• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%
ID 35678515 © Juan Moyano | Dreamstime.com

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Δράσεις και μηνύματα αλληλεγγύης

 • A-
 • A+

Με αναφορές στην πανδημία, το μήνυμα της ΠτΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την έμφυλη βία, τους πρόσφυγες, τα ΑμΕΑ, τα ΛΟΑΤΚΙ, το σωφρονιστικό σύστημα και κάθε είδους μειονότητες εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, στην οικουμενική πρώτη διακήρυξη του ΟΗΕ η αναφορά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με μαθητικές κάρτες αλληλεγγύης και υποστήριξης προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, γιορτάζει την ημέρα το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, διαδικτυακή συναυλία με την Αλέξια, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων πού έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια αφορμή να αναστοχαστούμε πάνω στα δικαιώματα, σε στιγμές κρίσιμες», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της στη διαδικτυακή πανηγυρική συνεδρίαση για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα στάθηκαν για εκείνη προνομιακό πεδίο άσκησης των καθηκόντων της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σημείωσε ότι αποτελούν σήμερα μία από τις βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας.

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση αλλά και στην πανδημία του νέου κορονοϊού, η ΠτΔ υπογράμμισε ότι έχουν οδηγήσει, παγκοσμίως, σε ευρύτατους περιορισμούς των κλασικών ελευθεριών μας και πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα τελούν σε καθεστώς έντονης πίεσης, υποστηρίζοντας παράλληλα: «Στη δίνη των απρόβλεπτων γεγονότων και αναγκών το άτομο υποχωρεί. Το γενικό και το δημόσιο συμφέρον επικρατεί: είτε στη δημοσιονομική του εκδοχή, όπως στη χώρα μας, από το 2010 και έπειτα, είτε, στην υγειονομική του, με την πρωτοφανή διακινδύνευση της υγείας και της ζωής μας. Τα δικαιώματα χάνουν την αυτάρκειά τους και εισέρχονται στην εποχή της στάθμισης, της ευελιξίας και της σχετικοποίησής τους, στο όνομα των εύλογων, πλην επίπονων, συμβιβασμών του καιρού μας. Πολύ περισσότερο όταν οι περιορισμοί των δικαιωμάτων υπαγορεύονται από τις έκτακτες συνθήκες και είναι προσωρινοί. Είναι, από την άλλη, η συγκυρία αυτή μία οδυνηρή, αλλά και παιδαγωγική διαδικασία».

Ωστόσο, επισήμανε την αξία και της άλλης όψης των δικαιωμάτων που είναι τα καθήκοντά μας προς τον άλλο και το κοινό καλό, το χρέος της αλληλεγγύης και της φροντίδας. «Αυτό μας διδάσκουν καθημερινά, σαν πρότυπα αυταπάρνησης, οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας, όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της πανδημίας». σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

72 χρόνια μετά εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν «αόρατοι»

Πέρασαν 72 χρόνια από την υπογραφή της οικουμενικής διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. 72 χρόνια μετά μετράμε νίκες και ήττες, βήματα ελευθερίας, δικαιωμάτων και δικαιοσύνης, αλλά και βήματα, που μας πάνε πίσω, σε εποχές που θα θέλαμε να είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

72 χρόνια μετά και υπάρχουν άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι στερούνται βασικών αγαθών. Το φαγητό, το νερό και το ρεύμα δεν είναι αυτονόητη πραγματικότητα για όλες και όλους. Ούτε η στέγη, ούτε η εργασία, ούτε ο μισθός... Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, παρόλο ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και ουσιαστικό δρόμο για την έξοδό τους από τη φτώχεια.

Οι οικονομικές, κοινωνικές και ταξικές ανισότητες πληθαίνουν. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός με την πολιτική που εφαρμόζει σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί φτώχεια, ανεργία, νέες ανισότητες και διακρίσεις, βαθαίνει τις παλιές, δημιουργεί ζώνες κοινωνικού αποκλεισμού. Το δόγμα «νόμος και τάξη», ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία δεν είναι τυχαίες ή πρόσκαιρες επιλογές. Έρχονται ως απάντηση στην κίνηση του κόσμου, τη νεανική αμφισβήτηση, τους αγώνες και τα κινήματα.

72 χρόνια μετά και οι δολοφονίες γυναικών συνεχίζονται. Η έμφυλη βία στο σπίτι, το δρόμο, τη δουλειά παραμένει ανατριχιαστική πραγματικότητα. Οι διακρίσεις είναι υπαρκτές και ορατές σε κάθε μας βήμα. 

72 χρόνια μετά οι πόλεμοι συνεχίζονται. Στρατιές προσφύγων και μεταναστών εμποδίζονται να περάσουν στην... απέναντι όχθη, αντιμετωπίζονται ως εχθρικός στρατός, ως απειλή και βυθίζονται στις αγριεμένες θάλασσες. Και όσοι, παρά τα εμπόδια το καταφέρνουν, κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με ανύπαρκτα δικαιώματα, ακόμα και αν αφορά ασυνόδευτα, μικρά παιδιά ή θύματα πολέμου και βασανιστηρίων.

72 χρόνια μετά και το δομημένο περιβάλλον δεν είναι προσβάσιμο στους ανάπηρους, ούτε η εκπαίδευση ούτε ο πολιτισμός ούτε η διασκέδαση ούτε η εργασία ούτε οι δομές της υγείας. Μια διαρκής καραντίνα, ένα καθεστώς εξαίρεσης για εκείνες και εκείνους που... παρεκκλίνουν, με την επιλογή της μη ορατότητας μέσω των ιδρυμάτων, της κοινωνικής τους επιτήρησης που τους ορίζει εκτός νόρμας.

72 χρόνια μετά και παρά τα σημαντικά βήματα, που έχουν γίνει όσον αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε μια σειρά χώρες, οι απαράδεκτες διακρίσεις παραμένουν. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι έναντι του νόμου. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το δικαίωμα σε βασικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση, την εργασία τη στέγαση, το δικαίωμα στο γάμο, τα παιδιά, την οικογένεια. Η βία και οι δολοφονίες τρανς ανθρώπων έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ μιας εικόνας, που απέχει έτη φωτός από μια κοινωνία ισότιμης συνύπαρξης όλων των ανθρώπων της.

72 χρόνια μετά και το λεγόμενο σωφρονιστικό σύστημα γίνεται όλο και πιο εκδικητικό. Δικαιώματα παίρνονται πίσω και επανέρχεται δυναμικά η λογική της συνεχούς, πανοπτικής επιτήρησης, της συνεχούς τιμωρίας. Μόλις χθες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, κατάφερε ένα τεράστιο πλήγμα στα λιγοστά δικαιώματα που έχουν οι κρατούμενοι. Μας γυρνά δεκαετίες πίσω.

72 χρόνια μετά και ένα μεγάλο μέρος των Ρομά παραμένει σε σκηνές και καταυλισμούς, χωρίς πρόσβαση στο νερό και το ρεύμα, αποκομμένοι από την κοινότητα, σε ζώνες απόλυτου κοινωνικού αποκλεισμού.

72 χρόνια μετά και η παραβίαση της προσωπικής ζωής των ανθρώπων αποκτά νέες διαστάσεις. Ένας κατασκοπευτικό σύστημα ελέγχει τις ζωές, ο «μεγάλος αδελφός» είναι εδώ και κοιτάει. Ο αυταρχισμός και η ανελευθερία είναι ασφαλώς η απάντηση των κυρίαρχων δυνάμεων.

72 χρόνια μετά και εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν «αόρατοι», «περισσευούμενοι», «πλεόνασμα» σε μια κοινωνία που χωρά μόνο τους... «κανονικούς», δηλαδή τους ισχυρούς και τους πειθαρχημένους.

72 χρόνια μετά το η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει επίκαιρη, όπως και ο στόχος της καθολικής απελευθέρωσης, του κοινωνικού μετασχηματισμού. Πράγματι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ένας κόσμος αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, που χωρά πολλούς κόσμους.  

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αθήνα, 10/12/2020

Συμπληρώνονται σήμερα 72 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το σπουδαίο αυτό κείμενο, του οποίου την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. τιμούμε σήμερα, αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους του σύγχρονου κόσμου. Χωρίς το κείμενο αυτό, η ύπαρξη ενός δεσμευτικού, πρωτοποριακού διεθνούς καθεστώτος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν ανέφικτη. 

Η Διακήρυξη δημιουργήθηκε στον απόηχο της φρίκης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως οι αξίες που κατοχυρώνει είναι διαχρονικές και σημείο αναφοράς για το μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας. Η κατοχύρωση της ισότητας και της ελευθερίας. Η καταπολέμηση των διακρίσεων. Η απαγόρευση της δουλείας και των βασανιστηρίων. Η ελευθερία της γνώμης, της συνείδησης και της θρησκείας. Η ισότητα απέναντι στον νόμο. Το δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή, στο συνέρχεσθαι και το συνεταιρίζεσθαι. Το δικαίωμα στο άσυλο.... Ο κόσμος μας θα ήταν σκοτεινότερος, πιο άδικος, πιο πρωτόγονος, σχεδόν αγνώριστος, χωρίς τη νομική και πολιτική κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων.     

Ακόμα και πριν από την έλευση της πανδημίας, η υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων αποτελούσε ζήτημα διαρκούς, κοπιώδους αγώνα. Γνωρίζουμε όμως ότι η πανδημία θέτει νέες προκλήσεις: επιτείνει τις υπάρχουσες ανισότητες και δημιουργεί νέες. Από την κλιματική αλλαγή, ως την πρόσβαση στο ίντερνετ, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική ανισότητα, την έμφυλη ανισότητα, τις συνεχιζόμενες διακρίσεις και τον συστημικό ρατσισμό, έχουμε χρέος να «χτίσουμε ξανά, καλύτερα», όπως είναι το σύνθημα του Ο.Η.Ε. για τη σημερινή ημέρα. Και για να το πετύχουμε, οφείλουμε να επιστρέφουμε διαρκώς στο κείμενο συλλογικής σοφίας της ανθρωπότητας, που υπεγράφη, σαν σήμερα, το 1948 στο Παρίσι.

 

 

Πανελλαδική δράση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την ανάδειξη του Δικαιώματος στην Υγεία

Μαθητές και Μαθήτριες από όλη την Ελλάδα δημιουργούν κάρτες αλληλεγγύης και υποστήριξης προς το υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη με τον COVID-19 σε όλα τα υγειονομικά κέντρα της Ελλάδας.

Σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με περισσότερα από 150 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την χώρα, που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», φτιάχνουν πρωτότυπες κάρτες, δημιουργικές χειροτεχνίες και ζωγραφιές και γεμίζουν με μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης τα νοσοκομεία και τα υγειονομικά κέντρα από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα συγκεντρώσαμε περισσότερες από 8.000 κάρτες, ζωγραφιές και μηνύματα αλληλεγγύης και ευχών από μαθητές και μαθήτριες αλλά και από ακτιβιστές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας, προς γιατρούς, νοσηλευτές/ριες, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαρισμού και σίτισης που συναποτελούν το υγειονομικό προσωπικό, αναδεικνύοντας τη σημασία του Δικαιώματος στην Υγεία μέσα σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνεται καθημερινά.

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε: «Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας καθημερινός αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η ελευθερία θα διέπουν τις ζωές όλων των ανθρώπων, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ειδικότερα μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά πιο επιτακτικό χαρακτήρα. Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποφασίσαμε να αναδείξουμε το θεμελιώδες Δικαίωμα στην Υγεία. Μέσα στην πανδημία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινά τη μάχη για τη ζωή των ασθενών. Εξαντλητικά ωράρια και συχνές ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες και υλικά δυσχεραίνουν την κατάσταση, αλλά το σύστημα υγείας είναι εκεί για όσες και όσους το χρειάζονται.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα θα διαθέτει όλους τους αναγκαίους πόρους και εξοπλισμό, καθώς και επαρκές ιατρικό προσωπικό. Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι και όλες θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα ποιοτικό υγειονομικό σύστημα ανεξάρτητα από διακρίσεις».

Η Μαρία Χατζηνικολάου, υπεύθυνη για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα της οργάνωσης σημείωσε ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις κάρτες και τις ευχές τους για τις γιορτές που πλησιάζουν, φωτίζουν όλες τις πτυχές του Δικαιώματος στην Υγεία, υποστηρίζουν το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών/ριών και πολλές φορές μιλούν για τον ηρωισμό και τη δυναμική που διαπνέει το έργο τους. Η αλληλεγγύη σε αυτές τις πιο δύσκολες στιγμές –ακόμα και μέσα από μία μικρή ζωγραφιά- ευχόμαστε να χαρίσει μία ανάσα αισιοδοξίας σε όλους και όλες όσοι/ες δίνουν τη μάχη αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία της χώρας».

Με τη σημερινή της πρωτοβουλία η Διεθνής Αμνηστία θέλει να αναδείξει το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία για όλες και όλους. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία διαμορφώνεται ένα δίκτυο κατανόησης, σεβασμού και υπεράσπισης των αναπαλλοτρίωτων ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους και όλες μας.

Όλες οι κάρτες και οι αποστολές των μαθητών θα φτάσουν μέσω email στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ μετά το πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας πολλές από αυτές θα παραδοθούν στο υγειονομικό προσωπικό.

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ρωξάνη, μαθήτρια Α' Γυμνασίου του Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, «όλοι εσείς που παλεύετε στα νοσοκομεία, ασθενείς, γιατροί, νοσοκόμοι και όλο το προσωπικό σας ευχαριστούμε για την υπομονή και το θάρρος σας σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Σας ευχαριστούμε που βάζετε πίσω τον εγωισμό σας και τον εαυτό σας για να μας προστατέψετε. Αυτό λοιπόν που θέλω να σας πω είναι να συνεχίσετε έτσι με θάρρος και υπομονή και χωρίς φόβο. Και όλοι όσοι είστε ασθενείς του ιού μη φοβάστε γιατί οι γιατροί μας είναι εδώ για εσάς.»

Με διαδικτυακή συναυλία στις 15/12 γιορτάζει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες

Τιμώντας την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την Αλέξια

H Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε, το 1948, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για ένα κείμενο ορόσημο, το οποίο διακηρύσσει τα αναφαίρετα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα, πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, τόπο γέννησης, οικονομική ή άλλη κατάσταση.

Τιμώντας αυτό το σημαντικό ορόσημο, η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανάμεσα σε άλλους φορείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αλέξια, την Κυπριακής καταγωγής γνωστή καλλιτέχνιδα, σε μια δίωρη προσωπική διαδικτυακή συναυλία, που θα μεταδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 9:00 μ.μ. ζωντανά στην επίσημη σελίδα της Alexia στο Facebook: www.facebook.com/AlexiaVassiliouPage

Στις 15 Δεκεμβρίου η Αλέξια μοιράζεται την πλατφόρμα της με προσκεκλημένους ειδικούς καλεσμένους που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαζί, φέρνουν στο προσκήνιο την ισότητα των φύλων, τη σεξουαλική βία, την εμπορία ανθρώπων, τις γυναίκες, τα παιδιά, τη νεολαία, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και άλλες ομάδες πολιτών, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής κοινωνίας χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία.

Στους καλεσμένους περιλαμβάνονται η Επίτροπος για την Ισότητα της Ε.Ε., Helena Dalli, η επιζήσασα της γενοκτονίας στη Ρουάντα, Dydine Umunyana, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ακαδημίας Ηχογραφήσεων - Βραβεία GRAMMY, Jeriel Johnson και η Αμερικανίδα Τουρκικής καταγωγής συνθέτρια μουσικής κινηματογράφου Pinar Toprak («CaptainMarvel», «Fortnite»). Ειδικές μουσικές συμμετοχές από τους νέους της Κύπρου θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα, καθώς επίσης και ένα μοναδικό ντουέτο επανασύνδεσης με τον επί χρόνια συνεργάτη της Αλέξιας, πρωτοπόρο της ελληνικής ροκ, Κώστα Τουρνά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου
Στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο Βοιωτίας η Ιστορία γραφόταν με αίμα. Και ενώ σήμερα γίνονται εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της σφαγής από τους ναζί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Διεθνής Αμνηστία...
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αστυνομική βία πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας
Σε πρόσφατη εκδήλωσή της Διεθνούς Αμνηστίας, θύματα και έγκριτοι νομικοί κατέδειξαν πως ο νόμος Μητσοτάκη για την περιστολή των διαδηλώσεων ακυρώνει το πολίτευμα και καθιστά συστημικό φαινόμενο την ατιμωρησία...
Η αστυνομική βία πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρικάκια και συνθήματα υπέρ του Δ. Κουφοντίνα έξω από το σπίτι της ΠτΔ
Παρέμβαση υπέρ του Δ. Κουφοντίνα έκαναν περίπου 50 άτομα έξω από το σπίτι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Μεταξουργείο. Από χθες, ο απεργός πείνας αφαίρεσε την πεταλούδα και κάνει και απεργία δίψας.
Τρικάκια και συνθήματα υπέρ του Δ. Κουφοντίνα έξω από το σπίτι της ΠτΔ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σακελλαροπούλου: Να μην αντιμετωπίζεται η γυναίκα ως δυνάμει θήραμα
«Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συντάντησή της με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.
Σακελλαροπούλου: Να μην αντιμετωπίζεται η γυναίκα ως δυνάμει θήραμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
E-book από τη Διεθνή Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας
Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως «ποιες είναι οι επιπτώσεις στις πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα» και «πώς επηρεάζονται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υπό την απειλή του κορονοϊού» επιχειρεί να δώσει...
E-book από τη Διεθνή Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναβρασμός για τις φυλακές μετά το θάνατο κρατουμένης και την ευρωπαϊκή έκθεση
Η είδηση του θανάτου κρατούμενης στις γυναικείες φύλακες του Ελαιώνα Θηβών δεν ήταν το μόνο μελανό σημείο της ημέρας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Αναβρασμός για τις φυλακές μετά το θάνατο κρατουμένης και την ευρωπαϊκή έκθεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας