• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.4°C / 33.5°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.1°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.2°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 30.7°C
  1 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 33.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  0 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 31.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 28.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 32.9°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 33.7°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 32.2°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  29%
Οι επαναπροωθήσεις δεν κρύβονται με μισόλογα

Ο Φαμπρίς Λετζέρι

AP Photo/Darko Vojinovic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επαναπροωθήσεις δεν κρύβονται με μισόλογα

 • A-
 • A+
Πολύ κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, αναμασώντας τις ίδιες φτηνές δικαιολογίες για να υπερασπιστεί την παράνομη δράση της συνοροφυλακής μαζί με το Ελληνικό Λιμενικό. ● Την παραίτησή του ζητά η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ζητά η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ύστερα από την μάλλον απογοητευτική εμφάνισή του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) χτες το μεσημέρι.

Η παρουσία του στην Επιτροπή έγινε στον απόηχο των σοβαρών αποκαλύψεων και καταγγελιών για ευθεία εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, όπως και για ανοχή στις παράνομες επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού και για συγκάλυψη.

Ο κ. Λετζέρι κινήθηκε στη γνωστή γραμμή ότι η έρευνα της Frontex δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που δείχνουν την εμπλοκή της σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Ωστόσο, οι απαντήσεις του δεν φάνηκαν ικανές να διαλύσουν τις έντονες υποψίες για τον ρόλο της Frontex στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και για την αξιοπιστία της έρευνας που πραγματοποιεί, ιδίως σε όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι τη γιγάντωση της υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια και ζητούν να υπάρξουν περισσότερες και ουσιαστικότερες εγγυήσεις ελέγχου, λογοδοσίας και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αλλωστε, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών έρευνας και ελέγχου, που βασίζονται στη σύνταξη Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού, ενώ ο διεθνής Τύπος κατηγορεί ανοιχτά την υπηρεσία για ευθεία συγκάλυψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού καταγράφει λεπτό προς λεπτό επιχείρηση επαναπροώθησης τη νύχτα της 18 προς 19 Απριλίου έξω από τη Λέσβο, με στοιχεία μεταξύ άλλων από το αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης της Frontex που επιχειρούσε στο σημείο. Ωστόσο, καμία παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν διαπίστωσε η υπηρεσία.

Καθόλου πειστικός δεν φάνηκε ο κ. Λετζέρι και στο ζήτημα της στελέχωσης της Frontex με επιπλέον 40 ειδικούς με αρμοδιότητα την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Frontex έπρεπε να ολοκληρώσει τις προσλήψεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, ωστόσο ο κ. Λετζέρι ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι οι προσλήψεις θα γίνουν σταδιακά μέχρι τις αρχές του 2021, γεγονός που προκάλεσε έντονη ενόχληση και αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, ο κ. Λετζέρι απέδωσε την καθυστέρηση στη γραφειοκρατία.

Επειτα από όλα αυτά, η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι δεν είναι βιώσιμη η παραμονή του κ. Λετζέρι στη θέση του, με δεδομένο μάλιστα τον αυξημένο ρόλο που αποκτά η Frontex στο επικείμενο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

«Με τους χειρισμούς του στις καταγγελίες [για επαναπροωθήσεις], ο εκτελεστικός διευθυντής Φαμπρίς Λετζέρι έχει χάσει τελείως την εμπιστοσύνη μας. Εφτασε η ώρα να παραιτηθεί. Υστερα από μήνες που η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά εξηγήσεις, ο κ. Λετζέρι είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Αλλά παραμένουν πάρα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις για την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες πρακτικές. [...] Εχουμε εμπιστοσύνη σήμερα στη Frontex να διασφαλίσει τη σωστή διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών; Μετά τη σημερινή μέρα, η απάντηση είναι όχι. Οσο η σκιά των καταγγελιών πέφτει πάνω στη Frontex, το κύρος της έχει τρωθεί σοβαρά και χρειάζεται όσο τίποτα επανόρθωση. Πιστεύουμε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο να διορθώσει τη ζημιά», υπογράμμισε η Κάτι Πίρι, αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών με αρμοδιότητα τη μετανάστευση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex
Η ευρωομάδα της Αριστεράς καταγγέλλει ότι την περασμένη εβδομάδα οι πολιτικές ομάδες που συγκροτούν πλειοψηφία στην Ομάδα Εργασίας μπλόκαραν κάθε κίνηση να προσκληθούν να καταθέσουν οι οργανώσεις.
Εμποδίζουν καταθέσεις για τις επαναπροωθήσεις της Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρίβειν διά της... διαστρέβλωσης
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αποσιωπήσει τα βασικά ευρήματα της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις και τον ρόλο της Frontex σε αυτές.
Στρίβειν διά της... διαστρέβλωσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του για την έκθεση – κόλαφο του Ευρωκοινοβυλίου για τις επαναπροωθήσεις το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μονταζιέρα Μηταράκη και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
Περισσότεροι από 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις ● Κοινή επιστολή πέντε οργανώσεων προς την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον.
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής αστυνομίας, που διερεύνησε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αποδίδει ελλιπείς πληροφορίες και αντικρουόμενους ισχυρισμούς στο Ελληνικό Λιμενικό, σε τουλάχιστον πέντε...
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας