω στις μηνιαίες ενημερώσεις του υπουργείου, που προτάσσει τα στοιχεία για τη μείωση της ροής. Παρ’ όλο μάλιστα που ο νόμος 4375/2016 (άρθρο 4, παρ. 3) ορίζει ότι η Αρχή Προσφυγών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της πολύ αναλυτικά στοιχεία για την εξέταση ασύλου σε δεύτερο βαθμό, η Αρχή παραμένει χωρίς δική της ιστοσελίδα και απλά δεν εφαρμόζει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Αλλά κι αυτά τα πενιχρά και υποβαθμισμένα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο για το άσυλο έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τα στοιχεία της Eurostat, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, η οποία αναδεικνύει από το καλοκαίρι την προβληματική διαχείριση των στατιστικών στοιχείων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ενώ για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου το υπουργείο δίνει ποσοστό θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό μόνο 34%, η Eurostat ανεβάζει το ποσοστό στο 53,5% για την ίδια περίοδο.

Αιτήματα και αποφάσεις

Μάλιστα, η Eurostat συμπεριλαμβάνει στις αρνητικές αποφάσεις και τα αιτήματα ασύλου που κρίνονται απαράδεκτα και δεν εξετάζονται στην ουσία τους, καθώς κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθούν στην Τουρκία. Χωρίς να συμπεριληφθούν οι αποφάσεις για το παραδεκτό ή το απαράδεκτο των αιτημάτων, όπως ήταν η πρακτική που ακολουθούσε η υπηρεσία Ασύλου, το ποσοστό αναγνώρισης των προσφύγων θα ήταν σημαντικά υψηλότερο. Από την πλευρά του, το υπουργείο συνυπολογίζει στο σύνολο των αιτημάτων ασύλου και αυτά που κατατέθηκαν αλλά δεν εξετάστηκαν και μπήκαν στο αρχείο, είτε επειδή δεν θέλησε να συνεχίσει στη χώρα μας τη διαδικασία ο ενδιαφερόμενος είτε για άλλους λόγους, Το υπουργείο αναφέρει ποσοστό 21% των αρχειοθετημένων αιτημάτων, χωρίς όμως να δίνει άλλες διευκρινίσεις ούτε τον απόλυτο αριθμό.

Σημαντική απόκλιση υπάρχει και στον αριθμό των αιτημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό. Η Eurostat κάνει λόγο για 75.675 εκκρεμή αιτήματα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το υπουργείο ανεβάζει τον αριθμό σε 90.283, χωρίς να διευκρινίζει πού οφείλεται η διαφορά.

Για «μείζονες διαφορές» μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και αυτών που προβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνει λόγο η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές «καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επανέναρξης της δημοσίευσης λεπτομερών στατιστικών από την Υπηρεσία Ασύλου για τη διαδικασία σε πρώτο βαθμό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα
Οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders κατάφεραν να γνωστοποιηθεί η μέχρι σήμερα μυστική εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, πάνω στην οποία βασίστηκε η ΚΥΑ που ορίζει τη γείτονα ως ασφαλή...
«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
Με στόχο τη φαστ τρακ διαδικασία ασύλου πρόσφυγας με προβλήματα υγείας δέχθηκε πιέσεις για τη συνέντευξη που έπρεπε να δώσει από την Υπηρεσία χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ευάλωτη κατάστασή του.
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξέσπασε πρόσφυγας στην Υπηρεσία Ασύλου εν μέσω ατέρμονης ταλαιπωρίας
Ο πρόσφυγας αναποδογύρισε γραφεία, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία. Η Υπηρεσία Ασύλου στον Νέο Κόσμο αδυνατεί να αντεπεξέλθει εγκαίρως στην εξυπηρέτηση των προσφύγων, που αναγκάζονται να προσέρχονται ξανά...
Ξέσπασε πρόσφυγας στην Υπηρεσία Ασύλου εν μέσω ατέρμονης ταλαιπωρίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας