Σήμαναν καμπανάκια για άμεση επιστροφή στην κοινωνική αλληλεγγύη που είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική λύση για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται για άλλη μια φορά ριγμένοι στους πέντε δρόμους μετά την απένταξή τους από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.
Οσοι ανέμεναν κάποια λύση από πλευρά της κυβέρνησης, την τελευταία έστω στιγμή, διαψεύστηκαν οικτρά και μέρα με τη μέρα το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων μεγεθύνεται. Μόνο στη Θεσσαλονίκη 1.300 οικογένειες, τα μέλη των οποίων ζήτησαν και έλαβαν άσυλο, βρέθηκαν μέσα σε μια στιγμή εκτός των διαμερισμάτων στα οποία διέμεναν και αναζήτησαν στέγη ξανά στους καταυλισμούς μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη, σε σπίτια φιλικών τους προσώπων ή, κυριολεκτικά, στον δρόμο.
Το πρόβλημα κρύφτηκε για λίγο κάτω από το χαλί, αλλά αναδεικνύεται με ένταση πλέον μέσα από την έκκληση της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων να στηριχτούν «36 οικογένειες προσφύγων, αραβόφωνοι και φαρσόφωνοι, οι οποίοι ζουν σήμερα στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης, στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης, όπου συνολικά βρίσκονται περίπου άλλοι 750 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων 400 είναι ανήλικα παιδιά».
Πρόκειται για ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανάγκη να επιβιώσουν σε συνθήκες αστεγίας ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, αναφέρει η ΑΡΣΙΣ απευθύνοντας έκκληση για τα χρειώδη: «βρεφικά είδη, ρύζι, φακές, φασόλια, αλεύρι, μακαρόνια, ζάχαρη, λάδι, σάλτσες, μαρμελάδες, γάλα μακράς διαρκείας και προμαγειρεμένα γεύματα» (σημείο συγκέντρωσης Αποθήκη 15 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6934-863689 & 2310-526150)».
Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από το περασμένο καλοκαίρι, όσοι αιτούντες άσυλο αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν στέγη ούτε επιδόματα εφόσον –θεωρητικά– έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργάζονται και να συναλλάσσονται νόμιμα, οπότε «περιέρχονται σε δεινότερη από πριν θέση και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να επιστρέψουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν υποτυπώδη μέσα για την επιβίωσή τους».
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η συνεργάτις της ΑΡΣΙΣ, Βαλμπόνα Χυστούνα, τονίζει ότι «το θέμα είναι αυτή τη στιγμή τεράστιο και δυστυχώς αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο. Ο διοικητής στο Βαγιοχώρι προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί και γι’ αυτό μαζί με τον ΔΟΜ μάς κάλεσαν να οργανώσουμε όσο μπορούμε μια συστηματική βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους. Και δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτοί, καθώς από το καλοκαίρι 1.300 οικογένειες έχουν βγει από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και μέσα σε μια στιγμή βρέθηκαν από τα διαμερίσματα ξανά στους καταυλισμούς, σε συγγενείς τους που βρίσκονται σε κάποιο διαμέρισμα, σε φίλους ή στους δρόμους. Και φυσικά επέστρεψαν και οι διακινητές, οι οποίοι υπόσχονται πέρασμα στην Ευρώπη με τις γνωστές μεθόδους…».
Ρωτάμε την κ. Χυστούνα τι μπορεί να γίνει γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μας απαντάει ότι «άμεσα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά η κοινωνική αλληλεγγύη για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών» και κυρίως «να φροντίσει η κυβέρνηση να τους εντάξει οργανωμένα στην αγορά εργασίας. Εξάλλου δεν τους λείπουν οι δεξιότητες, μπορούν να εργαστούν στον αγροτικό τομέα, σε βιοτεχνίες, είναι έμπειροι οικοδόμοι ακόμη και ειδικοί χειριστές της πέτρας. Το θέμα είναι να υπάρξει θέληση και πρόγραμμα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας