Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
12.3° 7.5°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.5° 6.6°
1 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 11.0°
3 BF
65%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 6.9°
0 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 7.1°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.1°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 10.4°
2 BF
84%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
87%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
4 BF
58%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
4 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.6° 8.9°
0 BF
87%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.5° 9.5°
1 BF
88%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.8°
1 BF
73%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
11.5° 6.8°
2 BF
78%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
68%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 5.7°
1 BF
99%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.3° 5.3°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
FB:AegeanBoatReport

Τι απαντά η Aegean Boat Report στην επίθεση Μηταράκη

Για αβάσιμη και εσκεμμένα παραπλανητική επίθεση κατηγορεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη η οργάνωση Aegean Boat Report, την οποία αποπειράθηκε να συνδέσει ο υπουργός με δίκτυα διακίνησης που διευκολύνουν την ροή των προσφύγων στην Ελλάδα.

Η οργάνωση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση ή συνεργασία με πρόσωπα ή δίκτυα που διακινούν ανθρώπους και σημειώνει ότι το έργο της συνίσταται στον εντοπισμό προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και κινδυνεύουν από τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης των ελληνικών αρχών.

Σε συνέντευξη τύπου σε ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Μηταράκης κλιμάκωσε την Τρίτη την διεθνή εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση αμέσως μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου στις 2 Δεκεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε δύο εικοσάχρονες γυναίκες πρόσφυγες από τη Σομαλία.

Επικαλούμενος βίντεο και μαρτυρίες από τους 32 διασωθέντες Σομαλούς, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες όσο βρίσκονταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα και ζήτησαν τη βοήθεια της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία ωστόσο τους καθοδήγησε μέχρι να φτάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης το ελληνικό Λιμενικό και η Frontex, χωρίς να καταφέρουν να σώσουν τις δύο νεαρές γυναίκες.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης εξελίσσεται ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς τύπου και διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Για έξι από αυτές, οι αποκαλύψεις για εμπλοκή ή ανοχή της Frontex έχουν προκαλέσει θύελλα στην ΕΕ. .

Ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των νεοεισερχόμενων είναι οικονομικοί μετανάστες, γεγονός που διαψεύδεται πλήρως από τα στοιχεία του υπουργείου σχετικά με το άσυλο.

Και είπε ότι στα τουρκικά παράλια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες από τη Σομαλία, που φτάνουν στην Τουρκία «χρησιμοποιώντας επιδοτούμενα εισιτήρια και βίζες που πληρώνονται από ΜΚΟ. Ουσιαστικά εισέρχονται νόμιμα στην Τουρκία με ρητό σκοπό την παράνομη διακίνηση προς την Ευρώπη». Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στις οργανώσεις Aegean Boat Report και Watch the Med, τις οποίες, όπως είπε, καλούν οι πρόσφυγες με υπόδειξη των διακινητών, προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στις ελληνικές ακτές.

Η απάντηση της Aegean Boat Report 

Μας αφήνει εμβρόντητους το γεγονός ότι η η οργάνωσή μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας απρόκλητης και εσκεμμένα παραπλανητικής επίθεσης.

Η Aegean Boat Report, παρόμοια με όλες τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που εργάζονται για να συνδράμουν την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού, αντιτίθεται έντονα στην διακίνηση ανθρώπων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Δεν είμαστε, δεν ήμασταν ποτέ και δεν θα είμαστε ποτέ, μέρος κανενός δικτύου διακίνησης και δεν συνεργαζόμαστε, δεν έχουνε συνεργαστεί ποτέ και δε θα συνεργαστούμε ποτέ με κανένα πρόσωπο ή ομάδα που διακικνούν ανθρώπους σε καμία διαδρομή σε κανένα μέρος του κόσμου.

Παρέχουμε μια δημόσια υπηρεσία, προσβάσιμη σε όλους, η οποία εντοπίζει ανδρες, γυναίκες και παιδιά που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, ενμέρει εξαιτίας της συστηματικής αποτυχίας της κυβέρνησης να ειτελέσει αυτή τη βασική λειτουργία.

Από τη στιγμή του εντοπισμού, διασφαλίζουμε ότι μεταφέρονται σε δομές όπου μπορούν να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αυτό διότι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που έρχονται στην Ευρώπη έχουν μάθει καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Αν δεν βοηθούσαμε να διασφαλιστεί ότι θα εντοπιστούν, θα επιχειρούσαν να παραμείνουν κρυμμένοι όταν φτάσουν, κάτι που θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για τον καθένα, περιλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών της ευρύτερης ΕΕ.

Δεν δίνουμε υλική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, αν και ο υπουργός θα έπρεπε να χαίρεται με τη βοήθεια που δίνουν ορισμένες οργανώσεις, γιατί χωρίς τη δική τους δουλειά οι αποτυχίες του υπουργείου του θα είχαν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων περισσότερων ανθρώπων από όσους έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και θα υπήρχαν πολλοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά που θα γυρνούσαν στους δρόμους της Λέσβου και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου ψάχνοντας καταφύγιο.

Πρέπει να ζητήσουμε από τον υπουργό να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες. Αν επιθυμεί να συνεχίσει να μας κατηγορεί ότι ενεργήσαμε με λανθασμένο ή παράνομο τρόπο, θα τον συμβουλεύαμε να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από ένα μικρό αριθμό προσφύγων που ισχυρίζονται ότι οι διακινητές στην Τουρκία γνωρίζουν το όνομα Aegean Boat Report και τους λένε ότι, αν επικοινωνήσουν μαζί μας, θα τους δώσουμε στγεγνά ρούχα κι ένα μπουκαλάκι νερό.

Δεν έχουμε παραβιάσει κανένα νόμο, δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν που παραβιάζει το νόμο, και είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι ένας υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης θα επιχειρούσε να εξαπολύσει μια τόσο άγρια επίθεση εναντίον μιας μικρής οργάνωσης που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα πεθάνουν και δεν θα χαθούν οι άνθρωποι που αναγκάζονται λόγω της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές που βρίσκονται στο έλεος εγκληματιών.

Ο βασικός παράγοντας που βοηθά τους διακινητές και διασφαλίζει τα κέρδη τους από την οδύνη των ναθρώπων δεν είναι η Aegean Boat Report και άλλες οργανώσεις, αλλά η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ να παρέχουν ασφαλείς δρόμους για το ταξίδι των ανθρώπων ώστε να ζητήσουν άσυλο, όπως είναι το νόμιμο δικαίωμά τους.

Κανείς από όσους έρχονται στα ελληνικά νησιά δεν είναι "παράνομος μετανάστεης". Εϊναι όλοι τους άνθρωποι που ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.

Το ελληνικό κράτος μπορεί φυσικά να αποφασίσει αν θα δώσει άσυλο σε Σομαλούς, που προέρχονται από ένα διαλυμμένο κράτος και βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ελπίζουμε ότι πράγματι η ελληνική κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της σ'αυτή την απόφαση, αντί να συνεχίζει τις άκυρες και παραπλανητικές επιθέσεις σε οργανώσεις που εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιβιώσουν, όπως και για να βοηθήσουν το ελληνικό κράτος.

Μ'αυτό τον τρόπο, πιστέουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα σύνορα με τρόπο που αρμόζει σε φορείς πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου.

► Η Aegean Boat Report δίνει στη δημοσιότητα βίντεο για το πώς επικοινωνεί με νεοαφιχθέντες στην Ελλάδα 

https://videopress.com/v/YN0yKoa1
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τι απαντά η Aegean Boat Report στην επίθεση Μηταράκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας